Thursday, 12 January 2017

ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ စပ္စပ္ေလး





ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္တို႕ ငါးပိခ်က္တို႕ဆိုတာ လူတကိုယ္ အႀကိဳက္တမ်ဳိးဆိုသလို ႏွစ္သက္ရာ နည္းေလးေတြနဲ႕ ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္ မာမာကေတာ့ ဒီေန႕ ပုဇြန္ငါးပိ ပုစြန္​​ေျခာက္​တို႕နဲ႕ ငါးပိဘာလ​ေခ်ာင္​​ေၾကာ္​ ခပ္စပ္စပ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္လို႕ ထမင္းစားလို႕ မိန္ရေလေအာင္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပုစြန္​​ေျခာက္ - ၁၀က်ပ္​သား
  2. ပုဇြန္ငါးပိ - ၁၀က်ပ္​သား
  3. ၾကက္​သြန္​နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၃လုံး
  4. ၾကက္​သြန္​ျဖဴ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  5. င႐ုတ္​သီး လံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္​း
  6. င႐ုတ္​သီးအ​ေလွာ္​မွဳန္​႔  - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္​း
  7. မန္​က်ည္​းသီးမွည္​့ - အနည္​းငယ္​
  8. ဆီ ဟင္းခတ္ဇြန္းႀကီး - ၂ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  10. ဟင္းခတ္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ပုစြန္​​ေျခာက္​ကို အမႈန္​႔ႀကိတ္​ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • ဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ဒယ္​အိုးတလုံးမွာ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ဆီကိုအပူ​ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္​သြန္​နီကို ႏြမ္းသြားေအာင္ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ႏြမ္းတာနဲ႕ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ႏွင့္ ပုဇြန္ငါးပိကို ထည့္ေမႊပါ
  • ပုဇြန္ငါးပိႏွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္မ်ား အျမွဳပ္ထလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ငါးပိေၾကာ္မ်ား မြလာတာနဲ႕ငါးငံျပာရည္​ ဟင္​းခတ္​မွဳန္​႔ႏွင့္ မန္​က်ည္​းသီးမွည္​့ရည္​တို႔ထည့္ကာ ေမႊေပးပါ
  • ငါးပိေၾကာ္ အနည္​းငယ္​ ေျခာက္​လာၿပီဆိုေတာ့မွ င႐ုတ္​သီး အေလွာ္​မွဳန္​႔ ထည္​့ကာ ေမႊေပးပါ
  • ငါးပိေၾကာ္ ေမႊးလာျပီး  မြမြေလး ျဖစ္လာတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ေမႊေပးကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ခ်ဥ္ငံစပ္ျပီး ေမႊးေနတဲ့ ပုဇြန္ေျခာက္ ငါးပိဘာလေခ်ာင္ကို ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးဖို႕ ျပင္ဆင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment