Wednesday, 19 September 2018

အိႏၵိယစတိုင္ ထမင္းေၾကာ္











ဒီေန႔ေတာ႔ အသားမပါေပမဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ သတ္သတ္လြတ္ အိႏၵိယစတိုင္ ထမင္းေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ (ထမင္းေၾကာ္ ထမင္းခ်က္ရန္ႏွင္႔ အာလူးအရသာထဲ မွ်ထည္႔ရန္))
  • အခ်ဳိမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  • တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ - အရြက္ၾကီးၾကီး၂ရြက္
  • ပဲေတာင့္ရွည္ - ၃ ေတာင့္ 
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - ၂ပင္
  • အာလူး - အေနေတာ္ ၅လံုး
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း(တဇြန္းကို ထမင္းခ်က္သည္႔အထဲ ထည္႔ရန္)
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးစာ (အာလူးေၾကာ္ရန္)
ထမင္းခ်က္ရန္
  1. ဆန္ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးကို ေရေဆးျပီး ေရတစ္နာရီေလာက္ စိမ္ေပးကာ  ေရစစ္ထားပါ
  2. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရကိုထည္႔ျပီး တည္ေပးပါ
  3. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ ေရထဲကို ဆီထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းႏွင္႔ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းထည္႔ေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႔ ေရေဆးျပီး ေရထားေသာဆန္ကို ေရေႏြးအိုးထဲ ထည္႔ေပးပါ
  5. ဆန္ေပ်ာ႔လာျပီး ထမင္းက်က္တာနဲ႔ ေရစစ္ဇကာထဲ ေရသြန္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
အာလူးျပင္ဆင္ပံု
  1. အာလူးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  2. လွီးထားေသာ အာလူးကို နႏြင္းမွဳန္႔ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ႏွင္႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံုထည္႔ကာ နယ္ေပးပါ
  3. ဆီကိုဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  4. ဆီပူလာတာနဲ႔ အာလူးကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  5. အာလူး ေရႊအိုေရာင္သန္းလာျပီး ၾကြတ္လာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ

ျပင္ဆင္ပံု

  • ဘာစမာတီဆန္ကိုခပ္မာမာေလးခ်က္ျပီး အေအးခံကာ ဖြထားပါ
  • အာလူးေၾကာ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴကို ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးခြဲေလာက္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးေပးပါ

ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလုံး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုး တစ္လုံးကို အပူေပးျပီး ဆီထည္႔ကာ အပူေပးလိုက္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ေၾကာ္ထားေသာ အာလူးကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မံုလာဥနီ တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ ပဲသီးႏွင္႔  ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား  ထည္႔ေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးအေအးခံျပီး ဖြထားေသာ ထမင္းျဖဴႏွင္႔အတူ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ အခ်ဳိမွဳန္႔တို႕ကိုထည့္ၿပီး အရသာ သမေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ထည္႔ေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕သတ္သတ္လြတ္ အာလူး ထမင္းေၾကာ္ကို ပန္းကန္လုံး တစ္ခုမွာ ဖိထည့္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ပြဲ ျပင္ဆင္ရန္ ပန္းကန္ျပား တခ်ပ္ေပၚမွာ အာလူးထမင္းေၾကာ္ကို ေမွာက္တင္ေပးျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment