Thursday, 12 July 2018

ၾကက္သားဒံေပါက္

 ၾကက္သားဒံေပါက္

 ေလးညွင္း ဖာလာ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ကရေဝးရြက္ 
စမံုစပါးေစ႔ နာနတ္ပြင္႔ နံနံေစ႔

ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း 
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား 
ခ်င္းေထာင္း ငရုတ္သီးစိမ္း ပူစီနံ နံနံပင္

ဒိန္ခ်ဥ္ သံပုရာရည္ ဆီ

ၾကက္သားႏွင္႔ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 အားလံုးကို အရသာဝင္ေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ

 အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားဇလံုကို
cling wrap ႏွင္႔ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး 
ေရခဲေသတၲာထဲမွာ တညသိပ္ ထားေပးပါ

 ေနာက္ေန႔မနက္ ခ်က္ရန္ အသင္႔ျဖစ္ေနေသာ 
အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သား

အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို 
အိုးထဲထည္႔ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးထားပါ

 basmati ဆန္

 ဆန္ကိုေရေဆးျပီး နာရီဝက္ေလာက္ေရစိမ္ထားပါ

ghee ေထာပါတ္

ထမင္းတဝက္ ခ်က္ရန္အတြက္ ေလးညွင္း
ghee ေထာပါတ္ ဖာလာ ငရုတ္ေကာင္းေစ႔
ကရေဝးရြက္ ဆား 

 ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး ေလးညွင္း
ghee ေထာပါတ္ ဖာလာ ငရုတ္ေကာင္းေစ႔
ကရေဝးရြက္ ဆားတို႔ထည္႔ကာ ၂မိနစ္ေလာက္
တည္ေပးပါ

 ျပီးတာနဲ႔ ေရစိမ္ထားေသာဆန္ကို ေရစစ္ျပီး 
ထည္႔ေပးကာ အဖံုးမအုပ္ဘဲ ၅မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ

 ၅မိနစ္ျပည္႔တာနဲ႔ အေပါက္ခပ္စိတ္စိတ္ပါေသာ 
ဇကာထဲေလာင္းခ်ကာ ေရစစ္ေပးပါ

food colouring

 တဝက္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ဆန္ ႏြားႏို႔
 ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ဆီ စပ်စ္သီးေျခာက္ႏွင္႔
food colour

အနည္းငယ္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သား

ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားေပၚမွာ 
တဝက္က်က္ေအာင္ခ်က္ထားေသာ ထမင္းကို
 အနည္းငယ္ခ်န္ျပီး ျဖန္႔တင္ေပးပါ

ထမင္းေပၚမွာ ဆီ ႏြားႏို႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ႏွင္႔ 
ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ျဖန္႔ခင္းေပးပါ

စပ်စ္သီးေျခာက္အေပၚမွာ ခ်န္ထားေသာ 
ထမင္းကို ျဖန္႔ခင္းေပးျပီး food colourကို
 ေရထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းႏွင္႔ေရာကာ 
ထမင္းေပၚမွာ ဇြန္းႏွင္႔ျဖန္႔ေလာင္းေပးပါ

ေထာပါတ္

ထမင္းအေပၚမွာ ေထာပါတ္တံုးေလးမ်ား တင္ေပးပါ

 ခ်က္မည္႔အိုးကို ေလလံုေစရန္ aluminum foil ႏွင္႔
လံုေအာင္ဖံုးေပးျပီး အေပၚမွ အိုးအဖံုးကို ထပ္ဖံုးေပးပါ
 ေအာက္ေျခမကပ္ေစရန္ ခ်က္မည္႔အိုးေအာက္ဖက္
မွ အိုးအသားထူေသာ ဒယ္အိုးျပား တလံုးကိုခံကာ
 ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ မီးဖိုေပၚတင္ေပးပါ

ဒံေပါက္ခ်က္စဥ္ အရင္ဆံုး မီးအားခပ္ျပင္းျပင္းနဲ႔ 
၅မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ ျပီးတာနဲ႔ မီးကို
နံပါတ္၂ေလာက္အထိေလ်ွာ႔ေပးကာ
 နာရီဝက္သာသာ တည္ေပးပါ ျပီးတာနဲ႔ 
မီးပိတ္ေပးျပီး လက္က်န္အပူရွိန္ႏွင္႔ 
၁၅မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ေပးထားျပီးရင္ ရပါျပီ 

 ဒံေပါက္ထမင္းကို ေဘးဘက္မွ ေဇာက္ခ်ျပီး ခူးေပးပါ

 ဒံေပါက္ထမင္း ရပါျပီ

အအီေျပ သံပုယိုသီးသနပ္

 ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိ

ဒံေပါက္ႏွင္႔ တြဲဖက္စားရန္ မံုလာဥနီ 
ေဂၚဖီ ပူစီနံႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္း

သမီးငယ္ေလး အိမ္ခနျပန္လာတုန္း သူစားခ်င္တာေလးေတြ တမ်ဳိးျပီးတမ်ဳိး မရိုးရေအာင္ ခ်က္ေကြ်းတဲ႔အထဲက ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သားဒံေပါက္ ခ်က္ေကြ်းျဖစ္လို႔ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ဒံေပါက္ထမင္း ၆ပြဲစာ ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား  
  • Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၆ဗူး
  • ေရ - ၃.၄လီတာ 
  • ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၆ပြင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္း - ၆ေစ့
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ဇြန္း

ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ghee ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  • ႏွစ္မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  • ဆန္တ၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္ တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ရန္
  • ဆီ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ႏွစ္လံုးစာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ၾကက္သြန္နီ ခက္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါလွီးထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ပါ ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေရႊဝါေရာင္သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ

ၾကက္သားဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ေပါင္ - တစ္ကီလို
  • ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ခ်င္း - တစ္လက္မကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ -  ၄ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၄ပြင့္
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မခြဲခန္႔ ႏွစ္ေခ်ာင္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၄ဇြန္းခန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕-  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးဇြန္း
  • အားလံုးကို ဇလံုတလံုးထဲမွာထည္႔ျပီး အရသာဝင္ေအာင္နယ္ေပးျပီး cling wrap ႏွင္႔ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေရခဲေသတၲထဲမွာ ၁၂နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • ေနာက္ေန႔မနက္မွာ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို အိုးတလံုးထဲထည္႔ျပီး တဝက္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေပးပါ

ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ေရစစ္ထားေသာ တ၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  • တဝက္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သား
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းကန္းကန္လံုး တလံုး
  • food colouring (Yellow) - ေလးစက္ခန္႕
  • အေရာင္ေရေရာရန္ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း၄ဇြန္း
  • ႏြားနို႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း  
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ေထာပါတ္ခဲ - တလက္မခန္႔
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးဖင္ထူေသာ အိုးထဲမွာ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားကို ျဖန္႔ထည္႔ပါ
  • ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တ၀က္က်က္ထားေသာ ထမင္းကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ  ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  • ထမင္းအေပၚမွာ ဆီႏွင္႔ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းႏွင္႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ကို ျဖန္႔ထည့္ျပီး ထိုအေပၚမွာ ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ထမင္းအေပၚမွာ food colouring ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ထမင္းေပၚမွာ ဇြန္းႏွင္႔ခပ္ျပီး  ျဖန္႕ေလာင္းေပးပါ
  • ေထာပါတ္တံုးကို ေလးတံုးရေအာင္ လွီးေပးကာ ထမင္းအေပၚမွာ တင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေအာင္ aluminum foil တထပ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးကို ထပ္ဖံုးေပးပါ
  • မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး နာရီဝက္လာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးရင္ ဒံေပါက္ထမင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ 
  • ဒံေပါက္ထမင္းကို သံပုယိုသီးသနပ္ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီ ပူစီနံ ငရုတ္သီးစိမ္း ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိတို႔ႏွင္႔ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment