Wednesday, 20 September 2017

အမဲ နှစ်လုံးပြုပ်



ဟင္းခ်က္ဖို႔ စဥ္းစားလို႔ မရတဲ႔ရက္ေတြမွာ ေစ်းမွာပါတ္ခ်ာလည္ေနရင္း ၾကံရာမရတဲ႔အဆံုး ေတြ႔တာေတြ ျခင္းထဲေကာက္ထည္႔လာရတာမ်ဳိးလဲ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ အျမဲတမ္းေတာ႔ မစားျဖစ္ေပမဲ႔ တခါတေလ စားျဖစ္တဲ႔ အမဲႏွစ္လံုးေလးေတြ ဝယ္လာကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ စပါးလင္ ခ်င္းတို႔နဲ႔ ျပဳပ္ကာ အခ်ဥ္ရည္ေလးစပ္ျပီး စားျဖစ္တဲ႔အတြက္ ျပဳပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အမဲႏွစ္လံုး  - ႏွစ္ခု
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  3. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  4. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  5. ခ်င္းခပ္ပါးပါး - ေလးျပား
  6. စပါးလင္ -ႏွစ္ပင္
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အလံုးလိုက္ ႏွစ္ဥ

အခ်ဥ္ရည္စပ္ရန္

  1. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း 
  2. အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - စားႏိူင္သေလာက္
  5. သံပုရာရည္ - စားႏိူင္သေလာက္
  6. အားလံုးကို ဇလံုတစ္ခုထဲထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေရာေမႊထားပါ

ျပင္ဆင္ပံု
  1. အမဲႏွစ္လံုးကို ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ဆား ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္တို႔ႏွင္႔႔နယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  2. စပါးလင္ကို အပင္လိုက္ေရေဆးျပီး အထံုးထံုးကာ မညက္တစ္ညက္ ထုထားပါ
  3. ခ်င္းကိုေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ အလံုးလိုက္ကို အျပင္ခြံ နဲနဲခြ်တ္ကာ ေရေဆးထားပါ
  5. အမဲႏွစ္လံုး အရသာ၀င္ေလာက္တာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ အလံုးလိုက္ ထုထားေသာ စပါးလင္ ခ်င္းျပားႏွင့္ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  6. အိုးမကပ္ေစရန္ သတိထားျပီး တည္ေပးပါ
  7. အရင္ဆံုး ထည္႔ထားေသာ လံုးရည္ခမ္းတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အသားႏူးတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  8. အသားႏူးလာျပီး ေရမခမ္းခင္ေလးမွာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  9. ေရခမ္းလ်ွင္ အိုးကပ္သြားႏိူင္တဲ႔အတြက္ ေရမခမ္းခင္ မီးပိတ္ေပးပါ
  10. ျပီးတာနဲ႔ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးကာ မိမိႏွစ္သက္ေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ အခ်ဥ္ရည္တို႔ႏွင္႔ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment