Sunday 13 June 2021

ကြေးအိုး (အိမ်ချက်)






ဒီနေ့တော့ ကြေးအိုးအလွယ် လုပ်နည်းလေးနဲ့ လုပ်သောက်ဖြစ်ပါတယ် မာမာကတော့ အိမ်မှာ ဝက်သားမစားတဲ့အတွက် ကြက်သားနဲ့ဘဲ လုပ်စားဖြစ်ပါတယ်။

တစ်ကယ်တမ်းကျတော့ ကြေးအိုးက ဝက်ပြုပ်ရည်ရယ် ဝက်သားနဲ့ရယ်က ပိုပြီးသောက်လို့ ကောင်းပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့  ဝက်သားစားတဲ့ သူတွေအတွက်ရယ် ဝက်အသည်းနဲ့ ဝက်အူမကြီး အလွယ်တစ်ကူ ဝယ်လို့ရတဲ့ သူတွေအတွက် ​ကြေးအိုးလုပ်နည်း ပြည့်ပြည့်စုံစုံလေးကို ရေးပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ဝက်နံရိုးပြုပ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ဝက်နံရိုး - ငါးဆယ်သား
  2. ချင်း - တစ်လက်မခန့်
  3. ဆား - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းခွဲ
  4. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ
  5. ကြက်သွန်ဖြူ - ဥကြီးကြီး နှစ်ဥ
  6. ရေ - ဆယ်လီတာ
ဝက်နံရိုး ပြုပ်ပုံ
  • ဝက်နံရိုးကို အနေတော် ပိုင်းခုတ်ပြီး ရေဆေးပါ
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အပေါ်ယံ အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးထားပါ
  • အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဇောက်နက်သော အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဝက်နံရိုး အချိုမှုန့် ဆား ချင်း ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ရေတို့ထည့်ကာ ပြုပ်ပေးပါ
  • ပြုပ်နေစဉ် မီးကိုအနေတော်နှင့် ပြုပ်ပေးပြီး တစ်နာရီလောက် တည်ထားပေးပါ
  • ပြုပ်နေစဉ် အပေါ်ယံမှာ အမြှုပ်များ တက်လာပါက ဆယ်ပြီး သွန်ပေးပါ
  • ပြုပ်နေစဉ် ရေနည်းသွားပါက ထပ်ထပ်ပြီး ထည့်ပေးကာ မီးခပ်နွေးနွေးနှင့် ဆက်တည်ထားပါ
အသားလုံး ပြုလုပ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ဝက်ပေါင်သား - လေးဆယ်သား
  2. ငါးဖယ်ခြစ် - တစ်ဆယ်သား
  3. ခရုဆီ - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  4. ပြောင်းကော်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း မောက်မောက်
  5. သကြား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက်
  6. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. ပဲငံပြာရည်အကြည် - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
  8. ချင်း  - လက်တစ်ဆစ် သာသာခန့်
  9. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ငါးမွှာ
အသားလုံး ပြုလုပ်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဝက်သားနှင့် ငါးဖယ်ခြစ်ကို ကြိတ်စက်ထဲမှာထည့်ပြီး ညက်နေအောင် ကြိတ်ပေးပါ
  • ကြိတ်စက်မရှိပါက ဝက်သားကို ညက်နေအောင် စင်းပေးပြီး ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ငါးဖယ်ခြစ်နှင့် ရောကာ အချက်တစ်ရာလောက် ပေါက်ပေးပါ
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
  • ကျန်နေသော ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ဝက်သားနှင့် ငါးဖယ်ခြစ် ရပြီဆိုတာနဲ့ ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ဝက်သားနှင့်ငါးဖယ် ကြိတ်ပြီးသား ပဲငံပြာရည် အချိုမှုန့် သကြား ချင်းထောင်း ကြက်သွန်ဖြူထောင်း ပြောင်းကော်မှုန့်တို့ထည့်ပြီး အရသာ သမအောင် နယ်ပေးထားပါ
ငါးဖယ်လုံးလုံးရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ငါးဖယ်ခြစ် - တစ်ဆယ်သား
  2. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး နှစ်မွှာ
  3. ချင်း - လက်တစ်ဆစ်ခန့်
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  5. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  6. ပြောင်းကော်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  7. ငါးဖယ် – ၁၀ကျပ်သား ကြက်သွန်ဖြူ - နှစ်မွှာ
ငါးဖယ်လုံး ပြုလုပ်ရန်
  • ဇလုံထဲမှာ ငါးဖယ်ခြစ် ဆား အချိုမှုန့် ပြောင်းကော်မှုန့်တို့ ထည့်ထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းထားပါ
  • ချင်းကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ငါးဖယ်ခြစ် ဇလုံထဲမှာ အားလုံးကို ရောပြီး အချက်တစ်ရာလောက် ပေါက်ပေးထားပါ။
  1. ကြေးအိုးပွဲပြင်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ

  1. ဝက်အူမကြီး - တစ်ဆယ်သား
  2. ဝက်အသည်း - တစ်ဆယ်သား
  3. ငုံးဥ - ဆယ်လုံး
  4. ဆန်ကြာဇံ - တစ်ထုတ် (သို့မဟုတ်)
  5. ဆန်ပြားခေါက်ဆွဲဖတ်
  6. မုန့်ညှင်းစိမ်း - တစ်စည်း
  7. ကျူဆိုင် - တစ်စည်း
  8. ကြက်သွန်မိတ် - တစ်စည်း
  9. ပဲပြား - တစ်တုံး
  10. ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လိုသလောက် သုံးပါ
  11. ငရုတ်ဆီ အချဉ်ရည် - လိုသလောက် သုံးပါ
ကြေးအိုးပွဲပြင်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဇလုံထဲမှာ ကြာဇံကို ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ငါးနာရီလောက် စိမ်ထားပြီး ရေစစ်ထားပါ (သို့မဟုတ်)
  • ဆန်ပြားခေါက်ဆွဲဖတ်ကို အဆက်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ငုံးဥကို ကျက်အောင်ပြုပ်ပြီး အခွံခွာထားပါ
  • ဝက်နံရိုး ပြုပ်ရည် အိုးကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးကာ အရသာမြည်းပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးကာ မီးခပ်နွေးနွေးလေးနှင့် အရည်အိုးကို တည်ထားပါ
  • ဝက်အူမကြီးကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ဝက်အသည်းကို ရေဆေးပြီး မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ဝက်သားလုံးလုပ်ရန် ပြင်ထားသော အသားများကို အနေတော် အလုံးလေးတွေ လုံးထားပါ
  • ငါးဖယ်လုံး ပြုလုပ်ရန် ငါးဖယ်ပေါက်ထားတာကို အနေတော် အလုံးလေးတွေ လုံးထားပါ
  • မုန့်ညှင်းစိမ်းကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး အနေတော်လေးတွေ ပိုင်းဖြတ်ပေးပါ
  • ကျူဆိုင်ကို ရေဆေးပြီး အနေတော် ပိုင်းဖြတ်ထားပါ
  • ပဲပြားကို ရေဆေးပြီး မိမိနှစ်သက်သလောက် အတုံးလေးတွေ တုံးထားပါ
  • ငရုတ်ကောင်းမှုန်နှင့် ငရုတ်ဆီအချဉ်ရည်ကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
ကြေးအိုးစားပွဲပြင်ဆင်ပုံ
  • ကြေးအိုးပွဲပြင်ရန် ကြွေဇလုံ ခပ်ကြီးကြီးထဲမှာ ရေစိမ်ထားသော ကြာဇံ (သို့မဟုတ်) ဆန်ပြားခေါက်ဆွဲဖတ် တစ်ပွဲစာနှင့် ငုံးဥတို့ကို ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အနေတော် အိုးအသေး တစ်လုံးထဲမှာ အရိုးပြုပ်ရည် တစ်ပွဲစာကို မှန်းပြီးထည့်ပေးပါ
  • အရိုးပြုပ်ရည်ထဲမှာ ဝက်အူမကြီး ဝက်အသည်း ငါးဖယ်လုံး ဝက်သားလုံး မုန့်ညှင်းရွက်တို့ကို တစ်ပွဲစာ မှန်းပြီးထည့်ပေးကာ ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ဝက်အသည်းက အရမ်းကျက်သွားရင် စားလို့မကောင်းတဲ့အတွက် အကြာကြီး မပြုပ်မိဖို့ သတိထားပေးပါ
  • မိမိစိတ်ကြိုက် ဟင်းရည်အနေတော် ရပြီဆိုတာနဲ့ ကြာဇံပန်းကန်ထဲကို လောင်းထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ဖြူးပေးပါ
  • ပူပူလူလူလေးနဲ့ သောက်လို့ ကောင်းလွန်းတဲ့ ကြေးအိုးပြုပ်ကို ငရုတ်ဆီ အချဉ်လေးနှင့် တွဲဖက်ပြီး သောက်သုံးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment