ဒီေန႕ေတာ့ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး တစ္မယ္ပါေအာင္ မုန္ညႇင္းေစာ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး ခ်က္ပါတယ္ မုန္႕ညွင္းေစာဆိုတာက ႐ွမ္းအစားအစာပါ ခ်က္နည္းေလး ကြာသြားရင္ေတာ့ နားလည္ေပးေစလိုပါတယ္။
တိုင္းရင္းသား ႐ိုးရာအစာေလး တစ္ခုျဖစ္ျပီး ရာသီဥတု ေအးေနခ်ိန္မွာ အင္မတန္မွ ထမင္းစား မိန္ေစတဲ့ အရံဟင္း တစ္မယ္ဆိုလဲ မမွားပါဘူး အဆင္ေျပမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။
မာမာကေတာ့ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး မ႐ွိတဲ့အတြက္ အစားထိုးအေနနဲ႕ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကိုထည့္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မုန္ညႇင္းစိမ္း - အေနေတာ္ သံုးစည္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္လုံး
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လုံး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္မႊာ
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္ေလာက္
- နံနံပင္ - အနည္းငယ္
- မန္က်ည္းမွည့္(သို႔) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ - အနည္းငယ္
- ႀကံသကာအညိဳ - အနည္းငယ္
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- မုန္ညႇင္းရြက္ရဲ ႔ ႏုတဲ့အပိုင္းေလးေတြကို အရင္ေရြးၿပီး အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ေပးထားပါ
- အနည္းငယ္ရင့္ေသာ အ႐ိုးတံရဲ႕ အေပၚေၾကာေတြကို ခြာပလိုက္ျပီး အတြင္းပိုင္း ႏုတဲ့အပိုင္းေလးေတြကို ေရြးယူျပီး လွီးေပးကာ ျပီးတာနဲ႕ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆူကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
- ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး ႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- င႐ုပ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာျဖဳတ္ကာ အေတာင့္လိုက္ ထက္ျခမ္းျခမ္း ေပးထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ မုန္ညႇင္းရြက္ႏွင့္အတူ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခပ္ပါးပါး လွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆား အရသာမွဳန္႕ ႀကံသကာ တို႕ကိုထည့္နယ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး အပူေပးပါ
- အဖုံးကို မဖြင့္ဘဲ အပူေငြ႔နဲ႕ မုန္ညႇင္းေတြကို ႏူးအိေအာင္ လုံးခ်က္ ခ်က္ေပးပါ
- အိုးထဲမွ မုန္ညႇင္းမ်ား အေရာင္ေျပာင္းၿပီး ႏူးအိလာတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ေပးပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ မန္က်ည္းမွည္႔ရည္ကို အရည္စစ္ျပီး ထည့္ေပးပါ
- ေရအမ်ားႀကီး ထည့္စရာ မလိုတဲ့အတြက္ ေရစပ္က်ဥ္းေလးဘဲ ထည့္ေပးကာ အရသာျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
- စားခါနီး ဟင္းပြဲမျပင္ခင္ ပူေနေသာ ဟင္းရည္ထဲသို႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း လွီးထားေသာ ခ်င္း နံနံပင္တို႕ ထည့္ေမႊေပးကာ ခ်ိဳခ်ဳိ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ စပ္စပ္ ပူပူရိွန္း႐ွိန္းေလးနဲ႕ ေမႊးျပီးအရသာ ေကာင္းလြန္းတဲ့ မုန္႕ညွင္းေစာ အရည္ေသာက္ဆမ္းကို ၾကက္ေၾကာ္ ဘာလေခ်ာင္ အစပ္ေၾကာ္တို႕ႏွင့္အတူ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment