Friday, 17 February 2017

အိႏၵိယစတိုင္လ္ ၾကက္သားဟင္း


ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းမိန္ေစမဲ့ အိႏၵိယစတိုင္လ္ ၾကက္သားဟင္း ေမႊးေမႊးေလးခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ေပါင္သား - 500g 
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တဥ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ေလးညွင္း  -၂ပြင့္
  • နံနံေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • စမံုစပါး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဖာလာ - တခု
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၃႐ြက္
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - အေနေတာ္္ တခု
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • နံနံပင္ - အေနေတာ္ ၃ပင္

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ အားလံုးတို႕ကို ၾကက္သားထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ

လိုေသာပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  2. ၾကက္သြန္ၿဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  4. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  5. ေလးညွင္း သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ဖာလာ စမံုစပါး နံနံေစ့ႏွင့္ ဖာလာတို႕ကို ျပင္ထားေပးပါ
  6. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႕. ဆီ မဆလာတို႕ကို ျပင္ထားပါ
  7. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားႏွင္႔ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • မဆလာကို ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ကရေ၀း႐ြက္ နံနံေစ့ ဖာလာ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ စမံုစပါး ေလးညွင္း နံနံေစ့တို႕ကို အရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ႏင္႔ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာက်စ္လာတဲ႔ထိ သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • အသားမ်ားမာလာမွ ေရကိုၿမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ 
  • ေရခမ္းျပီး ဆီလည္ေရလည္ ျဖစ္လာပါက နံနံပင္ႏွင့္ မဆလာအုပ္ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ရအေနေတာ္ ျဖစ္လာပါက ေမႊးလြန္းတဲ့ ၾကက္သားဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment