Friday, 27 July 2018

စပါးလင္ ဆီခ်က္






ဒီေန႔ေတာ႔ ဗီယက္နမ္ အစားအေသာက္ အမ်ားစုမွာ မပါမျဖစ္တဲ႔  စပါးလင္ဆီခ်က္ ခ်က္နည္းေလး သူငယ္ခ်င္း ဗီယက္နမ္မေလးဆီက သင္ယူထားတဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • စပါးလင္ အရင္းပိုင္း -  ၆လက္မခန္႔ ေလးပင္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၁၅မႊာ
  • ငရုတ္သီးအစပ္ လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
ျပင္ဆင္ပံု
  1. စပါးလင္အရင္းပိုင္းကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  2. လွီးထားေသာ စပါးလင္ကို ငရုတ္ဆံုရွိပါက ငရုတ္ဆံုႏွင္႔ ညက္ေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  3. ငရုတ္ဆံု မရွိပါက အသီးအရြက္ ၾကိတ္ရာတြင္ အသံုးျပဳေသာ ဗလင္ဒါထဲမွာ ေရအနည္းငယ္ႏွင္႔ စပါးလင္ကိုထည္႔ကာ ညက္ေနေအာင္ ေရာၾကိတ္ေပးပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္းရေအာင္ မညက္တညက္ ၾကိတ္ေပးပါ
  5. ငရုတ္သီးအစပ္ေတာင္႔ကို ပံုပါအတိုင္း လံုျခမ္းကြဲရေအာင္ ၾကိတ္ေပးထားပါ
  6. အိုးအသားထူေသာ ဒယ္အိုးကို မီးအပူေပးပါ
  7. အိုးပူလာတာနဲ႔ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  8. ဆီအေငြ႔တက္လာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ စပါးလင္ေထာင္း ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းကြဲ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းတို႔ကို တခါထဲ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  9. ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  10. စပါးလင္ေထာင္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းႏွင္႔ ငရုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲတို႔ ေမႊးလာျပီး အနည္းငယ္ ၾကြတ္လာပါက မီးပိတ္ေပးပါ
  11. လက္က်န္မီး အပူရွိန္ႏွင္႔ ၾကြတ္ေနေအာင္ ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  12. ဒယ္အိုးအသား ပါးပါက ခနေလးႏွင္႔ ကြ်မ္းသြားတတ္တဲ႔အတြက္ အိုးအသားထူတာကို ေရြးသံုးပါ
  13. စပါးလင္ဆီခ်က္က ကြ်မ္းသြားတဲ႔အခါ ခါးတတ္တဲ႔အတြက္ သတိထားျပီး ေမႊေမႊေပးပါ
  14. စပါးလင္ဆီခ်က္ေလး ေမႊးျပီးၾကြတ္လာတာနဲ႔ အဖတ္မ်ားကို ဆီစစ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  15. ဆီမ်ားကိုလဲ အေအးခံထားပါ
  16. ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ေအးသြားပါက ပန္းကန္လံုး တခုထဲမွာ ေရာေပးျပီး ေမႊးျပီးစပ္ေနတဲ႔ စပါးလင္ဆီခ်က္ကို ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ေခါက္ဆြဲျပဳပ္ ၾကာဇံေၾကာ္ ၾကာဇံျပဳပ္ အသားျပဳပ္ အစရွိသည္တို႔ႏွင္႔ တျခားအစာမ်ားႏွင္႔လဲ မိမိႏွစ္သက္သလို တြဲဖက္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment