ငယ္ငယ္က အိမ္မွာပဲဟင္းခ်က္ရင္ မ်က္ရည္ဘူးသီးလံုးေလာက္ က်တတ္ခဲ့တာ အခုထိ အမွတ္ရေနတုန္းပါဘဲ။
အေမ့ဘက္ကအမ်ဳိေတြး အေဖ့ဘက္ကအမ်ဳိးေတြက အိမ္မွာလာေနျပီး ေက်ာင္းတက္ၾကေတာ့ မိသားစုထမင္း၀ိုင္းက လူအျမဲစည္ကားတတ္ပါတယ္ မွတ္မိသေလာက္ ေတာ႐ြာေလးဆိုေတာ့ လ်ွပ္စစ္မီးကလဲ မရေလေတာ့ ထင္းမီးနဲ႕ဘဲ ခ်က္ၾကရတယ္။
ထမင္းကို မနက္၂ျပည္ ညေန၂ျပည္ ေန႕တိုင္းခ်က္ရျပီး မနက္ပိုင္းကေတာ့ ဆြမ္းေတာ္ရယ္ ဘုန္းႀကီးတန္းဆြမ္း အတြက္ရယ္ ပိုခ်က္ရျပီး ၂ျပည္က တခါတေလ ဧည့္သည္လာရင္ မေလာက္ခ်င္ဘူး ညေနက်ေတာ့ တအိမ္သားလံုး လူဆံုခ်ိန္ဆိုရင္ေတာ့ ဆန္၂ျပည္ခ်က္က ကြက္တိပါဘဲ။
ဒီၾကားထဲ ႀကီးႀကီးနဲ႕အေမက ဟင္းခ်က္ေကာင္းေလေတာ့ စားျပီေဟ့ဆိုထဲက ထမင္း၀ိုင္းက မထခ်င္ေတာ့ေအာင္ကို စားျဖစ္ပါတယ္ မနက္ ည အသားဟင္းကို ေ၀ပံုက် စားရျပီး ငါးပိတို႕စရာနဲ႕ အရည္ေသာက္ ဟင္းကေတာ့ ႀကိဳက္သေလာက္ ယူလို႕ရပါတယ္။
အဲဒီထဲကမွ မႀကိဳက္ဆံုးက ဘူးသီးဟင္းနဲ႕ ပဲဟင္းပါဘဲ ဘူးသီးဟင္း ပဲဟင္းလို႕ သိလိုက္တာနဲ႕ ေျခေထာက္၂ေခ်ာင္းလိမ္ျပီး ေကာက္ဖို႕ျပင္ေတာ့တာပါဘဲ မွတ္မိသေလာက္ အသက္၂၀ေက်ာ္တဲ့ထိ ဘူးသီးနဲ႕ ပဲဟင္းဆို မုန္းေနတုန္းပါဘဲ။
အခုေတာ့ ငယ္ငယ္ကမုန္းတဲ့ ပဲဟင္းဟာ ကိုယ့္ရဲ႕ ေဖးဖရိတ္ဟင္း ျဖစ္လာခဲ့တာ အံ့ၾသစရာႀကီး ျဖစ္လာခဲ့ရတယ္။
ဒါဟာတကယ္ေတာ့ ပဲမွာပါတဲ့ အဟာရေတြကို သားနဲ႕သမီးတို႕ အာဟာရျဖစ္ေစဖို႕ ခ်က္ေပးရင္း တဇြန္းစႏွစ္ဇြန္းစ ျမည္းရင္းကေန အခုေတာ့ ပဲမ်ဳိးစံုဟာ မာမာ့မီးဖိုေဆာင္မွာ မင္းမူေနခဲ့တာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ေက်ာ္ခဲ့ပါျပီ။
ဒီေန႕ေတာ့ ပဲနီေလးကို အေဖာ္ျပဳလို႕ ငါးပိခ်က္တို႕စရာေလးနဲ႕ စားၾကရေအာင္ ျပင္ပါတယ္ အရင္တခါ ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ ခ်က္နည္းေလး တင္ဖူးပါတယ္ အရင္တေခါက္က ကုလားပဲျခမ္းနဲ႕ ခ်က္တာျဖစ္ျပီး အခုက ပဲနီေလးနဲ႕ ခ်က္တဲ့နည္းေလးကို မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပဲနီေလး - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
- ဆန္ၾကာဆန္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ
- ၾကက္သြန္နီ - ႀကီးႀကီး တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာ ၾကီးၾကီး ၇မြာ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ဇြန္းသာသာ (ဟင္းအိုးထဲ ထမင္းစားဇြန္ု ၃ဇြန္းစာထည့္ျပီး ပိုတာကို ဖယ္ထားပါ
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
- ပဲနီေလးကို ေရေဆးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ကာ ပဲႏူးေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
- ပဲျပဳပ္ေနစဥ္ ပဲေရမ်ား ေ၀က်တတ္တဲ့အတြက္ အိုးေပၚမွာ သစ္သားေယာင္းမကို ကန္႕လန္႕ျဖတ္ တင္ေပးထားပါ
- ပဲနီေလးက အႏူးျမန္ေစတဲ့အတြက္ စျပီးျပဳပ္တဲ့ေရနဲ႕ဘဲ ပဲကိုႏူးေစပါတယ္
- ဆန္ၾကာဇံကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး စိမ္ထားပါ
- ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး တလံုးလံုးကို ၈စိပ္ရေအာင္ လွီးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး တ၀က္ကို ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ ဖယ္ထားပါ
- ဆီကို နႏြင္းမွဳန္႕ထဲ့ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ တ၀က္ကို ေမႊးလာတဲ့ထိ ခ်က္လိုက္ပါ
- ပဲအိုးထဲသို႕ ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္ ၂လံုးစာေရထဲ့ ႀကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႕ကိုထဲ့ျပီးတည္ေပးပါ
- ပဲရည္ဆူလာပါက အရသာမွဳန္႕ ဆီခ်က္ႏွင့္ဆားကိုထဲ့ျပီး ၾကက္သြန္မ်ား ႏူးေအာင္တည္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား အရည္ႏူးလာပါက ဆန္ၾကာဇံကို ေရစစ္ျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ေပးပါ
- ၾကာဆန္ထဲ့ျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ ဟင္းရည္ဆူျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး မီးပိတ္ကာ ပူပူေႏြးေႏြး သံုးေဆာင္နို္င္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment