Thursday, 12 July 2018

ၾကက္သား ဒံေပါက္

ၾကက္သားဒံေပါက္

 ေလးညွင္း ဖာလာ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ကရေဝးရြက္ 
စမံုစပါးေစ႔ နာနတ္ပြင္႔ နံနံေစ႔

ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း 
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား 
ခ်င္းေထာင္း ငရုတ္သီးစိမ္း ပူစီနံ နံနံပင္

ဒိန္ခ်ဥ္ သံပုရာရည္ ဆီ

ၾကက္သားႏွင္႔ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 အားလံုးကို အရသာဝင္ေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ

 အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားဇလံုကို
cling wrap ႏွင္႔ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး 
ေရခဲေသတၲာထဲမွာ တညသိပ္ ထားေပးပါ

 ေနာက္ေန႔မနက္ ခ်က္ရန္ အသင္႔ျဖစ္ေနေသာ 
အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သား

အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို 
အိုးထဲထည္႔ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးထားပါ

 basmati ဆန္

 ဆန္ကိုေရေဆးျပီး နာရီဝက္ေလာက္ေရစိမ္ထားပါ

ghee ေထာပါတ္

ထမင္းတဝက္ ခ်က္ရန္အတြက္ ေလးညွင္း
ghee ေထာပါတ္ ဖာလာ ငရုတ္ေကာင္းေစ႔
ကရေဝးရြက္ ဆား 

 ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး ေလးညွင္း
ghee ေထာပါတ္ ဖာလာ ငရုတ္ေကာင္းေစ႔
ကရေဝးရြက္ ဆားတို႔ထည္႔ကာ ၂မိနစ္ေလာက္
တည္ေပးပါ

 ျပီးတာနဲ႔ ေရစိမ္ထားေသာဆန္ကို ေရစစ္ျပီး 
ထည္႔ေပးကာ အဖံုးမအုပ္ဘဲ ၅မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ

 ၅မိနစ္ျပည္႔တာနဲ႔ အေပါက္ခပ္စိတ္စိတ္ပါေသာ 
ဇကာထဲေလာင္းခ်ကာ ေရစစ္ေပးပါ

food colouring

 တဝက္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ဆန္ ႏြားႏို႔
 ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ဆီ စပ်စ္သီးေျခာက္ႏွင္႔
food color

အနည္းငယ္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သား

ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားေပၚမွာ 
တဝက္က်က္ေအာင္ခ်က္ထားေသာ ထမင္းကို
 အနည္းငယ္ခ်န္ျပီး ျဖန္႔တင္ေပးပါ

ထမင္းေပၚမွာ ဆီ ႏြားႏို႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ႏွင္႔ 
ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ျဖန္႔ခင္းေပးပါ

စပ်စ္သီးေျခာက္အေပၚမွာ ခ်န္ထားေသာ 
ထမင္းကို ျဖန္႔ခင္းေပးျပီး food colorကို
 ေရထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းႏွင္႔ေရာကာ 
ထမင္းေပၚမွာ ဇြန္းႏွင္႔ျဖန္႔ေလာင္းေပးပါ

ေထာပါတ္

ထမင္းအေပၚမွာ ေထာပါတ္တံုးေလးမ်ား တင္ေပးပါ

 ခ်က္မည္႔အိုးကို ေလလံုေစရန္ aluminum foil ႏွင္႔
လံုေအာင္ဖံုးေပးျပီး အေပၚမွ အိုးအဖံုးကို ထပ္ဖံုးပါ
 ေအာက္ေျခမကပ္ေစရန္ ခ်က္မည္႔အိုးေအာက္ဖက္
မွ အိုးအသားထူေသာ ဒယ္အိုးျပား တလံုးကိုခံကာ
 ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ မီးဖိုေပၚတင္ေပးပါ

ဒံေပါက္ခ်က္စဥ္ အရင္ဆံုး မီးအားခပ္ျပင္းျပင္းနဲ႔ 
၅မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ ျပီးတာနဲ႔ မီးကို
နံပါတ္၂ေလာက္အထိေလ်ွာ႔ေပးကာ
 နာရီဝက္သာသာ တည္ေပးပါ ျပီးတာနဲ႔ 
မီးပိတ္ေပးျပီး လက္က်န္အပူရွိန္ႏွင္႔ 
၁၅မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ေပးထားျပီးရင္ ရပါျပီ 

 ဒံေပါက္ထမင္းကို ေဘးဘက္မွ ေဇာက္ခ်ျပီး ခူးပါ

 ဒံေပါက္ထမင္း ရပါျပီ

အအီေျပ သံပုယိုသီးသနပ္

 ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိ

ဒံေပါက္ႏွင္႔ တြဲဖက္စားရန္ မံုလာဥနီ 
ေဂၚဖီ ပူစီနံႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္း

သမီးငယ္ေလး ေက်ာင္းပိတ္ခ်ိန္ အိမ္ခနျပန္လာတုန္း သူစားခ်င္တာေလးေတြ တစ္မ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိး မရိုးရေအာင္ ခ်က္ေကြ်းတဲ႔ အထဲက ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သားဒံေပါက္ ခ်က္ေကြ်းျဖစ္လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျဖစ္တဲ႔ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၆ပြဲစာအတြက္)
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ရန္

  1. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုးစာ
  2. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  3. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  5. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ကာ ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
(ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား)
  1. ၾကက္ေပါင္သား - တစ္ကီလို
  2. ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  4.  ခ်င္း - တစ္လက္မကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  5. ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
  6. ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့
  7. ေလးညွင္း - ၄ပြင့္
  8. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခြဲခန္႔ ႏွစ္ေခ်ာင္း
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  10. ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ၾကိဳက္လ်ွင္ထည္႔ပါ)
  11. ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ ေမာက္ေမာက္
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၄ဇြန္းခန္႕
  13. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးဇြန္း
  14. အားလံုးကို ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာထည္႔ျပီး အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးကာ cling wrap ႏွင္႔ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေရခဲေသတၲာ မခဲတဲ႔ အကန္႔ထဲမွာ ၁၂နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားေပးပါ
  15. ေနာက္ေန႔မနက္မွာ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည္႔ျပီး တစ္ဝက္နီးပါးက်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေပးပါ
(ဒံေပါက္ထမင္း ၆ပြဲစာ ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား)
  1. Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၆ဗူး
  2. ေရ - ၄လီတာ 
  3. ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  4. ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
  5. ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့
  6. ေလးညွင္း - ၆ပြင့္
  7. င႐ုတ္ေကာင္း - ၆ေစ့
  8. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ဇြန္း

(ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု)
  1. ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. ေရစိမ္ခ်ိန္ နာရီဝက္ ျပည့္တာနဲ႔ ေရစစ္ထားၿပီး ထမင္းခ်က္ဖို႔ စတင္ျပင္ဆင္ေပးပါ
  3. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ghee ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  4. ေရဆူခ်ိန္ ႏွစ္မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  5. ဆန္တစ္၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္ တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
(ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား)
  1. ေရစစ္ထားေသာ တစ္၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  2. တစ္ဝက္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သား
  3. စပ်စ္သီးေျခာက္ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာ
  4. food coloring (Yellow) - ေလးစက္ခန္႕
  5. အေရာင္ေရေရာရန္ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း၄ဇြန္း
  6. ႏြားနို႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း 
  7. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  8. ေထာပါတ္ခဲ - တစ္လက္မခန္႔
(ျပင္ဆင္ပံု)
  1. ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးအသားထူေသာ အိုးထဲမွာ တစ္ဝက္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားကို ျဖန္႔ထည္႔ပါ
  2. ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တစ္၀က္က်က္ထားေသာ ထမင္းကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  3. ထမင္းအေပၚမွာ ဆီႏွင္႔ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ထည့္ေပးပါ
  4. ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းႏွင္႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ကို ျဖန္႔ထည့္ျပီး ထိုအေပၚမွာ ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  5. Food coloring ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ထမင္းေပၚမွာ ဇြန္းႏွင္႔ခပ္ျပီး ျဖန္႕ေလာင္းေပးပါ
  6. ေထာပါတ္တံုးကို ေလးတံုးရေအာင္ လွီးေပးကာ ထမင္းအေပၚမွာ တင္ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႕ အိုးကို ေလလံုေအာင္ aluminum foil တစ္ထပ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးကို ထပ္ဖံုးေပးပါ
  8. မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  9. ၅မိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး နာရီဝက္လာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  10. ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး မိနစ္၃၀ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးရင္ ၾကက္သားဒံေပါက္ထမင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။
  11. ဒံေပါက္ထမင္းကို သံပုယိုသီးသနပ္ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီ ပူစီနံ ငရုတ္သီးစိမ္း ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိတို႔ႏွင္႔ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. May Thandar Oo25 July 2019 at 16:40

    အန္တီမာေရ ဒန္ေပါက္ႏွက္မယ့္ အိုး ၂အိုးၾကားထဲ ေရခံရေသးလား ရွင့္။ သမီးက ေပါင္းအိုးနဲ႔ခ်က္ေနက်။ တခါတခါမေကာင္းဘူျဖစ္ေေေေေေနလို႔ အန္တီ့နည္းေလးစမ္းခ်င္လို႔ပါ အန္တီ။

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေရမခံပါဘူးသမီးေရ ေအာက္ခံအိုး အသားထူထူေပၚမွာ တင္ေပးျပီး ႏွပ္ရံုပါဘဲ

      Delete