Saturday, 8 April 2017

ဆယ့်နှစ်မျိုး ဟင်းချို



ဆယ့္ႏွစ္မ်ဳိး ဟင္းခ်ဳိလို႕ ေျပာလိုက္တိုင္း အလွဴထမင္း အလွဴဟင္းေလးေတြကို ေျပးျပီးသတိရမိပါတယ္ ဒီေတာ႔လဲ ဆယ့္ႏွစ္မ်ိဳး ဟင္းခ်ိဳနဲ႕ လိုက္ဖက္တဲ့ ငါးပိခ်က္ေလးကိုလဲ စားခ်င္မိျပန္တာပါဘဲ။

ဆယ္႔ႏွစ္မ်ဳိးဟင္းခ်ဳိ ခ်က္နည္းေတြ အမ်ဳိးမ်ဳိး ႐ွိၾကတဲ့ အထဲက အိမ္တစ္အိမ္ရဲ႕ မီးဖိုေဆာင္မွာ အလြယ္တစ္ကူရႏိူင္မဲ့ ပစၥည္းေလးေတြနဲ႕ ေသာက္လို႕ေကာင္းေအာင္ ခ်က္ထားတဲ့ နည္းေလးနဲ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ၁၂မ်ဳိးဟင္းခ်ဳိ အလြယ္ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္႐ုိး - 450 g
  2. ဗူးသီး - တစ္စိတ္
  3. မုန္လာဥ အျဖဴ  - တစ္ဥ
  4. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  5. ပန္းေဂၚဖီ - ငါးခက္ခန္႕
  6. မုန္ညင္းၿဖဳဴ  - ႏွစ္႐ြက္ခန္႕
  7. ပဲလိပ္ - ႏွစ္႐ြက္ခန္႕
  8. ၾကက္သြန္နီ - ဥေသးေသး ငါးဥ
  9. ၾကက္သြန္ၿဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ေျခာက္မႊာ
  10. င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္ ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  11. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  12. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  13. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ပဲၿပား - အေနေတာ္ တစ္တံုး
  15. ပဲၾကာဇံအေျခာက္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ
  16. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ႏွစ္ျပား
  17. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  18. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု    

ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္႐ုိးမ်ားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ခုတ္ေပးကာ ငါးငံျပာရည္ အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္ျပဳပ္ရည္အိုး ဆူလာတာနဲ႔ ေရအေပၚ တက္လာေသာ အရည္မည္းမည္းမ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ အလံုးလိုက္ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • ဗူးသီးကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးသာသာ ေလာက္ေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  • မံုလာဥ ပန္းေဂၚဖီ တ႐ုတ္မုန္ညွင္းျဖဴ  ေဂၚဖီတို႕ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ပဲၾကာဇံ ပဲလိတ္ ႂကြက္နား႐ြက္မွဳိတို႕ကို သတ္သတ္စီ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ပဲျပားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္ရိုးျပဳပ္ရည္ အရမ္းမခမ္းေသးခင္ အိုးထဲကို ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးခြဲစာ ေလာက္ ထည့္ေပးပါ
  • ထိုအိုးထဲကို ခ်င္း ဆား ငါးငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ႏွင့္ ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ကိုထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ေပးပါ 
  • ဟင္းရည္အိုး တည္ထားတုန္း ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးလာေအာင္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ဗူးသီးႏွင့္ အရြက္မ်ား ထည့္ေပးျပီး နည္းနည္းႏြမ္းေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္ျပဳပ္ရည္ အိုးထဲကို အရြက္မ်ား ပဲၿပားအတံုးေလးမ်ားကိုထည့္ၿပီး ဟင္းရည္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ ပဲၾကာဇံ ပဲလိတ္ ႂကြက္နား႐ြက္မွဳိ ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္ ့တို႕ကို ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ပုဇြန္ေျခာက္ ငါးပိခ်က္ တို႕စရာတို႕ျဖင့္ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။
  • ငါးဖယ္လံုး ငံုးဥႏွင့္ လိုက္ဖက္မည့္ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို ထပ္မံျဖည့္စြက္ကာ အဆင္ေျပပါက ထည့္ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment