Sunday 20 September 2015

ကြာဇံကြော်


ဒီေန႕ေတာ့ အိမ္မွာ ထမင္းမခ်က္ေတာ့ဘဲ ဆန္ၾကာဇံကို ထမင္းလြတ္ ေၾကာ္စားၾကပါတယ္ တရက္တေလေတာ့ အင္မတန္ေကာင္းတဲ့ အစီအစဥ္ေလးေပါ့ေနာ္  ဟင္းရံကို တေန႕တမ်ဳိး မထပ္ေအာင္ ခ်က္ရတဲ့ အိမ္႐ွင္မအတြက္  ေတာ္ေတာ္ေလး သက္သာတဲ့ေန႕ဆိုရင္ေတာ့ အ႐မ္းကို မွန္မွာပါ။

ဆန္ၾကာဇံကို ေၾကာ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မနက္ေၾကာ္ဖို႕အတြက္ ညထဲက ေရစိမ္ထားတာက ေၾကာ္လို႕အေကာင္းဆံုးပါ ေၾကာ္ခ်ိန္ ၅မိနစ္ေတာင္ မၾကာဘဲ အရမ္းကို ျမန္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာေၾကာ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၃ပြဲစာ)

  1. ဆန္ၾကာဇံ - 200 g
  2. ေဂၚဖီ - အျပင္မွ အစိမ္းေရာင္ ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ပါေသာအ႐ြက္ႀကီးႀကီး ၂႐ြက္
  3. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  4. ဘေရာ႔ကိုလီ - အေနေတာ္ ၂ခက္
  5. တ႐ုတ္နံနံ - အေနေတာ္ ၂ခက္
  6. ၀က္အူေခ်ာင္း - ၃ေခ်ာင္း
  7. ၾကက္ရင္ပံုသား - 100 g
  8. ၾကက္ဥ -၂လံုး
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  10. ပဲငံျပာရည္ - အၾကည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  11. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  12. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  13. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္းစြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ၾကာဇံကို မနက္ေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ညထဲက ေရျမဳပ္ေအာင္ စိမ္ထားျပီး ဇကာ ခပိစိတ္စိတ္ေလး အုပ္ထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးကာ ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာေရေဆးကာ အေခ်ာင္းေလးေတြ ရေအာင္လွီးထားပါ
  • ဘ႐ိုကိုလီကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အခက္ေလးမ်ားရေအာင္ လွီးထားပါ
  • တ႐ုတ္နံနံကို အခက္လိုက္ေရေဆးျပီး တလက္မေလာက္အေန လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • ၾကက္သားကို အတံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ျပားျပား႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ ရေအာင္လွီးထားပါ
  • ၀က္အူေခ်ာင္းကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခမ္းတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးကာ ခပ္ပါးပါး ေစာင္းေစာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံမ်ားကို ေရစစ္ကာ ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထည့္ကာ ငံျပာရည္ ၂မ်ဳိးႏွင့္ သမေအာင္ နယ္ထားေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ဆီထည့္ကာ အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ သၾကားကို အရည္ေပ်ာ္ျပီး ညိဳလာတဲ့အထိ အရင္ဆံုးေၾကာ္လိုက္ပါ
  • သၾကား ညိဳလာတာနဲ႕ ၾကက္သားကို မာလာတဲ့ထိ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သားမာလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ႏြမ္းလာထိေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏြမ္းတာနဲ႕ တ႐ုတ္နံနံမွလြဲျပီး အသီးအ႐ြက္ႏွင့္ ဆားထည့္ျပီး တမိနစ္သာသာေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကာဇံကို ထည့္ေမႊပါ
  • ၾကာဇံႏွင့္အသီးအ႐ြက္မ်ား လံုးမိသြားတာနဲ႕ ၀က္အူေခ်ာင္းထည့္ေမႊပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကာဇံေၾကာ္ကို ေဘးခနတြန္းထားျပီး ၾကက္ဥကို အလံုးလိုက္ေဖာက္ထည့္ကာ အလယ္မွ အႏွစ္ကို ေဖာက္ျပီးျဖန္႕ေပးပါ
  • ၾကက္ဥေၾကာ္ က်က္တာနဲ႕ ၾကာဇံေၾကာ္ထဲ ေရာေမႊကာ တ႐ုတ္နံနံ ထည့္ေမႊျပီး အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

2 comments: