Saturday, 27 August 2016

ပဲႏို႕ စိမ့္စိမ့္ေလး










ပဲႏို႕ေတြ ၀ယ္ေသာက္တိုင္း ေစ်းႀကီးေလေတာ့ အိမ္မွာကိုယ္တိုင္ က်ဳိေသာက္ဖို႕ ျပင္ဆင္ရ ျပန္ပါတယ္ ျပင္ဆင္နည္း အဆင့္ေလးေတြ မ်ားသလို က်ဳိရတာလဲ စိတ္ေတာ့ ႐ွည္ဖို႕လိုပါတယ္။

အဲဒီလိုပါဘဲ က်ဳိျပီးျပန္ေတာ့ အိုးေတြပန္းကန္ေတြ ေဆးရတာ အေတာ္ေလးေတာ့ အလုပ္႐ွဳတ္သားလို႕ ေျပာရမွာပါ။

ေနာက္ဆံုး ျပန္တြက္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ေရမီတာ မီးမီတာဖိုး အရမ္းေစ်းႀကီးတဲ့ ႏိူင္ငံမွာ က်ဳိရတဲ့ မီးဖိုးရယ္ ေဆးရေၾကာရတဲ့ ေရဖိုးရယ္ ျပန္တြက္ၾကည့္လိုက္ရင္ေတာ့ အဆင္သင့္ ၀ယ္ေသာက္ရတာက ပိုျပီးတန္ပါတယ္။

ဒါေပမဲ့လဲ သန္႕သန္႕ျပန္႕ျပန္႕ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေသာက္ခ်င္သူေတြအတြက္ မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ ျပင္ဆင္ပံုေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. Soy Bean - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
  2. ေရ - 800 ml 
  3. သၾကား - လိုသေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • Soy Bean ပဲ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးကို ဇလံုတခုထဲထည့္ကာ ေရမ်ားမ်ားႏွင့္ တညသိပ္ စိမ္ေပးထားပါ
  • ေနာက္ေန႕မနက္ ပဲမ်ားပြလာပါက ေရစိမ္အနံ႕ သက္သာေစရန္ ေရ၂ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • ဗလင္ဒါထဲကို ေရ၀ေနေသာပဲ တ၀က္ခြဲျပီး ေရ 300 ml ႏွင့္ေရာထည့္ကာ တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနားျပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ ႀကိတ္ေပးပါ
  • က်န္ေနေသာပဲကိုလဲ ထိုနည္းအတိုင္း ႀကိတ္ေပးပါ အားလံုးႀကိတ္ျပီးတာနဲ႕ ေရ 200 ml ေလာက္ထည့္ကာ ဗလင္ထဲက ပဲအႏွစ္မ်ားကိုေဆးျပီး ႀကိတ္ထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားထဲမွာ ေရာထည့္ေပးပါ
  • အားလံုးႀကိတ္ျပီးတာနဲ႕ ပိတ္စပါးပါးကို ႏွစ္ထပ္ခံကာ ေအာက္ေျခအေပါက္ပါေသာ ဇကာသန္႕သန္႕ေပၚမွာ ပိတ္စကိုခံျပီး ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ပဲဖတ္မ်ား မပါေအာင္ သတိထားျပီး စစ္ေပးပါ ပံုမွာပါေသာ ပိတ္စက အရမ္းပါးတဲ့အတြက္ ေရညွစ္လ်ွင့္ ျပဲသြားတတ္တဲ့အတြက္ သတိထားျပီး ညွစ္ေပးပါ
  • ပဲရည္အႏွစ္မ်ား ကုန္သည္ထိ ညွစ္ခ်ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အိုးတလံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးျပီး က်ဳိေပးပါ
  • က်ဳိေနစဥ္ ေ၀မက်ေအာင္ သစ္သားေယာင္းမကို အိုးေပၚမွာ ကန္႕လန္႕တင္ေပးထားပါ
  • အိုးေပၚတက္လာေသာ အျမဳပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္သြန္ေပးပါ
  • ပဲရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက မီးကိုအေနေတာ္ေလ်ွာ့ျပီး မလိုင္ဖတ္မ်ား တက္လာတဲ့အထိ က်ဳိေပးပါ
  • ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ႏွစ္သက္သက္ပါက ပဲႏို႕ကို 600 ml ေလာက္ရတဲ့အထိ က်ဳိေပးပါ
  • ခပ္က်ဲက်ဲေလး ႀကိဳက္ပါက ေရ 700 ml ေလာက္ က်န္ေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  • ပဲႏို႕ရည္ ရပါက သၾကား အခ်ဳိအေပါ့ လိုသလို ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ေပး၍ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။
ပိုေနေသာ ပဲဖတ္ကို တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ဗယာေၾကာ္လို ေၾကာ္စားၾကပါတယ္ ဒါေပမဲ့ ဆီအရမ္းစုတ္ျပီး အရသာကုန္ေနေသာ ပဲဖတ္မ်ား ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေၾကာ္စားလို႕ အရသာ လံုးဝမေကာင္းပါ လႊင့္ျပစ္လိုက္တာသာ အေကာင္းဆံုးပါလို႕ အႀကံေပးပါရေစ။

No comments:

Post a Comment