စေနေန႔က ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းသြားရင္း ေက်ာင္းကိုေရာက္မွ မိတ္ေဆြတစု အျပင္ခန သြားျဖစ္ၾကတယ္ သရက္ပင္မွာ သရက္သီးစိမ္းေတြေတြ႔ေတာ႔ သရက္ယို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလး စားခ်င္လာတာနဲ႔ ခူးလာခဲ႔မိျပန္ပါတယ္။
ထန္းလွ်က္ကေတာ႔ ျမန္မာျပည္က ထန္းလ်ွက္ခဲလို မမာဘဲ ရွိတဲ႔ထန္းလ်ွက္ခဲကိုဘဲ ခုတ္ထစ္ျပီး ယိုထိုးဖို႔ ျပင္ထားပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ စားခ်င္တာကို အေကာင္အထည္ေဖာ္ကာ သရက္သီးစိမ္းကို ယိုထိုးမိျပန္ေတာ႔ ယိုထိုးနည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- သရက္သီးစိမ္း – 1 kg
- ကြမ္းစားထံုး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ထန္းလ်ွက္ခဲ - ၅၀သား (အခ်ဳိမျကိဳက္လ်ွင္ ေလ်ွာ႔ထည္႔ပါ)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၇ ဇြန္း
- မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငရုတ္သီး အၾကမ္းမႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္ (အစပ္ၾကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည္႔ပါ )
- ေရ – 60 ml
ျပင္ဆင္ပံု
- သရက္သီးမ်ားကို ထိပ္ဖက္မွ အညႇာကိုလွီးကာ ေရေဆးၿပီး အလံုးလိုက္ ေရတစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
- ၿပီးလ်ွင္ ပံုပါအတိုင္း ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ေရနာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ပံုပါအတိုင္း အနည္းငယ္ ခပ္ထူထူေလး လွီးေပးပါ
- သရက္သီးမ်ား လွီးျပီးတာနဲ႔ ေရ ထံုးနွင့္ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းခန္႔ေရာကာ သရက္သီး ျမဳပ္ေလာက္ရံု စိမ္ႏိူင္ေအာင္ ေရထည္႔ျပီး ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
- သရက္သီးမ်ားကို ေဖ်ာ္ထားသည့္ ေရထဲထည့္ကာ အနည္းဆံုး ၁၀ နာရီခန္႔ စိမ္ထားပါ
- ၁၀ နာရီခန္႔ ထံုးရည္စိမ္ၿပီးလွ်င္ ေရျဖင္႔ ထံုးရည္မ်ား စင္သြားေအာင္ ၃ ခါေလာက္ ေဆးေပးကာ ေရသန္႔သန္႔ထဲမွာ ေနာက္ထပ္ ၇ နာရီခန္႔ ထပ္စိမ္ထားေပးပါ
- ေရစိမ္ျပီးတာနဲ႔ ဇကာထဲထည့္ကာ ေရစစ္ထားပါ
- သရက္သီး ေရစစ္ထားတုန္း ထန္းလ်ွက္ခဲနွင့္ ေရ 60 ml ကို အိုးၾကီးၾကီးထဲထည့္ေပးကာ မီးအေနေတာ္ ျဖင့္ ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ား ေပ်ာ္သြားေအာင္ က်ဳိေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ား ေပ်ာ္လာပါ သစ္သားေယာင္းမျဖင့္ ခပ္နာနာေလး ေမႊေပးပါ
- ထန္းလ်ွက္မ်ားအားလံုး အရည္ေပ်ာ္္သြာ
းတာနဲ႔ ေရစစ္ထားေသာ သရက္သီးမ်ားကို အရင္ဆံုး ထည္႔ေမႊေပးပါ - သရက္သီးထဲ ထန္းလ်ွက္ရည္ အရသာ ဝင္သြားတာနဲ႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႔ နွင့္ မာဆလာတို႔ကိုထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- အရသာဝင္ျပီး သမသြားေအာင္ ေမႊျပီးတာနဲ႔ မီးအပူရွိန္ကို အနည္းငယ္ ထပ္ျမႇင့္ေပးပါ
- မီးရွိန္ နည္းနည္း ပိုပူလာတာနဲ႔ သရက္သီးမ်ားကို အရသာ၀င္ေအာင္ ထပ္ေမႊေပးပါ
- ေမႊေနစဥ္မွာဘဲ သရက္သီးထဲမွ အရည္အနည္းငယ္ ထြက္လာပါလိမ္႔မယ္
- ထိုအရည္မ်ား ခမ္းျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ေပါက္ေစးက်လာေစရန္ဆက္ျပီး က်ဳိေပးပါ
- က်ဳိေနစဥ္မွာဘဲ ထန္းလ်ွက္ရည္မ်ား အရမ္းခမ္းျပီး ခဲမသြားေစရန္ မီးပိတ္ေပးပါ
- မီးပိတ္ျပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးကာ အေအးခံထားပါ
- သရက္သီး အစိမ္းယို အေအးခံထားတာ ေအးသြားျပီဆိုတာနဲ႔ တထုတ္ထုတ္ႏွင္႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ သရက္သီးစိမ္း အစပ္ယို ရွဴးရွဴးရွဲရွဲေလးကို မဆလာနံ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
No comments:
Post a Comment