Wednesday, 26 September 2018

အာလူးေထာင္း စပ္စပ္ေလး


ဒီတခါေတာ႔ စားလို႔အရမ္းေကာင္းလြန္းတဲ႔ အာလူးေထာင္းနည္းေလး မွွ်ေဝေပးခ်င္ပါတယ္ နာဂေတာင္တန္းမွာေနစဥ္တုန္းက ေန႔စဥ္ထမင္းဝိုင္းမွာ မပါမျဖစ္တဲ႔ အရံဟင္းတမယ္ပါ။

ျမန္မာမိသားစု ထမင္းဝိုင္းမွာ မပါမျဖစ္ ငါးပိရည္ ငါးပိေထာင္းတို႔မပါရင္ မစားတတ္သလိုဘဲ ေအးလြန္းတဲ႔ ေတာင္တန္းေပၚမွာလဲ ေရႊလံဘိုငရုတ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔ အာလူးေထာင္းေလးပါမွ ထမင္းစားလို႔ မိန္တတ္ၾကပါတယ္။

မာမာအခု ေရးေပးထားတဲ႔အထဲမွာ နံနံပင္နဲ႔ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ပါပါတယ္ မိတ္ေဆြတို႔မွာ အလြယ္တကူ မရွိရင္လဲ မထည္႔လဲ ရပါတယ္ မာမာလဲ နံနံပင္ကုန္ေနလို႔ မထည္႔ထားပါဘူး မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္အစား သံပုရာရည္ရည္ေလး အနည္းငယ္ ထည္႔ေပးရင္ရပါတယ္ အစပ္မစားတဲ႔ သူေတြကလဲ အစပ္ကို ေလ်ွာ႔ျပီးမွ ထည္႔ေထာင္းေစခ်င္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္​းမ်ား

  • အာလူး - အေနေတာ္ ၅လံုး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၁၂မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ခ်င္း -လက္တဆစ္ မရွိတရွိ
  • နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ငရုတ္သီးအစပ္ အေျခာက္ေတာင္႔ - ၆ေတာင္႔ခန္႔
  • ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (၂မ်ဳိးသံုးရန္)
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း (အာလူးေထာင္း ေၾကာ္ရန္)
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ (ငရုတ္သီးေၾကာ္ႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ရန္ )
  • မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ - လွီးျပီးသာ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. အာလူးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး နူးေအာင္ျပဳပ္ေပးပါ
  2. အာလူးႏူးပါက ေရစိမ္ျပီး အေအးခံကာ အခြံခြာေပးပါ
  3. အခြံခြာျပီးပါက ငရုတ္ဆံုထဲထည္႔ကာ ေၾကညက္သြားေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၂မႊာခန္႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ အေနအထားရေအာ ေထာင္းေပးပါ
  6. က်န္ေနေသာၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  7. ခ်င္းကိုအခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  8. ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔ကို အညွာေျခြကာ ေရေဆးျပီး ခက္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းေပးထားပါ
  9. မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကို ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ
  10. နံနံပင္ကို ေရေဆးထားကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  11. ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ အရသာမွဳန္႔ ငံျပာရည္ ဆား နႏြင္းမွဳန္႔ ႏွင္႔ဆီတို႔ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
ငရုတ္သီးေၾကာ္ႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ရန္
  1. ဆီကိုဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ထည္႔ကာ အပူေပးပါ
  2. ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  3. ေၾကာ္ေနစဥ္ မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ
  4. ေရႊဝါေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  5. အိုးထဲမွ ဆီခ်က္ဆီမ်ားကို ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းေလာက္ ခ်န္ထားကာ ေၾကြပန္းကန္ထဲသို႔ ေျပာင္းထည္႔ေပးထားပါ
  6. ဆီအိုးကို ျပန္အပူေပးျပီး ဆီပူတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔ ထိုဆီအိုးထဲကို ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ မိနစ္ဝက္ေလာက္ ထည္႔ေမႊကာ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည္႔ေပးပါ 
အာလူးေထာင္း ေၾကာ္ရန္
  1. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုခန္႔ကို ထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  2. ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းႏွင္႔ ငရုတ္သီးေထာင္းတို႔ကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  3. ငရုတ္သီးေၾကာ္ ဆီသတ္ေနစဥ္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  4. ငရုတ္သီးနံ႔ေလး သင္းလာတာနဲ႔ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  5. မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္နံ႕ေလး သင္းလာတာနဲ႔ ေထာင္းထားေသာ အာလူးေထာင္းကို ထည္႔ေေမႊေပးပါ
  6. တခ်ိန္ထဲမွာဘဲ ဆား ငံျပာရည္ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ
  7. အာလူးေထာင္းထည္႔ျပီး ေၾကာ္ခ်ိန္ ၂မိနစ္ေလာက္ဆို အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ေပးပါ
စားပြဲျပင္ရန္
  1. မိမိႏွစ္သက္ရာ ပန္းကန္တခ်ပ္ထဲမွာ အာလူးေထာင္းကို ထည္႔ေပးပါ
  2. အာလူးေထာင္းအေပၚမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ဖတ္ ငရုတ္သီးဆီခ်က္ဖတ္ႏွင္႔ နံနံပင္တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  3. အဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ဘဲ သံုးေဆာင္သံုးေဆာင္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ဘဲ စားစား အရမ္းကို စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ အာလူးေထာင္း စပ္စပ္ေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment