Friday 13 January 2017

ကြက်ရိုး ကရင်သုပ်


ဒီအသုပ္ေလး သုပ္စားမိတိုင္း သတိရမိတာက ကရင္ျပည္နယ္မွာ ေနခဲ့ရတဲ့ ႏွစ္ေတြပါဘဲ ေဆး႐ံုက ၀န္ထမ္း အမတစ္ေယာက္ အိမ္လာလည္တိုင္း ကရင္စာ တစ္ခုမဟုတ္ တစ္ခုေတာ့ လုပ္ေပးတတ္ပါတယ္။

သူလုပ္ေပးတာေလး ေတြက အရမ္းတန္ဖိုး မႀကီးေပမဲ့ တိုင္းရင္းသား အစာေလးေတြလဲျဖစ္လို႕ စားျဖစ္တိုင္း တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိူင္ေအာင္ ျဖစ္ခဲ့ရသလို သူလာလည္တိုင္း လုပ္ေကြ်းတတ္တဲ့ အစားအေသာက္ အရသာေလးေတြက အခုထိတိုင္ အမွတ္ရေနဆဲပါ။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္႐ိုး ကရင္သုပ္ေလး သုပ္စားပလိုက္ပါတယ္ ႐ွဴး႐ွဴး႐ွဲ႐ွဲနဲ႕ စားလို႕ျမိန္စရာ ေကာင္းလြန္းတဲ႕အတြက္ ၾကက္႐ိုးကရင္သုပ္ သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ေတာင္ပံ႐ိုး - 300 g
  2. ခ်င္းတက္ - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  3. စပါးလင္ - တစ္ထြာသာသာ တစ္ေခ်ာင္း
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာ
  5. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္လံုး (မီးဖုတ္ရန္)
  6. သခြားသီး - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  7. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး (အသုပ္ထဲထည့္ရန္)
  8. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  9. င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ - စားႏိူင္သေလာက္
  10. ပုဇြန္ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. တ႐ုတ္နံနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  12. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ဟင္းခတ္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု

ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆား ဟင္းခတ္မွဳန္႔ ငံျပာရည္ နႏြင္းမႈန္႔တို႔ျဖင့္ သမေအာင္နယ္ၿပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  • သခြားသီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသး အေျမွာင္းေလးေတြ လွီးေပးပါ
  • ၾကက္႐ိုးမ်ား ႏွပ္ထားတုန္း ပုဇြန္ငါးပိကို မီးကင္ေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကိုလဲ အခြံမခြာဘဲ အလံုးလိုက္ မီးဖုတ္ထားေပးပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • စပါးလင္ကို ေရေဆးျပီ ထုထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  င႐ုတ္သီးစိမ္း ႏွင့္ င႐ုတ္သီး အက်က္မႈန္႔တို႔ကို ဒယ္အိုးထဲတြင္ ဆီမထည့္ပဲ ဒီအတိုင္း အနံ႔ေမႊးလာသည္အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  •  မီးဖုတ္ၿပီးသား ငါးပိ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ေလွာ္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ ေရာထည့္ကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • အရသာ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ခ်င္း စပါးလင္မ်ားႏွင့္ ၾကက္႐ိုးျမဳပ္သည္ထိ ေရထည့္ကာ ေရခမ္းေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • တ႐ုတ္နံနံကို ေရေႏြးႏွင့္ ေဖ်ာေပးျပီး ေရေအးႏွင့္ေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
  • ၾကက္႐ိုးမ်ား က်က္ၿပီဆိုတာနဲ႕ စပါးလင္ႏွင့္ ခ်င္းဖတ္မ်ားကို ဖယ္လိုက္ျပီး ၾကက္႐ိုးမ်ားကို အိုးထဲမွ ဆယ္ထားေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္႐ိုးမ်ား သခြားသီး ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ေထာင္းထားေသာ အစာမ်းာကို ေရာထည့္ကာ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ သံပုရာရည္ အနည္းအငယ္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ အနည္းငယ္ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံတို႕ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးၿပီးတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ၾကက္႐ိုးကရင္သုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment