Wednesday, 8 February 2017

အာလူး ကတ္တလိတ္


အာလူးကတ္တလိတ္ဆိုရင္ အရသာ အမ်ဳိးမ်ဳိးထည့္၍တမ်ဳိး သတ္သတ္လြတ္တသြယ္ အသားမ်ား ထည့္ျပီးေသာ္၎ မ်ဳိးစံုေအာင္ ေၾကာ္တတ္ၾကပါတယ္ မာမာကေတာ့ ဒီတခါ ၾကက္ဥအကာထဲ ႏွစ္ျပီး မဆလာနံ႕ သင္းသင္းေလးနဲ႕ ေၾကာ္ထားတာျဖစ္လို႕ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အားလူး - 500g 
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၃ဇြန္းေမာက္ေမာက္ (မည္သည့္အေၾကာ္မွဳန္႕မဆို ထည့္ႏိူင္ပါတယ္)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ 
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္ဥအကာ -၂ခု
  • ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေျမနီအာလူး အာလူးအေစးသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အခြံမခြာဘဲ ႏူးေနေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • မိုက္ခေ၀့ မီးဖိုႏွင့္ျပဳပ္ပါက ေရ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၁၂မိနစ္နစ္ခန္႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • အာလူးႏူးပါက အေအးခံျပီး အခြံခြာပါ
  • အခြံခြာျပီးသား အာလူးကို စတီးဇလံု တလံုးထဲထည့္ျပီး ဆား အရသာမွဳန္႕ တန္ပူရာမွဳန္႕ မဆလာ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး အာလူးကို ေက်ေအာင္ေခ်ကာ နယ္ေပးပါ
  • အာလူးေက်သြားပါက င႐ုတ္က်ီေပြ႕ႏွင့္ င႐ုတ္ဆံု မ႐ွိက ဇလံုထဲမွာဘဲ ေစးပိုင္လာတဲ့ထိ ေထာင္းေပးပါ
  • အာလူးမ်ား ေစးပိုင္လာပါက ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းစာယူျပီး လက္ႏွင့္ဆုတ္ေပးပါ
  • အားလံုးကို အဆုတ္ေလးမ်ား ဆုတ္ေပးျပီးပါက လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကားထည့္ျပီး ၀ိုင္းသြားေအာင္ လံုးေပးကာ ခပ္ျပားျပားေလး ဖိေပးပါ
  • ၾကက္ဥအကာကို ဇလံုတခုထဲမွာ ခက္ရင္းျဖင့္ ပြလာေအာင္ ခေလာက္ထားေပးပါ
  • အာလူးမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ဆီကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက အာလူးမထည့္ခင္ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ာ့ေပးပါ
  • မီးေလ်ာ့ျပီးမွ အာလူးလံုးမ်ားကို တခုျခင္းယူျပီး ၾကက္ဥအကာထဲမွာ လူးေပးျပီးမွ ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • တဖက္ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာပါက ေနာက္တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • တလံုးလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက မဆလာနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ အာလူးကတ္တလိတ္ေလးကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment