Tuesday, 23 February 2016

မုန္႕ၾကပ္တိုက္ ခ်ဳိခ်ဳိ စိမ့္စိမ့္ေလး






ဒီေန႕ေတာ့ ျမန္မာမုန္႕အခ်ဳိစိမ့္စိမ့္ေလး စားရေအာင္ မာမာ မုန္႕ၾကပ္တိုက္ေလး လုပ္ပါတယ္ မာမာတို႕ငယ္ငယ္က အိမ္မွာ ခနခနလုပ္စားျဖစ္တဲ့ မုန္႕တမ်ဳိးပါ ေကာက္ညွင္းမုန္႕ ႀကိဳက္သူေတြအတြက္ ႏွစ္သက္မဲ့ မုန္႕တမ်ဳိးပါ။

မုန္႕ၾကပ္တိုက္က ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕နဲ႕ေရေရာျပီး မုန္႕စပ္႐ံုပါဘဲ မုန္႕သားမေပါက္ေအာင္ေတာ့ မုန္႕ႏွစ္ကို အသားေသေအာင္ ထားရပါတယ္ မုန္႕ၾကပ္တိုက္ဆိုေပမဲ့ ဆီနည္းနည္းနဲ႕ အိုးပူတိုက္တာဘဲ ျဖစ္ပါတယ္ နည္းေလးသိရင္ စားလို႕အရမ္းေကာင္းသလို မုန္႕လုပ္ရတာလို႕လဲ လြယ္ပါတယ္ မုန္႕စပ္နည္းနဲ႕ အိုးပူတိုက္နည္း ကြ်မ္းက်င္ရင္ေတာ့ ခနခနလုပ္စားျဖစ္မဲ့ မုန္႕ေလးတမ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။

မုန္႕မလုပ္ခင္ မုန္႕သားနယ္ျပီး အနည္းဆံု ၂နာရီ၃နာရီေလာက္ မုန္႕သား အသားေသေအာင္ ထားေပးရပါတယ္ မုန္႕သားမေသရင္ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ မုန္႕သားက ထေပါက္ျပီး  မုန္႕သားပူပူေတြ  ခပ္ေ၀းေ၀းထိ လြင့္စင္ျပီး ေပါက္တတ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႕ ဆီပူမထိရေလေအာင္ မုန္႕သား အသားေသေအာင္ထားျပီးမွ အိုးပူတိုက္တာအေကာင္းဆံုးပါ မုန္႕သား အသားေသသြားရင္ေတာ့ ေၾကာ္ေနစဥ္ ဆီပူေပါက္ျပီးမွန္မွာ မေၾကာက္ရေတာ့ပါဘူး။

မုန္႕ၾကပ္တိုက္ ၁၅ခုစာအတြက္ မာမာတို႕ ျပင္ၾကရေအာင္ပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရစိမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ထန္းလွ်က္ခဲ - 200g

ျပင္ဆင္ပံု

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ကို ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာတို႕ကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ကာ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕အေပၚမူတည္ျပီး ေရကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ျပီး နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားအရမ္းမေပ်ာ့ေစရန္ ေရအကုန္မထဲ့ဘဲ ေရကိုခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အ၀တ္စသန္႕သန္႕ကို ေရစြတ္ျပီး ေရညွစ္ကာ မုန္႕သားအေပၚ အုပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သား အသားေသျပီး ေၾကာ္လို႕ေကာင္းေစရန္ မုန္႕သားကို အနည္းဆံုး ၂နာရီေက်ာ္ ၃နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
  • မုန္႕သားႏွပ္ျပီးတာနဲ႕ လက္တဖ်စ္စာသာသာ  အေနေတာ္မုန္႕သားကိုယူကာ လက္ဖ၀ါး ႏွစ္ဖက္နဲ႕ ပြတ္ျပီး မုန္႕သား႐ွည္႐ွည္ေလးရေအာင္လုပ္ကာ ပံုပါျပထားတဲ့အတိုင္းရေအာင္  ဖိျပီးျပားလိုက္ပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးျပားကို ဆီပါတယ္ဆို႐ံုေလးထည့္ျပီး ဆီကို မီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
  • မီးျပင္းလြန္းရင္ အတြင္းသားေတြ မက်က္ဘဲ အျပင္သားလဲ ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္
  • မီးအေနေတာ္နဲ႕ အိုးပူတိုက္ေနစဥ္  တဖက္က်က္ရင္ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • ၂ဖက္လံုး မုန္႕သားအေရာင္ ေျပာင္းသြားျပီး အျပင္ခြံ ကြ်တ္လာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေသာ စကၠဴေပၚတင္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိပါမယ္
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ - 200g
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • မီးအေနေတာ္နဲ႕ ေရႏွင့္ ထန္းလွ်က္ခဲကို ေက်ေအာင္က်ဳိေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ား ေက်သြားပါက အရည္ကို ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနစဥ္ ထန္းလ်ွက္ရည္ ေပါက္ေစးက်ေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  • ေပါက္ေစးက်မက်  အေနအထား ရမရသိေစရန္ ထန္းလ်ွက္ရည္ကို သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ဆယ္ျပီး အိုးထဲမွာဘဲ ျပန္ေလာင္းခ်ၾကည့္ပါ
  • သစ္သားေယာင္းမမွာ ခပ္ျပစ္ျပစ္အေနအထား ကပ္ေနျပီဆိုရင္ ရပါျပီ
  • ထန္းလ်ွက္ရည္ ေပါက္ေစးက် အေနအထားေလာက္ရရင္ အေအးခံျပီး မုန္႕ၾကပ္တိုက္ႏွင့္ တို႕ျပီး စားလို႕ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment