ဒီေန႔ေတာ႔ ဆိတ္သားနဲ႕ ဒံေပါက္ ခ်က္စားျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဟင္းထဲကိုထည့္တဲ့ အစာေတြကေတာ့ အရင္တံုးက ၾကက္သားဒံေပါက္ ခ်က္သလိုဘဲ ထည့္ထားတဲ့ ပစၥည္းမ်ားက အတူတူပါဘဲ။
ဆိတ္သားက ၾကက္သားလို မႏူးလြယ္တဲ့အတြက္ ဟင္းကိုက်က္ေအာင္ ခ်က္ျပီးမွ ထမင္းကိုထည့္ကာ ခ်က္ထားမို႕ ခ်က္နည္းေလးေတာ႔ မဆိုသေလာက္ေလး နည္းနည္းေတာ႔ ကြာပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ဒံေပါက္ ၆ပြဲစာ )
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၆ပြဲစာအတြက္)
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ရန္
(ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၆ပြဲစာအတြက္)
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ရန္
- ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုးစာ
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ကာ ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ကို ထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
(ဆိတ္သားအရသာနယ္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား)
- ဆိတ္သား - တစ္ကီလို
- ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- ခ်င္း - တစ္လက္မကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
- ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့
- ေလးညွင္း - ၄ပြင့္
- သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခြဲခန္႔ ႏွစ္ေခ်ာင္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ၾကိဳက္လ်ွင္ထည္႔ပါ)
- ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ ေမာက္ေမာက္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၄ဇြန္းခန္႕
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးဇြန္း
- အားလံုးကို ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာထည္႔ျပီး အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးကာ cling wrap ႏွင္႔ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေရခဲေသတၲာ မခဲတဲ႔ အကန္႔ထဲမွာ ၁၂နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားေပးပါ
- ေနာက္ေန႔မနက္မွာ အရသာ နယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည္႔ျပီး က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေပးပါ
(ဒံေပါက္ထမင္း ၆ပြဲစာ ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား)
- Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၆ဗူး
- ေရ - ၄လီတာ
- ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
- ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့
- ေလးညွင္း - ၆ပြင့္
- င႐ုတ္ေကာင္း - ၆ေစ့
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ဇြန္း
(ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု)
- ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
- ေရစိမ္ခ်ိန္ နာရီဝက္ ျပည့္တာနဲ႔ ေရစစ္ထားၿပီး ထမင္းခ်က္ဖို႔ စတင္ျပင္ဆင္ေပးပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ghee ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး
ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ - ေရဆူခ်ိန္ ႏွစ္မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္
ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ - ဆန္တစ္၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္ တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
(ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား)
- ေရစစ္ထားေသာ တစ္၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
- က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သား
- food coloring (Yellow) - ေလးစက္ခန္႕
- အေရာင္ေရေရာရန္ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း၄ဇြန္း
- ႏြားနို႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ေထာပါတ္ခဲ - တစ္လက္မခန္႔
(ျပင္ဆင္ပံု)
- ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးအသားထူေသာ အိုးထဲမွာ က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ျဖန္႔ထည္႔ပါ
- ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တစ္၀က္က်က္ထားေသာ ထမင္းကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ
- ထမင္းအေပၚမွာ ဆီႏွင္႔ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ထည့္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းႏွင္႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ကို ျဖန္႔ထည့္ျပီး ထိုအေပၚမွာ ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
- Food coloring ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ထမင္းေပၚမွာ ဇြန္းႏွင္႔ခပ္ျပီး ျဖန္႕ေလာင္းေပးပါ
- ေထာပါတ္တံုးကို ေလးတံုးရေအာင္ လွီးေပးကာ ထမင္းအေပၚမွာ တင္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ အိုးကို ေလလံုေအာင္ aluminum foil တစ္ထပ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးကို ထပ္ဖံုးေပးပါ
- မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
- ၅မိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး နာရီဝက္လာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး မိနစ္၃၀ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးရင္ ဆိတ္သားဒံေပါက္ထမင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။
- ဆိတ္သား ဒံေပါက္ထမင္းကို သံပုယိုသီးသနပ္ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီ ပူစီနံ ငရုတ္သီးစိမ္း ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိတို႔ႏွင္႔ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment