ျမန္မာျပည္မွာ ေတြ႕ရတတ္တဲ့ ငါးမုတ္ဆိုရင္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေၾကာ္ျပီးႏွပ္စားၾကတာ မ်ားပါတယ္ ငါးအသားက နည္းနည္းပြျပီး သိပ္မညက္တဲ့အတြက္ ေၾကာ္စားတာက ပိုျပီးအဆင္ေျပႏိူင္ပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ဒီႏိူင္ငံမွာ ေတြ႕ရတတ္ျပီး ငါးမုတ္နဲ႕ေတာ္ေတာ္ေလး တူတဲ့ငါးတစ္မ်ဳိး ရတာနဲ႕ အခ်ဥ္ဆီျပန္ ခ်က္စားၾကည့္တာ အရမ္းကို ေကာင္းေနပါတယ္။
ဒီေန႕ေတာ့ ငါးမုတ္ကို ခုတ္ထစ္ျပီး သန္႕စင္ျပီးသား အဆင္သင့္ခ်က္႐ံု ဗူးေလးေတြနဲ႕လာတာကို ဆီႏိူင္ႏိူင္သတ္ေပးျပီး မက်ည္းမွည့္ရည္အုပ္ကာ အခ်ဥ္ဆီျပန္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္သြားတာနဲ႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးမုတ္ - တစ္ကီလို
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- မက်ီးမွည့္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- သန္႕စင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားေသာ ငါးမုတ္ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲ ထည့္ေပးပါ
- ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႕အရသာမွဳန္႕တို႕ထည့္ေပးျပီး အရသာ၀င္ေစရန္ ငါးကိုဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးပါ။
- အရင္ဆံုးဆီကို ပူေအာင္တည္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ခ်င္းတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ႏွင္႔ ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- ဆီပူလာပါက ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊးလာတဲ့ထိ ထည့္ေမႊပါ
- ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားတဲ့ ငါးကိုထဲ့ျပီး ငါးအသားမ်ား မာလာတဲ့ထိ အိုးကိုမေမႊဘဲ လွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
- ငါးအသား မာလာတာနဲ႕ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္၍ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႕မက်ီးမွည့္သီး အႏွစ္ထည့္ျပီး ဆီျပန္တဲ့အထိ တည္ေပးပါ
- ဆီျပန္လာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးျပီးပါက ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာေကာင္းတဲ့ ငါးမုတ္ဆီျပန္ဟင္းေလးရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment