မေန႕က မာမာ့သမီးေလး ေမြးေန႕မွာ ခ်က္ျဖစ္ခဲ့ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀ခ်င္ပါေသးတယ္ ၾကက္သားမစားတဲ့ သမီးအတြက္ ပုဇြန္ေသးေသးေလးေတြကို ဆီသတ္ျပီး ခ်က္ထားတာမို႕ တမ်ဳိးေလး ဆန္းမ်ားေနမလားမသိဘူးေနာ္ ၾကက္သားအစားထိုး ခ်က္နည္းေလးေပါ့။
ေနာက္တခုက ကုလားပဲျခမ္း မျပဳပ္ေတာ့ဘဲ ကုလားပဲမွဳန္႕ေလးနဲ႕ ခ်က္ထားတာမို႕ အရသာက ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၅ေယာက္စာ )
- ေခါက္ဆြဲဖတ္ - 1500 g
- ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္ဥ (နန္းျပားဟင္းရည္ဆမ္းထဲ ထည္႔စားရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ သံုးလံုး (ဆီသတ္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄ မႊာ
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၇ လံုး
- အုန္းဆီ ခ်က္ျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းသာသာ
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ပုဇြန္ - 250 g
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
- ဘဲဥ - သို႕မဟုတ္ ၾကက္ဥ ၇လံုး
- သံပုရာသီး - ႏွစ္လံုး
- ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္
- ဆန္ျပားအေျခာက္ - လိုသေလာက္ (အၾကြတ္ေၾကာ္ရန္)
ပုဇြန္ဆီသတ္ရန္
- ပုဇြန္ကို ေခါင္း အျမွီး အခြံ ေၾကာမွအမည္းေၾကာင္းမ်ားကို ဖယ္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ
- ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီး သံုးလံုးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပါးပါးလွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေေးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ႏြမ္းေအာင္ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေမႊေပးပါ
- င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာပါက ပုဇြန္ ငံျပာ႐ည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ထည့္ကာ ဆီသတ္ေပးပါ
- ဆီျပန္လာပါက ပုဇြန္ဆီသတ္ျပီးသား ရပါျပီ။
ေခါက္ဆြဲျပဳပ္ရန္
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲအစိုကို အနည္းငယ္ ေပ်ာ့သြားေစရန္ ေရဆူဆူထဲမွာတစ္မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးပါ
- ေခါက္ဆြဲသား ေပ်ာ႔လာပါက ဇကာထဲ သြန္ထဲ႔ျပီး ေရေအးႏွင့္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
အုန္းဆီခ်က္ရန္
- အုန္းသီးကို သံုးပါက အုန္းသီးကို ျခစ္နဲ႕ျခစ္ျပီး အုန္းသီးမွဳန္႕မ်ားကို ေရေႏြးပူပူေလး နဲနဲျခင္းေလာင္းျပီး နယ္ပါ
- ေရေႏြးကို နည္းနည္းျခင္းဘဲ ထည့္ျပီးနယ္လိုက္ အရည္ကိုယူလိုက္ လုပ္ေပးပါ
- ေရအရမ္း မမ်ားေစရန္ သတိထားျပီးနယ္ပါ
- ေရမ်ားပါက အုန္းဆီခ်က္လ်ွင္ ၾကာတတ္ပါတယ္
- အုန္းႏို႕မ်ား ထြက္လာပါက အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ အ၀တ္ပါးထဲ ထည့္ျပီး ညွစ္ခ်ပါ
- ရလာေသာ အုန္းႏို႕ကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕ထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလး ဥလာတဲ့အထိ အုန္းဆီရေအာင္ ခ်က္ေပးထားပါ
- Ready made အုန္းႏို႔ဗူးကို သံုးပါက အုန္းႏို႕ကို အိုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလးမ်ား ရတဲ့အထိ ခ်က္ေပးျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ။
အႂကြတ္ေၾကာ္ ေၾကာ္ရန္
- ဒယ္အိုး ခပ္ႀကီးႀကီးထဲမွာ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ဆန္ျပားမ်ားကို ထက္၀က္ပိုင္းျပီး အနည္းငယ္စီ ထည့္ေၾကာ္ပါ
- ထည့္ျပီးတာနဲ႕ အက်က္ညီေစရန္ အထက္ေအာက္ ၂ခ်က္ေလာက္ လွန္ေပးပါ
- ဆန္ျပားမ်ား ပြတက္လာတာနဲ႕ ခပ္ျမန္ျမန္ေလး ဆယ္ေပးပါ
- ထိုနည္းအတိုင္း ဆန္ျပားေၾကာ္ကို လိုသေလာက္ကို ကုန္ေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
- ေခါက္ဆြဲေျခာက္ အႂကြတ္ေၾကာ္ကိုလဲ အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ဆီထဲ မိနစ္၀က္ေလာက္ ထည့္ျပီးျပန္ဆယ္ကာ ဆီစစ္ထားပါ
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
- ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ကို ေရ 2 cups ႏွင့္ ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
- ပဲမ်ားေက်ျပီး ေပ်ာ္သြားပါက မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
- ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးျပီးပါက ပဲရည္မ်ား ျပစ္လာျပီဆိုရင္ ဆီသတ္ထားေသာ ပုဇြန္ကို ဟင္းရည္အိုးထဲကို ထည့္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အုန္းႏို႔ႏွင္႔ အခြံခြာထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ဥေလးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
- ထိုအိုးထဲကို ေရ 15 cups ထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ သၾကားတို႕ထည့္ကာ ဟင္းရည္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္ဆူကာ ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ား ႏူးပါက အေပါ့အငံျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
- ျပဳပ္ျပီးသား ဘဲဥႏွစ္လံုးကို အခြံခြာျပီး ပါးပါးလွီးထည့္ကာ မီးပိတ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
- ၾကက္သြန္နီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ ေနာက္ထပ္ ေရတစ္ထပ္ ထပ္ေဆးထားပါ
- ဘဲဥကို ျပဳပ္ထားျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
- င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ လိုသေလာက္ ထည့္ေပးပါ
- သံပုရာသီးကို အစိတ္ေလးမ်ား စိတ္ထားေပးပါ
- င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားေပးပါ
- အၾကြတ္ေၾကာ္ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး လွီးထားေပးပါ
- နန္းျပားဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
- အေၾကာ္ ငါးဖယ္ေၾကာ္တို႕ကို ႏွစ္သက္ပါက ျပင္ထားေပးပါ
- ပန္းကန္တခုထဲ နန္းျပားဖတ္ထည့္ကာ အားလံုးကို အနည္းငယ္စီ ထည့္ေပးထားျပီး ဟင္း႐ည္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment