မာမာတေယာက္ ဒီေန႕ေတာ့ ဖရဲသီးအခြံ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္ပါတယ္ ဖရဲသီးအသားကို စားျပီး အျပင္က အသားအျဖဴေရာင္အခြံကို ခ်က္ထားတာပါ ဗူးသီး ေဂၚရခါးသီးတို႕လိုဘဲ စားလို႕ေကာင္းပါတယ္။
ဖရဲခြံကို ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္ တို႕စရာလုပ္ ၀က္နံ႐ိုးေပါင္း ဟင္းေတြမွာ ထည့္ျပီးခ်က္စားရင္ အရမ္းကိုေကာင္းပါတယ္ ဖရဲခြံဟင္းကို စစားဖူးတာ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္၂၀ ေလာက္ထဲကပါ အမ်ဳိးသား တာ၀န္က်ရာ ကရင္ျပည္နယ္ ေကာ့ဘိန္းတိုက္နယ္ေဆး႐ုံမွာ မြန္အမ်ဳိးသမီး ဘြားျမာ ခ်က္ေကြ်းထဲက ဖရဲခြံက ဟင္းျဖစ္တယ္ဆိုတာ သိခဲ႕ရတာပါ ဒီေန႕ေတာ့ ဘြားျမာခ်က္သလို ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးခ်က္ င႐ုတ္သီး ဆားေထာင္းေလး ေထာင္းလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- အျပင္ခြံ အစိမ္းေရာင္ကိုခြာျပီး တံုးထားေသာ ဖရဲခြံ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၂လံုး
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- မက်ီးသီးမွည့္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္း တစ္လံုး သို႕မဟုတ္ ႏွစ္သက္ရာ ငါးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိး
- ေရ - တ႐ုတ္ဟင္း႐ည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၂လံုး
- ၾကက္သြန္နီ - ေထာင္းျပီးသား ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေထာင္းျပီးသား အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
- ခ်င္း - ေထာင္းျပီးသား လက္တစ္ဆစ္
- စပါးလင္ - ေထာင္းျပီးသား လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- ေဇာက္နက္နက္ အိုးတလံုးထဲကို အျပင္ခြံခြာကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ တံုးထားေသာ ဖရဲခြံမ်ား ပုဇြန္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း စပါးလင္ ငံျပာရည္ ဆား ဆီ အရသာမွဳန္႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး အားလံုးကို သမေအာင္ ေရာျပီးနယ္ေပးပါ။
- အားလံုးနယ္ျပီးပါက ေရ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုးစာေလာက္ထည့္ျပီး ဟင္းအိုးကို တည္ေပးပါ။
- ဟင္းအိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက အိုးမကပ္ေစရန္ အိုးကို လွဳပ္ေပးပါ။
- ဟင္းရည္ဆူျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ေရကိုထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။
- ေရပြက္ပြက္ဆူျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ေနရင္ မက်ီးမွည့္အႏွစ္ ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ။
- ေနာက္ထပ္၂မိနစ္ေလာက္ ဟင္းရည္ ဆူျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ င႐ုတ္သီး ဆားေထာင္းေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment