Monday, 17 September 2018

ၾကက္သား ထမင္းေၾကာ္



တခါတေလ စိတ္ေျပာင္း စိတ္လြဲေလး ျဖစ္ရေလေအာင္ ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္သား ထမင္းေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ပါတယ္ ထမင္းေၾကာ္ကို အျမဲတမ္း စားေနရလဲ မမုန္းတဲ႔ အထဲမွာပါတဲ႔အတြက္ မၾကာမၾကာ ေၾကာ္စားျဖစ္တဲ႔ အတြက္ ဒီေန႔ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔ ထမင္းေၾကာ္နည္းကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ ၾကက္သားေလးထဲ႔ျပီး ေၾကာ္ထားပါတယ္ တစ္ျခားအသားေလးေတြနဲ႔ စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားေလးေတြ ထည္႔ေၾကာ္လို႔ ရပါတယ္။


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ်က္ျပီးသား ထမင္းျဖဴ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ တလံုးစာ
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - အနည္းငယ္
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း 
  • ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ခရုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္ဥ - ၁ လုံး 
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၁ဥ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  • တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ - အရြက္ၾကီးၾကီး၂ရြက္
  • ပဲေတာင့္ရွည္ - ၃ ေတာင့္ 
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - ၂ပင္
  • ၾကက္ဥ - တလံုး
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ 
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  • ထမင္းျဖဴကို ခပ္မာမာေလးခ်က္ျပီး အေအးခံထားပါ
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကို ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးေပးပါ
  • ၾကက္ဥကို ပြလာတဲ႔အထိ ခေလာက္ထားပါ
  • တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴကို ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးခြဲေလာက္ေလးေတြ လွီးထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလုံး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုး တစ္လုံးကို အပူေပးျပီး ေထာပါတ္ခဲကိုထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္အပူေပးလိုက္ပါ
  • ေထာပါတ္ေပ်ာ္လာတာနဲ႔ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္ဥေၾကာ္ေနစဥ္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ေျပာင္းထဲ႔ေပးျပီး ဖယ္ထားပါ
  • ထိုဒယ္အိုးထဲကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ခ်င္းတို႔ကို ႏြမ္းေလာက္ေအာင္ တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ေၾကာ္ပါ 
  • ၾကက္သားအိုးထဲကို ဆားထဲ႔ျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သားက်က္တာနဲ႔ မံုလာဥနီ တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ ပဲသီးတို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • မံုလာဥနီ ထည္႔ေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးအေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴႏွင္႔အတူ ငါးငံျပာရည္ သၾကား ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ ဆား ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင္႔ ခရုဆီတို႕ထည့္ၿပီး အရသာ သမေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • အရသာ သမသြားျပီဆိုတာနဲ႔ ေၾကာ္ျပီးဖယ္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ထည္႔ေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးကာ အရသာျမည္းပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ၾကက္သား ထမင္းေၾကာ္ကို ပန္းကန္လုံး တစ္ခုမွာ ဖိထည့္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ပြဲ ျပင္ဆင္ရန္ ပန္းကန္ျပား တခ်ပ္ေပၚမွာ ၾကက္သားထမင္းေၾကာ္ကို ေမွာက္တင္ေပးျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment