Saturday, 21 January 2017

ၾကက္သားႏွမ္းကပ္ အစိမ္းေၾကာ္ (တရုတ္စတိုင္လ္)


ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းျမိန္ေစမဲ့ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ွာ စားဖြယ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ၾကက္သားႏွမ္းကပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္လို႕ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ ေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ရင္ပံုသား - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္ခု
  2. ခ႐ုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္)
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (အသီးအရြက္ႏွင္႔ေရာေၾကာ္ရန္)
  6. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  7. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  8. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  10. ဘိုစားပဲ - ဆယ္႔ငါးေတာင့္
  11. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  12. ပဲပင္ေပါက္ - အနည္းငယ္
  13. ႏွမ္းျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  14. ဂ်ဳံမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  15. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  16. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ (ၾကက္သားေၾကာ္ရန္)
  17. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း ( အသီးအရြက္ႏွင္႔ ေရာျပီးေၾကာ္ရန္)
  18. ႏွမ္းဆီေမႊး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု

ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးေလာက္ အေနအထား ႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • လွီးျပီးေသာ ၾကက္သားကို ဆား အရသာမွဳန္႕ ခ႐ုဆီတို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္ဥကို ခေလာက္ထားပါ
  • ႏွမ္းကို ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ထည္႔ထားပါ
  • ဂ်ဳံကိုလဲ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ထည္႔ထားပါ
  • အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥထဲမွာ ႏွစ္ေပးျပီး ျပန္ဆယ္ေပးကာ  ႏွမ္း ဂ်ဳံမွဳန္႕တို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ေ႐ႊ၀ါေရာင္ ရသည္အထိ ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေလးစိတ္စိတ္ျပီး အဖတ္ေလးမ်ား ရေအာင္ ခြာထားပါ
  • ပဲသီးကို အေၾကာသင္ျပီး ေရေဆးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး အမ်ွင္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးသြားတယ္ ဆို႐ံုေလး ထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အသီးအ႐ြက္မ်ားကိုထည္႔ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားေၾကာ္မ်ားကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားေၾကာ္ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပဲငံျပာရည္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ႏွင့္ ႏွမ္းဆီတို႔ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • အားလံုး သမသြားတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ၾကက္သားႏွမ္းကပ္ေၾကာ္ ပူပူေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment