Sunday, 29 July 2018

ခ်ဥ္ငံစပ္ ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္း










ငွက္ေပ်ာဖူးေလး ဝယ္လာျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ခ်က္ျဖစ္ျပန္ပါတယ္ ထမင္းစားမိန္တဲ႔ ဟင္းေလးျဖစ္လို႔ ငွက္ေပ်ာဖူးေလးမ်ားရခဲ႔ရင္ ခ်က္စားလို႔ရေအာင္ ငွက္ေပ်ာဖူးေဆးနည္းနဲ႔ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငွက္ေပ်ာဖူး  - အေနေတာ္ ၁ ဖူး
  • ငရုတ္စိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္ (သုိ႔ ) ငရုတ္သီးမႈန္႔ အေရာင္တင္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ပုဇြန္ငပိ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂မႊာ
  • ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း (ငွက္ေပ်ာဖူးေဆးရန္)
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • မက်ဥ္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း (သို႕ ) ပုဇြန္ထုတ္ ၃ေကာင္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
ငွက္ေပ်ာဖူးေဆးရန္
  1. ငွက္ေပ်ာဖူးကို ရင္႔ေနေသာအဖတ္မ်ားကို ဖယ္ေပးပါ
  2. ထိုရင္႔ေနေသာ အဖတ္ေပၚမွ ေပၚလာေသာ ငွက္ေပ်ာပြင္႔မ််ားကို သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ
  3. ငွက္ေပ်ာဖူးမွ ရင္႔ေနေသာအဖတ္မ်ား ကုန္သြားပါက ဓါးျပတ္ျပတ္ႏွင္႔ မထူမပါး လွီးေပးပါ
  4. ငွက္ေပ်ာဖူးမွ အေစးမ်ား အကုန္နီးပါး ထြက္သြားေစရန္ ဆားထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းႏွင္႔ သံပုရာသီး ႏွစ္လံုးတို႔ကို အရည္ညွစ္ကာ လွီးထားေသာ ငွက္ေပ်ာဖူးတို႔ႏွင္႔ ေရာျပီး ခပ္နာနာ နယ္ေပးပါ
  5. ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ား အေစးမ်ား ကုန္သြားေစရန္ ေရ ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဆးထားေသာ ငွက္ေပ်ာဖူးကို ျပင္ထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ခ်က္မယ္ဆို င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ သံုးမယ္ဆိုရင္ ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တျခမ္းကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  • မ်ွင္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း (သို႕ )ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ ႏွင့္ ၾကက္သြန္အျဖဴ အနီကို ေမႊးလာေအာင္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငွက္ေပ်ာဖူးကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ငွက္ေပ်ာဖူးအနည္းငယ္ ႏြမ္းတာနဲ႕မွ်င္ငပိ ဆား ပုဇြန္စိမ္း ၃ ေကာင္မွ် သုိ႔္မဟုတ္ ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႔ထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရကုိ ငွက္ေပ်ာဖူး ဖုံးၿမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ ဆူပြက္လာသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ 
  • ေရဆူျပီး ပြက္လာၿပီဆုိလွွ်င္ မက်ည္းသီးမွည္႔ကုိ ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေဖ်ာ္ထဲ႔ကာ အရသာ ျမည္းေပးပါ
  • အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ အေနထားရေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ား ႏူးအိလာျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ထမင္းစားၿမိန္ေစမဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူး ခ်ဥ္ငံစပ္ ႏူးႏူးအိအိေလးကို သံုးေဆာင္ႏူိင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment