Thursday, 7 May 2015

ခရမ္းကေစာ့သီး ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ငပိရည္ေဖ်ာ္












ျမန္မာမိသားစု အမ်ားစုရဲ႕ အိမ္တအိမ္ရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းေလးမွာ ဟင္းေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း  ငပိရည္ေလး တမယ္ေတာ့ ပါတတ္ၾကပါတယ္ အဲဒီလိုပါဘဲ ငပိရည္ကို ေဖ်ာ္နည္းမ်ဳိးစံုနဲ႕ ေဖ်ာ္တတ္ၾကျပီး ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္တတ္တာကလဲ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႕ရဲ႕ ခ်စ္စရာဓေလ့ေလးပါ။

မာမာဆို နိုင္ငံရပ္ျခားမွာ ေရာက္ေနေပမဲ့ အိမ္ကထမင္း၀ိုင္းေလးမွာ ငပိရည္ေဖ်ာ္ေလး တမယ္ေတာ့ ပါေအာင္ အျမဲတမ္း ေဖ်ာ္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။

ဒီေန႕လည္း အိမ္က ခရမ္းကေစာ့ပင္ရဲ႕အသီးနဲ႔ င႐ုတ္သီး ေတြ ဆင္းခူးျပီး ထုေထာင္းကာ ငပိရည္ေဖ်ာ္တမယ္ ျပင္ဆင္လိုက္ပါတယ္။

အရသာကေတာ့ လက္ေတြ႕ လုပ္စားသူမ်ား ပိုျပီးသိမွာမို႕ မာမာေဖ်ာ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးငပိရည္က်ဳိ - ၅က်ပ္သား
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  4. ေရ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၂လံုးသာသာ
  5. င႐ုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ - ၁၅ေတာင့္
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  7. ပုဇြန္ေျခာက္အေကာင္ႀကီးႀကီး - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  8. ခရမ္းကေစာ့သီး - အလံုး ၃၀ခန္႕

ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ငါးငပိကို ဆား နႏြင္း ေရတို႕ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။
  • ၃မိနစ္ေလာက္ ဆူျပီးပါက အ႐ိုးစစ္ျပီး အိုးတလံုးထဲ ျပန္ထည့္ေပးထားပါ။
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဒယ္အိုးတလံုးထဲ ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ။
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကိုလဲ  ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။
  • ခ႐မ္းကေစာ့သီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး မီးအနည္းအံုးေပးကာ င႐ုတ္ဆံုထဲထည္႔ျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ။
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက က်ဳိထားေသာ ငပိရည္အိုးထဲသို႕ ေထာင္းထားေသာ ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ထည့္ျပီး ၃မိေလာက္ ျပန္က်ဳိေပးပါ။
  • အရသာ႐ွိေသာ ခရမ္းကေစာ့သီး ငပိရည္အေဖ်ာ္ေလးကို တို႔စရာ အစံုအလင္ႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ရန္ အဆင္သင့္ ျဖစ္ပါျပီ။

5 comments:

  1. သိပ္ေကာင္း သိပ္ႀကိဳက္

    ReplyDelete
    Replies
    1. အႀကိဳက္ခ်င္းတူၾကတယ္ေနာ္ ညီမေလးေရ :-D

      Delete
  2. ခရမ္းကေစာ့သီးကုုိလြမ္းေနတာမမာရယ္။
    မမာအပင္ေလးပါတင္ေလ..ဒီကပူဆာတတ္မွန္းသိရက္နဲ ့..ဟီး..ဟီး
    မမာကသေဘာေကာင္းလိုု ့ပါေနာ္။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. တင္ေပးလိုက္ျပီေနာ္ အိုအိုရာေရ
      ခရမ္းကေစာ့ပင္ေရာ င႐ုတ္ပင္ပါ သေဘာေကာင္းစြာနဲ႕ တင္ေပးလိုက္ပါျပီလို႕. :-D

      Delete
  3. မမာကသိပ္သေဘာေကာင္း။
    အပင္ေလးေတြအိမ္ခ်င္းနီးရင္ခဏခဏလာၾကည့္ေနမွာ။
    ခရမ္းကေစာ့ပင္ကလည္းသန္လိုုက္တာေနာ္။
    ငရုုတ္ပင္ကလည္းအားရစရာ
    ငရုုတ္ပင္ေဘးမွာလည္း ခ၀ဲလိုုလိုု သခြားလိုုလိုု ဖရဲလိုုလိုု ဘာလုုိလုုိ ညာလုုိလိုု ႏြယ္ပင္တစ္မ်ဳိးေတြ ့ေနရေသးတယ္ေနာ္။
    မမာစားတဲ့အခါက်အဲဒီအပင္ဘာလည္းသိရေတာ့မွာေပါ့။
    ေက်းဇူးမမာေရ။
    ၾကည့္ခ်င္လိုု ့ထပ္ကုုိလာလည္တာေနာ္။
    အိမ္ရွင္ကသေဘာေကာင္းေတာ့ထပ္ထပ္လာခ်င္တာေပါ့။
    အုုိင္အိုုရာ
    မမာတင္စရာအပင္ေလးေတြအမ်ားၾကီးေနာ္။

    ReplyDelete