Monday, 6 June 2016

မိုက္​ခ႐ို​ေဝ့နဲ႔ထိုးတဲ့ ဆီထမင္​း




ဆီထမင္းပူပူေလး စားခ်င္တာနဲ႕ ျမန္ျမန္က်က္႐င္ ျမန္ျမန္ေလး စားရတယ္ဆိုျပီး မိုက္ခ႐ိုေ၀့နဲ႕ ဆီထမင္းထိုးျဖစ္သြားတယ္ ဆီထမင္းခ်ဳိး မရတာကလြဲလို႕ က်န္တာေတြ အကုန္အဆင္ေျပတဲ့ ဆီထမင္းထိုးနည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေကာက္ညွင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံု ႏွစ္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီ -  ဥအေသး ၃လံုး ( ဥအႀကီးသံုးပါက တလံုးဆိုရပါတယ္)
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (မထည့္လဲရ)
  • မိုက္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုသံုး ေဇာက္နက္သည့္ ဗူး - တခု
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးတားပါ
  • အလံုးႀကီးပါက ၈စိတ္စိတ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီကိုထည့္ျပီး ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးျပီး ဆန္သားၾကည္လာတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ
  • ဆန္သားၾကည္လာျပီဆိုတာနဲ႕ မိုက္ခ႐ိုေ၀့ခ်က္တဲ့ ဗူးထဲသို႕ ေျပာင္းထည့္ပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ေၾကာ္နဲ႕အတူ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ ေရ တဗူးခြဲတို႕ကို ထည့္ျပီး အဖံုးကို ခပ္ဟဟေလးထားကာ ၄မိနစ္တည္ေပးပါ
  • ေလးမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ အျပင္ခနထုတ္ျပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • က်န္ေနတဲ့ ေရတဗူးခြဲကို ထပ္ထည့္ျပီး အထက္ပါ ပံုစံအတိုင္း ေနာက္ထပ္ ေလးမိနစ္ထပ္ထည့္ပါ
  • ေလးမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ အျပင္ထုတ္ျပီး ၾကည့္ပါ
  • အသံုးျပဳေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ မာေနေသးရင္ ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အရသာေကာင္းမြန္တဲ့ ေကာက္ညွင္းဆီထမင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

ဆား အရသာမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ တခါထဲထည့္
ပထမတႀကိမ္ ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးခြဲထည့္ျပီး အဖံုးခပ္ဟဟအုပ္ျပီး ၄မိနစ္တည္ေပး
ေလးမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ ေရေနာက္ပ္ တဗူးခြဲထည့္ျပီး အထက္ေအာက္ေမႊျပီး ေနာက္ထပ္ ေလးမိနစ္တည္ေပး
ျပီးတာနဲ႕ ထုတ္ျပီးၾကည့္ ေနာက္ထပ္ ၂မိနစ္ေလာက္ တည္ေပး
ေကာက္ညွင္းဆန္ သံုးတာမတူတဲ့အခါ မာေနေသးရင္ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ထပ္တည္ေပးပါ
ျပီးရင္ရပါျပီ

No comments:

Post a Comment