Monday, 18 September 2017

ဝက်ခေါက်ကြော်








ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ စားခ်င္လို႕ တစ္ခါတစ္ေလေလး ေၾကာ္ပါတယ္ ဇေကာတစ္ခ်ပ္နဲ႕ကာလိုက္ ေျပးလိုက္ရတာ အေမာပါဘဲ ဆီကေပါက္လိုက္ ဇေကာနဲ႔ကာလိုက္ ဆီစင္မွာဆိုးလို႔ ေျပးလိုက္ ေၾကာ္ျပီးျပန္ေတာ႔ ေဆးလိုက္ရတဲ႔ မီးဖိုနဲ႔ ၾကမ္းျပင္တစ္ခုလံုးကို နာရီနဲ႔ခ်ီျပီး ေဆးလိုက္ရေပမဲ႔ အခ်ိန္တန္ေတာ႔လဲ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ေလးေတာ႔ ျဖစ္လာတာပါဘဲ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဝက္ေခါက္ - 1 kg
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခန္႕ 
  5. နာနတ္ပြင့္ - ၃ ပြင့္
  6. ကရေဝးရြက္ - ၅ရြက္
  7. ဖာလာေစ႔ - ၃ေစ႔
  8. ဆီ - ၀က္ေခါက္ျမဳပ္လုနီးပါးထည့္ရန္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ၀က္ေခါက္ျမဳပ္ႏိူင္႐ံု ေရတစ္၀က္ သာသာထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူတာနဲ႕ ၀က္ေခါက္ ကရေဝးရြက္ ဖာလာေစ႔ ဆား နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ကို ထည့္ေပးပါ
  • အိုးအဖံုးကို အျပည့္မအုပ္ဘဲ မိနစ္၃၀ခန္႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၀က္ေခါက္ျပဳပ္ထားစဥ္ ထြက္လာေသာ အျမဳွပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ 
  • အေခါက္ေပ်ာ့လာပါက ေရထဲမွဆယ္ၿပီး အေခါက္ကို ေနရာအႏွံ႕ ခက္ရင္းျဖင့္ လိုက္ထိုးေပးပါ
  • ၀က္ေခါက္မွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကို စစ္ေပးျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ၃ နာရီခန္႔ ေလသလပ္ ခံေပးထားပါ
  • ေလသလပ္ ခံထားေသာ ဝက္ေခါက္မ်ား ေရစစ္သြားပါက မိမိႏွစ္သက္သလို အတံုးေလးေတြ လွီးေပးကာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ဆားတို႔ႏွင္႔ သင္႔ေတာ္သလို နယ္ေပးပါ
  • အရည္မ်ား ထပ္မံထြက္လာႏိုင္ေသးတဲ့အတြက္ အရည္စစ္ႏိူင္မည့္ ဇကာေပၚမွာ တင္ေပးထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္ပါက ေဇာက္နက္ျပီး အိုးအသားထူေသာ အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးပါ
  • ထိုအိုးထဲကို ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ့ေပးျပီးမွ လွီးထားေသာ ဝက္ေခါက္ကို နည္းနည္းျခင္း ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီထဲထည့္ေပးျပီးပါက ဝက္ေခါက္မွ ဝက္ဆီမ်ား ေပါက္ထြက္တတ္တဲ့အတြက္ အိုးအဖံုးကို ခပ္ဟဟေလး အုပ္ေပးျပီးမွ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေနာက္တစ္ဖက္ လွန္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မီးကိုပိတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင့္ေပးကာ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးျပီးမွ မီးကိုျပန္ဖြင့္ေပးျပီး ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီေပါက္ျပီး လူကိုစင္ေစႏိူင္တဲ႔အတြက္ သတိထားျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • မိမိလွီးထားေသာ ဝက္ေခါက္အထူ အပါးအေပၚ မူတည္ျပီး ေၾကာ္ခ်ိန္ကုိ ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ခါတရံ မိမိသံုးေသာ မီးဖို အပူခ်ိန္ ကြာဟမွဳ ရွိႏိူင္ေသာေၾကာင္႔ ေၾကာ္ခ်ိန္ကိုလဲ လိုတိုးပိုေလ်ွာ႔ လုပ္ေပးပါ
  • ဝက္ေခါက္မ်ား မြျပီးၾကြတ္လာကာ အညိဳေရာင္ဘက္ သန္းလာပါက ဆီစစ္ဇကာထဲသို႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္ျပီး ေအးသြားပါက ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေမြွးေမြွးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို ရွမ္းေခါက္ဆြဲ မုန္႔တီႏွင္႔ အခ်ဥ္ႏွင့္ တို႕ျပီးစားႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment