ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ စားခ်င္လို႕ တစ္ခါတစ္ေလေလး ေၾကာ္ပါတယ္ ဇေကာတစ္ခ်ပ္နဲ႕ကာလိုက္ ေျပးလိုက္ရတာ အေမာပါဘဲ ဆီကေပါက္လိုက္ ဇေကာနဲ႔ကာလိုက္ ဆီစင္မွာဆိုးလို႔ ေျပးလိုက္ ေၾကာ္ျပီးျပန္ေတာ႔ ေဆးလိုက္ရတဲ႔ မီးဖိုနဲ႔ ၾကမ္းျပင္တစ္ခုလံုးကို နာရီနဲ႔ခ်ီျပီး ေဆးလိုက္ရေပမဲ႔ အခ်ိန္တန္ေတာ႔လဲ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ေလးေတာ႔ ျဖစ္လာတာပါဘဲ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဝက္ေခါက္ - 1 kg
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခန္႕
- နာနတ္ပြင့္ - ၃ ပြင့္
- ကရေဝးရြက္ - ၅ရြက္
- ဖာလာေစ႔ - ၃ေစ႔
- ဆီ - ၀က္ေခါက္ျမဳပ္လုနီးပါးထည့္ရန္
ျပင္ဆင္ပံု
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ၀က္ေခါက္ျမဳပ္ႏိူင္႐ံု ေရတစ္၀က္ သာသာထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ ဆူတာနဲ႕ ၀က္ေခါက္ ကရေဝးရြက္ ဖာလာေစ႔ ဆား နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ကို ထည့္ေပးပါ
- အိုးအဖံုးကို အျပည့္မအုပ္ဘဲ မိနစ္၃၀ခန္႕ ျပဳပ္ေပးပါ
- ၀က္ေခါက္ျပဳပ္ထားစဥ္ ထြက္လာေသာ အျမဳွပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ
- အေခါက္ေပ်ာ့လာပါက ေရထဲမွဆယ္ၿပီး အေခါက္ကို ေနရာအႏွံ႕ ခက္ရင္းျဖင့္ လိုက္ထိုးေပးပါ
- ၀က္ေခါက္မွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကို စစ္ေပးျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ၃ နာရီခန္႔ ေလသလပ္ ခံေပးထားပါ
- ေလသလပ္ ခံထားေသာ ဝက္ေခါက္မ်ား ေရစစ္သြားပါက မိမိႏွစ္သက္သလို အတံုးေလးေတြ လွီးေပးကာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ဆားတို႔ႏွင္႔ သင္႔ေတာ္သလို နယ္ေပးပါ
- အရည္မ်ား ထပ္မံထြက္လာႏိုင္ေသးတဲ့အတြက္ အရည္စစ္ႏိူင္မည့္ ဇကာေပၚမွာ တင္ေပးထားပါ
- အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္ပါက ေဇာက္နက္ျပီး အိုးအသားထူေသာ အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးပါ
- ထိုအိုးထဲကို ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ့ေပးျပီးမွ လွီးထားေသာ ဝက္ေခါက္ကို နည္းနည္းျခင္း ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
- ဆီထဲထည့္ေပးျပီးပါက ဝက္ေခါက္မွ ဝက္ဆီမ်ား ေပါက္ထြက္တတ္တဲ့အတြက္ အိုးအဖံုးကို ခပ္ဟဟေလး အုပ္ေပးျပီးမွ ေၾကာ္ေပးပါ
- ေနာက္တစ္ဖက္ လွန္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မီးကိုပိတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင့္ေပးကာ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ
- တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးျပီးမွ မီးကိုျပန္ဖြင့္ေပးျပီး ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
- ဆီေပါက္ျပီး လူကိုစင္ေစႏိူင္တဲ႔အတြက္ သတိထားျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
- မိမိလွီးထားေသာ ဝက္ေခါက္အထူ အပါးအေပၚ မူတည္ျပီး ေၾကာ္ခ်ိန္ကုိ ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
- တစ္ခါတရံ မိမိသံုးေသာ မီးဖို အပူခ်ိန္ ကြာဟမွဳ ရွိႏိူင္ေသာေၾကာင္႔ ေၾကာ္ခ်ိန္ကိုလဲ လိုတိုးပိုေလ်ွာ႔ လုပ္ေပးပါ
- ဝက္ေခါက္မ်ား မြျပီးၾကြတ္လာကာ အညိဳေရာင္ဘက္ သန္းလာပါက ဆီစစ္ဇကာထဲသို႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
- ဆီစစ္ျပီး ေအးသြားပါက ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေမြွးေမြွးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို ရွမ္းေခါက္ဆြဲ မုန္႔တီႏွင္႔ အခ်ဥ္ႏွင့္ တို႕ျပီးစားႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment