Thursday 19 January 2017

နန်းကြီးသုပ်











ျမန္မာျပည္မွာလို လမ္းထိပ္ထြက္လိုက္တာနဲ႕ စားခ်င္တာေလး ၀ယ္စားလို႕ မရေလေတာ့ အိမ္မွာဘဲ အပင္ပန္းခံျပီး စားစရာ ေသာက္စရာေတြကို ျပင္ဆင္ရပါတယ္။

ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္သားဟင္းကို အႏွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ ခ်က္ျဖစ္တာနဲ႔ ပဲအရည္ေသာက္ေလးခ်က္ကာ နန္းႀကီးသုပ္ သုပ္စားျဖစ္လို႕ မာမာျပင္ဆင္ျပီး အသုပ္သုပ္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. နန္းႀကီးမုန္႕ဖတ္အစို - တစ္ကီလိုခြဲ
  2. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္႔ငါးဇြန္း (ဆီမ်ားမ်ား မႀကိဳက္ပါက ေလ်ွာ့ထည့္ပါ)
  3. ဆန္ျပားအေျခာက္ - အနည္းငယ္ (အႂကြတ္ေၾကာ္ရန္)
  4. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  5. ၾကက္သြန္နီ - အလုံးႀကီးႀကီး သံုးလံုး
  6. ၾကက္အ႐ိုးအသား တြဲေနေသာ ရင္ပံုသား  - 500 g
  7. ဆား - လိုသေလာက္
  8. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လိုသေလာက္
  9. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း( ၾကက္သားဆီသတ္ရန္ႏွင့္ ပဲဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္)
  10. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  11. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  12. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  13. ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  14. သံပုရာသီး - ႏွစ္လံုး
  15. ၾကက္ဥ - ေျခာက္လံုး

ၾကက္သားျပဳပ္ရန္
  • ၾကက္ရင္ပံုသားကို ေရေဆးကာ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးမွာ ထည့္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္ရင္ပံုသား ထည့္ထားေသာ အိုးထဲမွာ ခ်င္း ဆား အခ်ိဳမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ျပီး ၾကက္သားကို အရသာ၀င္ေအာင္နယ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခမ္းတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားျပဳပ္အိုး ေရခမ္းတာနဲ႔ဆယ္ၿပီး အေအးခံေပးကာ အရိုးႏွင္႔ အသားကို ခြာေပးပါ
  • ၾကက္ျပဳပ္အိုးထဲမွာဘဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆားႏွင့္ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • အေအးခံထားေသာ ၾကက္သားေအးလာပါက အသားကို ခပ္မြမြ အမ်ွင္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ ႏႊင္ထားပါ
ၾကက္သားဟင္း ဆီသတ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာထားျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီေထာင္းကိုးထည့္ကာ ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အသားမႊထားေသာ ၾကက္သားႏွင့္ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕ကို ထည့္ေမႊပါ
  • ဆီသတ္ထားေသာ ၾကက္သားဟင္း ဆီျပန္လာပါက မီးပိတ္ထားေပးပါ
အႂကြတ္ေၾကာ္ ေၾကာ္ရန္
  • ဒယ္အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ဆန္ျပားကို နည္းနည္းခ်င္း ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ အထက္ေအာက္ လွန္ေပးျပီး ပြျပီးႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
ပဲဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္႐ိုးျပဳပ္ထားေသာ ဟင္းရည္အိုးကို နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ေပးထားပါ
  • ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ကို ေရအနည္းႏွင့္ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ အ႐ိုးျပဳပ္အိုးထဲကို အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ပဲအႏွစ္မ်ား ခဲမသြားေစရန္ ပဲအရည္ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပဲမ်ားဥလာတဲ့အထိ ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ပဲမ်ားအႏွစ္ တက္လာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ မီးေႏြးေႏြးႏွင့္ တည္ထားေပးပါ
ၾကက္ဥျပဳပ္ရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ၾကက္ဥကို ေရျမဳဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ 
  • ျပဳပ္ခ်ိန္ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ရတာနဲ႔ အေအးခံျပီး အခြံခြာခားပါ 
လိုအပ္သည္မ်ား ျပင္ထားရန္
  • နန္းႀကီးဖတ္ကို ေရေႏြးႏွင့္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ တစ္လံုးကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီး၍ ရေႏွင္႔ ထပ္ေဆးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • အႂကြတ္ေၾကာ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ၾကက္သားဟင္း ငါးငံျပာရည္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕တို႕ကို ျပင္ထားပါ
  • နံနံပင္ သို႕မဟုတ္ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္ဥကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
စားပြဲျပင္ရန္
  • ဇလံုပန္းကန္ တစ္ခုထဲတြင္ တစ္ပြဲစာ နန္းႀကီးမုန္႔ဖတ္ ႀကက္သားဟင္းအဖတ္ႏွင့္ဟင္းအႏွစ္ ပဲအက်က္မွဳန္႔ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ႀကက္ဥ သံပုရာရည္တို႔ကို ခပ္ဖြဖြ ထည္႔နယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ ျမည္းေပးကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
  • အရသာ ျပင္ျပီးတာနဲ႔  နန္းႀကီးသုပ္ကို ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ထည္႔ေပပါ
  • အသုပ္အေပၚမွ အႂကြတ္ေၾကာ္ ထည့္ေပး၍ ပဲဟင္းရည္ ပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment