Monday 21 September 2015

မယ်ဇလီဟင်းချို


မေန႕က လမ္းေလ်ွာက္အျပန္ မယ္ဇလီပင္တန္းမွာ အ႐ြက္ေတြ ႏုေနတာေတြ႕ေတာ့့ စားခ်င္စိတ္က ထိမ္းမရတာနဲ႕ လက္လွမ္းမွီသေလာက္ လက္တဆုတ္စာခူးျပီး ျပန္လာလိုက္တယ္ အိမ္ေရာက္ေတာ့ မနက္ခ်က္ရင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ေအာင္ ျပဳပ္ထားလိုက္တယ္။

မနက္က်ေတာ့ ပူပူေလးစားရေအာင္ ခ်က္လိုက္တယ္ေပါ့ေနာ္ မယ္ဇလီဟင္းခ်ဳိက ခ်က္တတ္ရင္ ေသာက္ေလ ေသာက္ေလ မ၀နိုင္ေလပါ မခ်က္တတ္ရင္ေတာ့ အခါးဖက္လို႕ ေသာက္လို႕မေကာင္းလွဘူး အခုဟင္းရည္ေလးကို မာမာ့အေမ ခ်က္တဲ့နည္းအတိုင္း ခ်က္ခ်င္ေပမဲ့ ထမင္းရည္မ႐ွိလို႕ ဆန္မွဳန္႕ကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္ အေမ့လက္ရာနီးနီးေတာ့ ေကာင္းပါတယ္လို႕ေတာ့ ေျပာပါရေစ။

 ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မယ္ဇလီကိုင္းအ႐ြက္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ
  2. ငါးက်ည္းၾကပ္တိုက္ေျခာက္ - သံုးေကာင္ (မ႐ွိလ်ွင္ ငါးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို ျပဳပ္ျပီးထည့္ပါ)
  3. ခရမ္းသီး - အ႐ွည္သီး သံုးေတာင့္
  4. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ႏွစ္လံုး
  5. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ သံုးဥ
  6. ၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း (ဟင္းဆီသတ္ရန္)
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္ဥ
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံုတစ္ပံု
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ဆန္အစိမ္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ

ျပင္ဆင္ပံု
  • မယ္ဇလီ႐ြက္ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ပထမတစ္ရည္ မိနစ္၂၀ေလာက္ျပဳပ္ျပီး သြန္ျပစ္ပါ
  • ေနာက္တစ္ရည္လဲျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ျပဳပ္ကာ ေရသြန္ျပီး ေရေအးစိမ္ကာ အရြက္မ်ား ေႁခြထားပါ
  • ငါးၾကည္းၾကပ္တိုက္ကို ေရနာရီ၀က္ေလာက္စိမ္ျပီး အ႐ိုးမ်ားထြင္ထားပါ
  • ခရမ္းသီးကို အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ၄စိတ္စိတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ တစ္ျခမ္းကို ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • ဆန္စိမ္းမွဳန္႕ကို ေရနည္းနည္းနဲ႕ေဖ်ာ္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ပါက အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္အျဖဴ ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကိုထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏူးလာပါက ငါးၾကည္းေျခာက္ႏွင့္ ခရမ္းသီးကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ၂မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ေရကို တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ ၂လံုးစာထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မွဳန္႕ရည္ကို ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ခရမ္းသီး ႏူးလာတာႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆားႏွင့္ အရသာမွဳန္႕တို႕ထည့္ေမႊေပးပါ
  • အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ မယ္ဇလီ႐ြက္ကို ထည့္ေမႊျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေပးဆူကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  • မီးပိတ္ျပီးတာနဲ႕အခါးဓါတ္ မပါသေလာက္ ျဖစ္ေနတဲ့ ဟင္းရည္ပူပူေလးကို ေသာက္ႏိုင္ပါျပီ
  • မယ္ဇလီဟင္းခ်ဳိရဲ႕ လွဳိ႕၀ွက္ခ်က္ေလးက ထမင္းရည္ထည့္ရျခင္းပါ 
  • ထမင္းရည္ ထည္႔တဲ႔အတြက္ အခါးကို သက္သာေစျပီး ဟင္းရည္ကို ခပ္ျပစ္ျပစ္ေလး ရေစပါတယ္ 
  • မာမာကေတာ့ ထမင္းရည္ မ႐ွိတဲ့အတြက္ ဆန္အစိမ္းမွဳန္႕ကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး ထည့္ထားပါတယ္ ထမင္းရည္ထည့္တဲ့ အရသာအတိုင္း ရေစပါတယ္။




1 comment:

  1. အစ္မနည္းအတိုင္း မယ္ဇလီဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္လုိက္ဦးမယ္ အစ္မေရ ....
    ဟင္းနည္းအသစ္ေတြရလုိ႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ .... ^___^

    ReplyDelete