Monday, 22 February 2016

ထမနဲစိမ့္စိမ့္ ေမႊးေမႊးေလး







ထမနဲထိုးနည္းကို အစာေလးေတြ ထပ္ျပင္ထဲ့ျပီး ထိုးထားတဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ပိုျပီးစားေကာင္းတဲ့အတြက္ ထမနဲထိုးျပီး စားမယ္ဆိုရင္ ဒီနည္းအတိုင္းထိုးစားတာ အရသာပို႐ွိျပီး အနံ႕လဲ ပိုေမႊးတဲ့အတြက္ ႏွစ္သက္ၾကမယ္လို႕ ထင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေကာက္ညွင္းဆန္  - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • အုန္းသီး - အေနေတာ္ တလံုး
  • ခ်င္း - ၂လက္မ
  • ႏွမ္းမဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ေျမပဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးတဗူး
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးခြဲ
ထမနဲ ထိုးနည္းေလးေျပာပါမယ္
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးကာ နာရီ၀က္ေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာကာအခ်ပ္လိုက္ ပါးပါးလွီးျပီး အေျမွာင္းေလးေတြရေအာင္ ထပ္လွီးေပးပါ
  • လွီးထားေသာ ခ်င္းကို ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ျပီး ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
        •  
  • အုန္းသီးတျခမ္းကို ခပ္ပါးပါး အစိတ္ေလးမ်ားရေအာင္ ထိုးထားျပီး တ၀က္ကို ဒီအတိုင္းထားပါ
  • က်န္တ၀က္ကို အေနေတာ္စိတ္ကာ ဆီႏွင့္ေ႐ႊ၀ါေရာင္ ရေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • က်န္ေသာ အုန္းသီးတျခမ္းကို အုန္းျခစ္ႏွင့္ျခစ္ျပီး ဆီပူမွာ နီေရာင္သန္းေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ႏွမ္းမဲကို က်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီး အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ
  • ေျမပဲကို က်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီး အခြံခြ်တ္ထားပါ ( ေလွာ္ျပီးသား သံုးလဲရ )
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ အုန္းသီးေၾကာ္ ႏွမ္းေၾကာ္ ခ်င္းေၾကာ္ထားေသာဆီကို မကပ္ေသာအိုး ေဇာက္နက္နက္နဲ႕ပူလာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရစစ္ျပီးထဲ့ေၾကာ္၍ ေၾကာ္ေနစဥ္ မကပ္ေအာင္ ေမႊေမႊေပးပါ
  • ဆန္သားကြဲျပီး ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ပထမ တရည္ခမ္းေအာင္ ေမႊေပးျပီး ေနာက္တရည္ ျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီး ဆီသားတက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အုန္းသီးစိမ္း အုန္းသီးေၾကာ္ ေျမပဲ ခ်င္း ဆား ႏွမ္းမဲတို႕ကို တမ်ဳိးဆီထည့္ျပီး ေမႊပါ
  • ေမႊေနရင္းက ေရခမ္းလာျပီး ဆီသား ႂကြတ္ႂကြတ္ျမည္ကာ ဆီအကုန္တက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ ထမနဲေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  • တာ႐ွည္ခံရန္ ထမနဲထိုးစဥ္ ထြက္လာေသာ ဆီႏွင့္ထမနဲကို ျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားျပီး စားႏိိူင္ပါတယ္
  • ထမနဲကိုအေအးခံျပီး ေၾကာ္ထားေသာ အုန္းသီးမွဳန္႕ျဖဴးကာ စြဲမက္စရာေကာင္းလြန္းတဲ့ ထမနဲေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment