ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းမိတိုင္း ဘုရားေတြ ဖူးခ်င္တာရယ္ မိသားစုေတြရယ္အျပင္ အရင္ဆံုး တမ္းတမိတာကေတာ႔ မနက္ေစာေစာ စားေလ့႐ွိတဲ့ အေငြ႔တစ္ေထာင္းေထာင္း ထေနတဲ႔ ပူပူလူလူ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲေလးပါဘဲ။
ဒီေန႕ေတာ့ စားခ်င္စိတ္ကို ေ႐ွ႕တန္းတင္ကာ အုန္းႏို႕မပါဘဲ နို႕စိမ္းနဲ႕ ခ်က္ျဖစ္သြားတဲ့ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ႏို႕စိမ္းေခါက္ဆြဲ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။
၆ပြဲစာဘဲမွန္းျပီး ခ်က္ထားတာမို႕လို႕ စားမဲ့သူ အရည္အတြက္ေပၚ မူတည္ျပီး လိုတိုးပိုေလ်ာ့လုပ္ကာ ခ်က္ေစခ်င္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္ရင္ပံုသား - 200 g
- ၾကက္ေတာင္ပံ႐ိုး - 200 g
- ေခါက္ဆြဲအစို - 750 g
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ( ၾကက္သားျပဳပ္ထဲ အရသာထည့္ရန္)
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး ( ေခါက္ဆြဲႏွင့္ စားရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးလတ္ ၃လံုး ( ၾကက္သား ဆီသတ္ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၁၀လံုး (ဟင္းရည္ထဲ ထည့္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ -အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
- နံနံပင္ - လိုသေလာက္
- င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
- သံပုရာသီး - လိုသေလာက္
- ဆန္ျပားအေျခာက္ - လိုသေလာက္ (အႂကြတ္ေၾကာ္ရန္)
- ေခါက္ဆြဲေျခာက္ - လိုသေလာက္ (အႂကြတ္ေၾကာ္ရန္)
- ၾကက္ဥ - ၈လံုး
- ႏို႕စိမ္း - 400 ml
- ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းခန္႕
ေခါက္ဆြဲျပဳပ္ရန္
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲအစိုကို အနည္းငယ္ ေပ်ာ့သြားေစရန္ ေရဆူဆူထဲမွာ တစ္မိနစ္ခန္႕ျပဳပ္ျပီး ေရေအးႏွင့္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
အႂကြတ္ေၾကာ္ ေၾကာ္ရန္
- ဒယ္အိုး ခပ္ႀကီးႀကီးထဲမွာ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ဆန္ျပားမ်ားကို ထက္၀က္ပိုင္းျပီး အနည္းငယ္စီ ထည့္ေၾကာ္ပါ
- ထည့္ျပီးတာနဲ႕ အက်က္ညီေစရန္ အထက္ေအာက္ ၂ခ်က္ေလာက္ လွန္ေပးပါ
- ဆန္ျပားမ်ား ပြတက္လာတာနဲ႕ ခပ္ျမန္ျမန္ေလး ဆယ္ေပးပါ
- ထိုနည္းအတိုင္း ဆန္ျပားလိုသေလာက္ကို ကုန္ေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
- ေခါက္ဆြဲေျခာက္ အႂကြတ္ေၾကာ္ကိုလဲ အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ဆီထဲ မိနစ္၀က္ေလာက္ ထည့္ျပီးျပန္ဆယ္ကာ ဆီစစ္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္ရင္ပံုသားႏွင့္ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရေဆးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ျပဳပ္ထားပါ
- ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္သားဖဲ့လို႕ရေလာက္တာနဲ႕ ၾကက္႐င္ပံုသားကို ဆယ္ျပီး ၾကက္႐ိုးအိုးထဲ ေရ၃လီတာေလာက္ ထပ္ထည့္ကာ မီးေအးေအးနဲ႕ တည္ထားပါ
- ျပဳပ္ျပီးေသာ ၾကက္ရင္ပံုသားကို အေနေတာ္ အသားတံုးေလးေတြရေအာင္ မႊထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ ၂လံုးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ
- နို႕စိမ္းဗူးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
- ကုလားပဲမွဳန္႕ကို ေရ 500 ml ႏွင့္ေဖ်ာ္ထားပါ
- ဟင္းရည္အိုးထဲထည့္ရန္ ၾကက္သြန္နီ ဥအေသးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ေခါက္ဆြဲထဲ ထည္႔စားရန္ ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီး၂လံုးကို အခြံခြာျပီး ပါးပါးလွီး၍ ေရေဆးထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
- ငံျပာရည္ အေၾကာ္ အႂကြတ္ေၾကာ္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ သံပုရာသီးတို႕ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
- ၾကက္ဥ ၂လံုးကို ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ရန္ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ကာ ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္မ်ား ထည့္ေၾကာ္ပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊဝါေရာင္သန္းလာလွ်င္ နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင့္ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ ထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႕ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ျပဳပ္ျပီးထြင္ထားေသာ ၾကက္သားႏွင့္ ငါးငံျပာရည္ကို ထည့္ျပီးေမႊေၾကာ္ ေၾကာ္ေပးပါ
- ဟင္းအိုး ဆီျပန္လာတာနဲ႕ ၾကက္ျပဳတ္ရည္အိုးထဲသို႕ ေလာင္းထည့္ကာ မီးအားျပင္းျပင္းႏွင့္ တည္ထားပါ
- ဟင္းရည္အိုး ဆူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ဥအေသးမ်ားကို ထည့္ျပီး သၾကား ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း နွင့္ ပဲမွဳန္႕ေဖ်ာ္ထားေသာ အရည္ကိုေလာင္းည့္၍ ပဲမ်ား မခဲေစရန္ အဆက္မျပတ္ ၅ မိနစ္ခန္႕ ေမႊေပးပါ
- ၿပီးတာနဲ႕ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္ဥႏွင့္ ႏိူ႕စိမ္းဗူးကို ေလာင္းထည့္ၿပီး မီးကိုအေနေတာ္သို႕ ေလွ်ာ့ေပးကာ အိုးအဖံုး မဖံုးပဲ ၁၅ မိနစ္ခန္႕ ဆက္တည္ထားေပးပါ
- ပဲရည္မ်ား အိုးမကပ္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးျပီး အရသာျမည္း၍ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ လိုသလိုျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ထားေပးပါ။
- ႏွစ္သက္ရာ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ပါ၀င္ပစၥည္း အားလံုးကို မိမိ စားႏိူင္သေလာက္ထည့္ျပီး နို႕စိမ္းဟင္းရည္ ဆမ္းေပးကာ သံပုရာရည္ ညွစ္ျပီး ႏို႔စိမ္းေခါက္ဆြဲကို စားသံုးႏိူင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
It is really a nice, informative and useful blog about how to make light milk Burmese Khow Suey. I really enjoy it. Valuable resource for us.
ReplyDeleteI am also writing about a blog which is solely focus on Burmese Khow Suey. I would like you to visit my blog here: Alternative to coocnut to make Khow Suey