Monday 6 June 2016

မိုက်ခရိုဝေ့နဲ့ချက်တဲ့ ဆီထမင်း



ဆီထမင္းပူပူေလး စားခ်င္တာနဲ႕ ျမန္ျမန္က်က္႐င္ ျမန္ျမန္ေလး စားရတယ္ဆိုျပီး မိုက္ခ႐ိုေ၀့နဲ႕ ဆီထမင္း ခ်က္ျဖစ္သြားပါတယ္ ဗိုက္ခရိုေဝ႔ မီးဖိုနဲ႔ ခ်က္တဲ႔နည္းက ဆီထမင္းခ်ဳိး မရတာကလြဲလို႕ က်န္တာေတြ အကုန္အဆင္ေျပတဲ့ ဆီထမင္း ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  3. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံု ႏွစ္ပံု
  6. ၾကက္သြန္နီ -  ဥအေသး သံုးလံုး ( ဥအႀကီးသံုးပါက တစ္လံုးဆိုရပါတယ္)
  7. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (မထည့္လဲရ)
  8. မိုက္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုသံုး ေဇာက္နက္သည့္ ဗူး - တစ္ခု

ျပင္ဆင္ပံု
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးတားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီးကို သံုးပါက ရွစ္စိတ္စိတ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီကိုထည့္ျပီး ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးျပီး ဆန္သားၾကည္လာတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ
  • ဆန္သားၾကည္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ မိုက္ခ႐ိုေ၀့ခ်က္တဲ့ ဗူးထဲသို႕ ေျပာင္းထည့္ပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ေၾကာ္နဲ႕အတူ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ ေရ တစ္ဗူးခြဲတို႕ကို ထည့္ျပီး အဖံုးကို ခပ္ဟဟေလးထားကာ ေလးမိနစ္တည္ေပးပါ
  • ေလးမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ အျပင္ခနထုတ္ျပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • က်န္ေနတဲ့ ေရတစ္ဗူးခြဲကို ထပ္ထည့္ျပီး အထက္ပါ ပံုစံအတိုင္း ေနာက္ထပ္ ေလးမိနစ္ထပ္ထည့္ပါ
  • ေလးမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ အျပင္ထုတ္ျပီး ၾကည့္ပါ
  • အသံုးျပဳေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ မာေနေသးရင္ ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အရသာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ေကာက္ညွင္းဆီထမင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment