Thursday, 28 September 2017

သရက်ချဉ်သုပ်




ဒီေန႔ေတာ႔ သရက္သီးေလးေတြ သရက္ခ်ဥ္ လုပ္ထားရတာ ရပါျပီ ဒီေတာ႔ကာ သရက္ခ်ဥ္ သုပ္စားဖို႔ အေၾကာင္းက ဖန္လာပါတယ္ သမီးငယ္က ေမေမေရ ၾကာဇံဟင္းခါးေလး ေသာက္ခ်င္တယ္တဲ႔ ၾကာဇံဟင္းခါးနဲ႔ လိုက္ဖက္မဲ႔ အသုပ္ေလး စဥ္းစားလိုက္ေတာ႔ သရက္ခ်ဥ္သုပ္ေလးက စိတ္ထဲမွာ ေပၚလာခဲ႔တယ္ ဒါနဲ႔ဘဲ ၾကာဇံဟင္းခါးေလးခ်က္ သရက္ခ်ဥ္ေလး သုပ္လိုက္မိပါေတာ႔တယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သရက္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ကိုးဇြန္းစာ
  2. ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  3. ေျမပဲေလွာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  4. ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (သို႕မဟုတ္ ) အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  6. ပဲအက်က္မႈန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ေမာက္ေမာက္ တစ္ဇြန္း
  7. င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ - အစပ္စားႏိူင္သေလာက္
  8. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ႏွစ္လုံး
  9. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္ခန္႔ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  11. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ဆယ္မႊာခန္႕ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  12. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)

ဆီခ်က္ခ်က္ရန္

  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအနည္းငယ္ေလ်ွာ့ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ထည့္ေပးပါ
  • အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႕ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ ဆီခ်က္ေအးသြားမွ ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ျပန္ေရာေပးထားပါ
  • ဆီခ်က္ကို လိုသေလာက္ဘဲသံုးျပီး က်န္ပိုေနေသာ ဆီခ်က္မ်ားကို သိမ္းထားျပီး ေနာက္ထပ္ အသုပ္သုပ္လ်ွင္ ယူသံုးနိူင္ပါတယ္။
ျပင္ဆင္ပံု
  • သရက္ခ်ဥ္ကို ေရမပါေအာင္ အနည္းငယ္ ညွစ္ေပးပါ 
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ ေရေဆးေပးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးကာ ေရေဆးထားပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါ
  • ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံခြ်တ္ျပီး သန္႔စင္ေပးကာ မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးပါ
  • က်န္ေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ သရက္ခ်ဥ္ ေျမပဲေထာင္း ၾကက္သြန္နီ ေဂၚဖီ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ ပဲမွဳန္႕ ၾကက္သားမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္တို႕ထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  • အငံအရသာအတြက္ သရက္ခ်ဥ္ႏွင့္ ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕တို႕မွာ ပါျပီးသား ျဖစ္တဲ့အတြက္ ထပ္ထည့္ရန္ မလိုပါ
  • အားလံုးကို ခပ္ဖြဖြ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ထားေသာ သရက္ခ်ဥ္သုပ္ကို အရသာျမည္း၍ လိုသလို ျပင္ေပးကာ ၾကာဇံဟင္းခါး ပူပူေလးႏွင္႔ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment