Saturday 18 June 2016

ဒလူးငါး အိုးကပ္ဆီျပန္ဟင္း ေမႊးေမႊးေလး







ဒီငါးဟင္းေလး ခ်က္မိေတာ့ ျမန္မာျပည္က အေမ့အိမ္ကို အရမ္းလြမ္းမိပါတယ္ မိုးတြင္းေရာက္တိုင္း အေမခ်က္ေနက် ဟင္းတမယ္ပါ ဒီလို ေရာတိေရာရာ ငါးမ်ဳိးစံုေလးေတြကို လယ္ေတာထဲကေနရျပီး ငါးႀကီးႀကီးမားမား မပါဘဲ ငါးစရစ္ ငါးေဒါင္စင္း ငါးဖ်ဥ္းစလက္ ငါးခံုးမ ငါးဇင္႐ိုင္း ငါးလက္ကပ္ ငါးနက္ျပာ လယ္ငါးခူ ပလီမ ေရပိုး ေဒါင္းပဆိတ္ ဂဏန္းလံုး ပုဇြန္ဆိတ္ စသည့္ငါးပုဇြန္ေလးေတြ အားလံုးဟာ အေကာင္ႀကီးေတြ မဟုတ္ဘဲ ခပ္ေသးေသးေလးေတြဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီငါးေလးေတြကို ငါး႐ွာသူဟာ ဒလူးလို႕ေခၚတဲ့ ႏွီး၀ါးနဲ႕ယက္ထားတဲ့ ဇကာခြ်န္ျပန္႕ျပန္႕ကို ၀ါးလံုး၂လံုးေဘးမွာ တပ္ကာ ျပဳတ္မထြက္ေအာင္ ျခည္ေႏွာင္၍ ရင္နဲ႕တြန္းျပီး ငါးကိုဖမ္းရတဲ့ ပစၥည္းပါ ေဘးႏွစ္ဖက္မွာ လက္ကိုင္ကိုင္း ၀ါးလံုးအ႐ွည္ ၂ခုပါျပီး လူတကိုယ္စာ ၀င္စာသာသာ ခပ္ကားကားေလး လုပ္ထားျပီး အဲဒီကိုင္း၂ဖက္ထဲ လူရဲ႕ကိုယ္လံုးက၀င္ျပီး ကိုင္းႏွစ္ဖက္ကို ကိုင္ကာ အားစိုက္ျပီး တြန္းရပါတယ္။

မိုးဦးက် ျမစ္ေရေခ်ာင္းေရတို႕နဲ႕ လယ္ေတာထဲကို ပါလာတဲ့ ငါးသားေပါက္ေတြျဖစ္ျပီး စပါးမစိုက္ရေသးတဲ့ လယ္ထဲက ေရေတြထဲမွာ ေနၾကပါတယ္ အဲဒီသားေပါက္ေလးေတြရဖို႕ ဒလူးကို လက္ႏွစ္ဖက္နဲ႕ကိုင္က အားနဲ႕ေျပးရင္း တြန္းရပါတယ္ အဲလိုေျပးရင္း ဇကာေပါက္လို စကာျပန္႕ျပန္႕ထဲမွာ တင္ျပီးပါလာတဲ့ ငါးမ်ဳိးစံုကို ဒလူးငါး ရင္တြန္းငါးဆိုျပီး ေျပာၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီလိုငါးေလးေတြကို ဒလူးထိုးတဲ့သူက မနက္ထဲေစာေစာထဲက လယ္ထဲမွာ ထြက္ထိုးရကာ ေနမြန္းတည့္မွ လယ္ထဲကေန ျပန္လာၾကပါတယ္ ေန႕လည္ဆယ့္ႏွစ္နာရီေလာက္ဆို လမ္းထဲမွာ လိုက္ေရာင္းျပီး လာေရာင္းတဲ့အခ်ိန္က မနက္စာ မမွီတဲ့အတြက္ မိသားစုေတြရဲ႕ ညစာျဖစ္ခဲ့ရျပီး မိုးတြင္းကာလမွာ မပါမျဖစ္တဲ့ ဟင္းတမယ္ပါ။

ႏူးညံ႕တဲ့အတြက္ ခ်က္ရတာျမန္ျပီး အငံေလးေလး ခ်က္ရတဲ့အတြက္ ထမင္းတပန္းကန္အတြက္ ငါးဟင္း ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းသာသာေလာက္ဆို ေလာက္ငပါတယ္ ေခါင္းတရာသား အ႐ိုးပါ ၀ါးစားႏိူင္တဲ့အတြက္ အ႐ိုးေတြကိုလဲ သန္မာေစပါတယ္။

ဒလူးငါးဟင္းက တကယ္ေတာ့ ျမန္မာပင္စိမ္း႐ြက္ အုပ္ျပီးခ်က္ရတာပါ ခ်က္ေနစဥ္မွာဘဲ ငါးပင္စိမ္းအုပ္ဟင္းနံ႕က  တလမ္းလံုးကို ထမင္းဆာေစတဲ့ ဟင္းတမယ္ဆိုလဲ မမွားပါဘူး မာမာကေတာ့ ျမန္မာပင္စိမ္း မရတဲ့ ေဒသမွာမို႕ နံနံပင္အုပ္ကာ နတ္သုဒၵါဟင္းတမယ္ကို အေမ့နည္းအတိုင္း ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

အခုခ်က္တာကေတာ့ ဒလူးငါးအစစ္ မဟုတ္သလို ငါးနဲ႕ပုဇြန္ ႏွစ္မ်ဳိးသာရႏိူင္တဲ့ အရပ္ေဒသမွာ ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပ အဆင္ေျပသလိုေလး မာမာ့အေမ ခ်က္တဲ့နည္းအတိုင္း ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးသားေလး - 500 g
  2. ပုဇြန္သားေလး - 200 g
  3. ဆီ - ဟင္းခတ္ဇြန္ဇြန္းႀကီး တစ္ဇြန္းသာသာ
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  6. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  7. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း - ႏွစ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  11. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. နံနံပင္( သို႕ )ပင္စိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးႏွင့္ ပုဇြန္တို႕ကို မလိုတာေတြဖယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆား ငါးငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕နဲ႕ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
  2. ေရာျပီးအရသာမနယ္ခ်င္ပါက ငါးႏွင့္ပုဇြန္ကို သတ္သတ္ဆီ အရသာ နယ္ထားပါ
  3. ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ တို႕ကို င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းထားပါ
  4. နံနံပင္ သို႕မဟုတ္ ပင္စိမ္း႐ြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  5. ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  6. ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ေမႊးလာတဲ့ထိ ထည့္ေမႊပါ
  7. င႐ုတ္သီးဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာငါးကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  8. ဆီသတ္ေနစဥ္ ငါးထဲမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားခမ္းတဲ့ထိ အိုးကို မၾကာမၾကာ လွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
  9. ေရခမ္းျပီဆိုတာနဲ႕ ငါးမ်ားေရျမဳပ္ေအာင္ ေရထပ္ထည့္ေပးျပီး ဆက္တည္ပါ
  10. ေရခမ္းကာနီးပါက နံနံပင္ သို႕မဟုတ္ ပင္စိမ္းအုပ္ကာ အိုးကို လွဳပ္ေပးပါ
  11. ငါးအသားမ်ား မေက်ေစရန္ အရမ္းေမႊမေပးရပါ
  12. ဆီျပန္ျပီး အိုးကပ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ဒလူးငါးအိုကပ္ဆီျပန္ဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment