ဒီေန႕မနက္ေစာေစာ ေကာ္ဖီနဲ႔ေသာက္ခ်င္တာနဲ႔ ေခါျပင္မုန္႕ေလး လုပ္ျဖစ္သြားပါတယ္ အခ်ဳိမစားဘဲ အစိမ့္ ႏွစ္သက္သူေတြ အႀကိဳက္ေတြ႕မဲ့ ျမန္မာမုန္႕ပဲသရည္စာ တမ်ဳိးပါ။
ေခါျပင္လို႔ ေျပာလိုက္ရင္ မာမာတို႔ငယ္ငယ္က ေျမာင္းတကာ ေစ်းထဲမွာ တေန႔တခါမွ မစားရရင္ ေစ်းသြားရတာ မတန္တဲ့ မုန္႔မ်ဳိးပါ။
တခု ၁၅ျပားေပးရတယ္ ကေလးဆိုေတာ့ ၁၅ျပားဖိုးဝယ္ၿပီး ေဘးအနားသားေလးေတြ အဆစ္ေတာင္းေသးတာ အဲဒီႀကီးႀကီးကလဲ သေဘာေကာင္းတာမွ အရမ္း ကိုယ့္ေတြ႔တာနဲ႔ ဆီသုတ္ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖက္ထဲမွာ ဝယ္တာ ၁၅ျပားဖိုးကို ေဘးအနားသား ညႇပ္ထားတာက လက္တဆုတ္ႀကီးကို ထည့္ေပးထားၿပီးသားပါဘဲ။
တခါတေလ စကားေရာေဖာေသာနဲ႔ ကပ္ေၾကးနဲ႔ ညႇပ္လိုက္လို႔ ပဲ့ၾကသြားတဲ့ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြကို ျမည္းမယ္ေနာ္ဆိုၿပီး မုန္႔ေရာင္းတဲ့ ႀကီးႀကီး ေပးေပးမေပးေပး ဆတ္ခနဲ ယူစားလိုက္တာက ပါေသးတာေပါ႔။
အဲဒီမုန္႔မ်ဳိးက ငယ္ငယ္ကသာ စားခဲ့ရၿပီး အခုေနာက္ပိုင္း မစားရတာ ၾကာခဲ့ၿပီ ဒီေန႔ေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကို လုပ္စားရင္း သာယာပါတယ္ေလ ေခါျပင္မွ ေခါျပင္အစစ္ပါ မယံုရင္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညွင္းမုန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
- ဆီ - အနည္းငယ္
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးခြဲ မ႐ွိတ႐ွိ
- အုန္းသီးစိတ္- ႏွစ္သက္သေလာက္
- ႏွမ္းေလွာ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
- ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
- စဥ့္နီတုံး သန္႕သန္႕ - တစ္ခ်ပ္
- မုန္႕သားလွိမ့္ရန္ ဒလိမ့္တုန္း - တစ္ခု
ျပင္ဆင္ပံု
- ႏွမ္းကို ေလွာ္ထားပါ (သို႕မဟုတ္) လက္ဖက္စား ႏွမ္းေလွာ္ကို သံုးလဲရပါတယ္
- ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံျခြတ္ျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
- အုန္းသီးကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြ စိတ္ေပးထားပါ
- မုန္႕လုပ္ရာတြင္ သံုးမည့္ စဥ့္နီတုံး သို႕မဟုတ္ ပန္းကန္ျပားႏွင့္ ဒလိမ့္တံုးကို ဆီသုတ္ျပီး အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
- မုန္႕ညွပ္ရန္ ကပ္ေၾကးကိုလဲ ဆီသုတ္ထားပါ
- ဇလံုတခုထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ဆားကို ထည့္ေပးပါ
- ထိုေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ထဲကို ေရနည္းနည္းျခင္း ထည့္ေပးျပီး ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ အိလာတဲ့အထိ နယ္ေပးပါ
- ေရကို နည္းနည္းျခင္း ထည့္ေပးပါ အသံုးျပဳမည့္ ေကာက္ညွင္းဆန္မွဳန္႕မ်ား မတူႏိုင္တဲ့အတြက္ ေရလိုအပ္မွဳ အနည္းအမ်ား ကြာျခားႏိုင္ပါတယ္
- ေကာက္ညွင္းသား ခပ္အိအိေလး ရလာေအာင္ အနည္းဆံုး ၈မိနစ္ေလာက္ ႏွဲေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ မိမိအဆင္ေျပမည့္ ပန္းကန္ျပား သို႕မဟုတ္ စဥ့္နီတံုးေပၚမွာ တင္ေပးျပီး ပံုပါအတိုင္း ခပ္ထူထူေလး ျပားေပးပါ
- အိုးတလံုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရ ပြက္ပြက္ ဆူျပီဆိုတာနဲ႕ ခပ္ထူထူေလး ျပားထားေသာ မုန္႕သားကို ထည့္ေပးပါ
- မုန္႕သားၾကည္ျပီး ေရေပၚကို တက္လာတဲ႔အခါ အနည္းဆံုး ၅မိနစ္ေလာက္ ထားေပးျပီးမွ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
- မုန္႕သားတဖက္ကို လွန္ခ်ိန္မွာ သစ္သားေယာင္းမနဲ႕ အသာေလး ဖိၾကည့္ပါ
- မုန္႕သားေပ်ာ့ေနမွ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
- မုန္႕သားမေပ်ာ့ဘဲ လွန္လိုက္ပါက အလယ္မွ ထက္ျခမ္းကြဲ သြားတတ္ပါတယ္
- မုန္႕သား ေနာက္တဖက္ လွန္လို႕ရျပီဆို လွန္ေပးျပီး ေနာက္ထပ္ ၅မိနစ္ေလာက္ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ထားပါ
- မိမိလုပ္သည့္ မုန္႕သား အထူအပါးအေပၚ မူတည္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- မုန္႕သားအေရာင္ ၾကည္လာျပီး ေရေပၚေပၚလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားကို ေယာင္းမႏွင့္ ဖိၾကည့္ပါ
- မာေနေသးရင္ ေပ်ာ့လာတဲ့အထိ ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ
- ဆယ္ျပီးတာနဲ႕ ဆီသုတ္ထားေသာ ပန္းကန္ျပား သို႕မဟုတ္ စဥ့္နီတုန္းေပၚ တင္ေပးပါ
- မုန္႕သားပူေနတုန္းမွာ ႏွမ္းေလွာ္ အုန္းသီး ေျမပဲေလွာ္တို႕ကို ျဖဴးေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ မုန္႔သားကို ဒလိမ့္တုန္႕ႏွင့္ ခပ္ဖြဖြ လွိမ့္ေပးပါ
- ဒလိမ့္တုန္းႏွင့္ လွိမ့္ေနစဥ္ ေျမပဲေလွာ္ ႏွမ္းေလွာ္ အုန္းသီးစိတ္မ်ားကို ထပ္ထည့္လိုက္ လွိမ့္လိုက္ လုပ္ေပးပါ
- ဒလိမ့္တုန္းႏွင့္ လွိမ့္တဲ့အတြက္ မုန္းသားလဲ အေနေတာ္ ျပားလာပါလိမ့္မယ္
- အစာပလာမ်ား မုန္႕သားထဲ ၀င္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ေမႊးျပီးစိမ့္ေနတဲ့ ေခါျပင္မုန္႕ စိမ့္စိမ့္ေလးကို ဆီသုတ္ထားေသာ ကပ္ေၾကးႏွင့္ ႏွစ္သက္သလို ညွပ္ေပးျပီး စားသံုးရန္အတြက္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment