Saturday, 29 September 2018

မုန္႔ဦးေႏွာက္ ခ်ဳိစိမ္႔ေမႊးေလး


ဆန္​မဳွန္​႔ ပေလာပီနံမွဳန္​႔ အုန္​းန္ို႔

ေရထည္႔ျပီး အားလံုးေပ်ာ္သြားေအာင္
 ေမႊတံျဖင္႔ေဖ်ာ္ေပးပါ

ဆန္​မွဳန္​႔မ်ား ေရေပ်ာ္​သြားပါက သာဂူေစ့ 
ထည္​့ေမႊေပးထားပါ

အားလံုးသမသြားေအာင္​ ေမႊထားပါ

သၾကားရည္ကို ေပ်ာ္ေအာင္​က်ဳိေပးပါ

သၾကားရည္​အိုး ဆူတာနဲ႔ ဆား သံုရာရည္ႏွင္႔​ 
ဆီတို႔ထည္​့ေပးပါ

 သၾကားရည္​ ပြက္​ပြက္​ဆူေအာင္​ တည္​ေပးပါ

 သၾကားရည္ ​ပြက္​ပြက္​ဆူလာတာနဲ႔ ဆန္​မွဳန္႔ရည္ 
ထည္႔ေမႊေပးပါ

 ထည္႔မည္႔ဗူးကို ဆီသုတ္​ထားပါ

 မုန္​႔သားၾကည္လာတာနဲ႔ ဗူးထဲသို႔ 
ေလာင္​းထည္​့ေပးပါ

ဗူးထဲေလာင္​းထည္႔​ၿပီး အေအးခံပါ

မုန္႔သားေအးတာနဲ႔ ဗန္​းတခုထဲ ေမွာက္​ခ်ေပးပါ

မိမိနွစ္​သက္​သလို လွီးေပးပါ

 အုန္​းနို႔ကို အုိးထဲထည္​႔ေပးပါ

 မီးအေနေတာ္​နွင္႔ အပူေပးပါ​့

ပြက္​ပြက္​ဆူလာျပီဆိုရင္​ ဆီနွင္​့ဆားထည္​့ေပးပါ

 အုန္​းနို႔ဥတက္လာရင္ အုန္းဆီခ်က္​ ရပါျပီ

ထံုရည္ၾကည္

ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာတေယာက္ စားစရာ မုန္႔ေလးေတြလုပ္ရင္ ေကာင္းမယ္ဆိုျပီး ေတြးေနတံုး စိတ္ထဲမွာ ေပၚလာတဲ႔ မုန္႔ဦးေႏွာက္ေလးကို တံုတံုအိအိ ခ်ဳိခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔ေလး လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။

တေယာက္​ထဲဆိုေတာ့ မုန္​႔လုပ္​ဖို႔ျပင္​လိုက္​ ဓာတ္​ပံုရိုက္​လို႔နဲ႔ ေတာ္​ေတာ္​ေလးေတာ့ ကသီလင္​တ နိုင္​ပါတယ္​။

လက္​အားသန္​သန္​နဲ႔ မုန္​႔သားၾကည္​လာတဲ့အထိ အဆက္​မျပတ္​ ေမႊရတာမို႔႔လို႔ လက္​ေမာင္​းေလ့က်င္​့ခန္​းလဲ ရသလုိ မုန္​႔ေကာင္​းေကာင္​းေလးလဲ စားရမွာမို႔ အားတဲ့ရက္​ကေလး လုပ္​စားၾကည္​့ေစခ်င္​ပါတယ္​။

အခုမာမာေရးေပးတဲ႔ အခ်ဳိးအစားက အခ်ဳိအရသာ နည္းနည္းပိုပါတယ္ အခ်ဳိအရသာ မၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ ေလ်ွာ႔လုပ္ႏိူင္ပါတယ္။

မုန္႔လုပ္တဲ႔အထဲမွာ သံပုရာရည္ ထည္႔တာကေတာ႔ သံပုရာရည္ထည္႔ရင္ မုန္႔ခ်ဥ္သြားမလား ထင္မည္႔သူေတြအတြက္ပါ တခါထဲ ေျပာျပပါမယ္ မုန္႔အရသာ ခ်ဥ္မသြားဘဲ သံပုရာရည္ ထည္႔ျခင္းေၾကာင္႔ မုန္႔ထဲမွာ သၾကားခ်ဳိးမကပ္ေအာင္ ထည္႔ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

ထံုးရည္ၾကည္ ထည္႔ရတာကေတာ႔ မုန္႔သားမာမာ တင္းတင္းေလး ရလာေအာင္ ထည္႔ေပးရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္ ထံုးအရည္ၾကည္ ခံထားတာ ပိုေနပါက သြန္ပျပစ္ဘဲ သိမ္းထားပါ ေနာက္တခါ မုန္႔လုပ္စားတဲ႔အခါ ျပန္သံုးလို႔ရပါတယ္။

ေနာက္တခုက မုန္႔လုပ္တဲ႔အခါမွ ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးအသားထူတဲ႔ အိုးကိုသံုးပါ ေမႊလို႔ေကာင္းတဲ႔ သစ္သားေယာင္းမ အရွည္ကို သံုးေပးရင္ မုန္႔လုပ္ရတာ အရမ္းအဆင္ေျပပါတယ္ရွင္။

အခုမာမာ လုပ္ျပတဲ႔ နည္းအတိုင္းလုပ္ျပီး အေအးခံကာ  ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ထားျပီးစားပါက တပါတ္မက အထားခံပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆန္မွဳန္႕  - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • ပေလာပီနံမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • အုန္းနို႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • သၾကားျဖဴ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • သာဂူေစ႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူး
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁၂ဗူး
  • အုန္းႏို႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး ( အုန္းဆီခ်က္ရန္ )
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း ( အုန္းဆီခ်က္ရန္ )
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ ( အုန္းဆီခ်က္ရန္ )
  • ထံုရည္ၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • အလ်ွား၈လက္မ အနံ၃လက္မရွိေသာ မိုက္ခရိုေဝ႔သံုး ပလပ္စတစ္ဗူး -၂ဗူး
  • ေဇာက္နက္ျပီး အိုးအသားထူကာ ေအာက္ေျခမကပ္ေသာအိုး - တလံုး
  • ေမႊလို႔ေကာင္းေသာ သစ္သားေယာင္းမ - တေခ်ာင္း
အုန္းႏို႔က်ဳိပံု
  1. ေဇာက္နက္ျပီး ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ အိုးထဲကို အုန္းႏို႔ထည္႔ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ တည္ေပးပါ
  2. အုန္းႏို႔က တည္ထားစဥ္ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ေဝက်တတ္တဲ႔အတြက္ ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာအိုးကို သံုးေပးပါ
  3. အုန္းႏို႔အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ေရအနည္းငယ္ ခမ္းလာပါ ဆီႏွင္႔ဆားကိုထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  4. အိုးႏို႔မ်ား ဥလာပါက မီးပိတ္ျပီး လက္က်န္အပူရွိန္နဲ႔ ဆက္တည္ထားေပးပါ
  5. ဆီသံၾကားလာျပီး အုန္းႏို႔နံ ႔သင္းလာတာနဲ႔ အုန္းဆီခ်က္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  6. လိုသေလာက္သံုးျပီး ပိုေနပါက ထမင္းပူပူႏွင္႔ နယ္စားႏိုင္သလို အုန္းထမင္းခ်က္ရာမွာလဲ ျပန္သံုးလို႔ရတဲ႔အတြက္ လိုတဲ႔အခါ ျပန္သံုးႏိူင္ေအာင္ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ  ထည္႔ခဲထားႏိူင္ပါတယ္။
ထံုရည္ၾကည္စိမ္ရန္
  1. ကြမ္းစားထံုး ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းကို ဗူးတခုထဲထည္႔ျပီး ေရထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းႏွင္႔ေဖ်ာ္ထားပါ
  2. တညသိပ္ေလာက္ ထားျပီးပါက အေပၚယံ အရည္ၾကည္ တက္လာေသာ ထံုးရည္ၾကည္ကို သံုးပါမယ္။
ျပင္ဆင္ပံု
  • မိုက္ခရိုေဝ႔သံုး ပလပ္စတစ္ဗူးကို ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ေပးထားပါ
  • ဇလံုၾကီးၾကီး တလံုးကို ျပင္ထားပါ
  • ထိုဇလံုထဲမွာ ဆန္မွဳန္႕ ႏွင္႔ ပေလာပီနံမွဳန္႔ကိုထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ
  • သမသြားတာနဲ႔ အုန္းႏို႔ႏွင္႔ေရ ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၇ဗူးကိုထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ဆန္မွဳန္႔ေရေပ်ာ္သြားတာနဲ႔ ထိုအထဲကို သာဂူေစ႔ထည္႔ျပီး ေမႊေပးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ျပီး အိုးအသားထူကာ ေအာက္ေခ်မကပ္ေသာအိုးကို မီးဖိုေပၚ တင္ေပးပါ
  • ထိုအိုးထဲမွာ ေရ ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးႏွင္႔သၾကား ဆား ဆီႏွင္႔ သံပုရာရည္တို႔ကို ထည္႔ေပးကာ တည္ေပးပါ
  • သၾကားရည္အိုးကို မီးအလယ္ေလာက္ႏွင္႔ တည္ေပးရင္း သၾကားေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • သၾကားအိုး ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ေရေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မွဳန္႔ရည္ကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
  • ဆန္မွဳန္႔ရည္ ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ထိုအိုးကို အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနရင္းက မုန္႔ႏွစ္ရည္ စျပီးပ်စ္လာျပီဆိုတာနဲ႔ လက္အားသန္သန္နဲ႔ ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနရင္း ေရခမ္းလာပါက ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးစာ ေရတခြက္ ထပ္ထည္႔ေပးျပီး ဆက္ေမႊေပးပါ
  • သိပ္မၾကာခင္မွာ မုန္႔သားထပ္ပ်စ္လာပါက ေနာက္ထပ္ ေရတဗူး ထပ္ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • မုန္႔ႏွစ္ရည္ စျပီးပ်စ္ခ်ိန္မွ မုန္႔သားၾကည္ျပီး ေရကုန္လာတဲ႔အထိ ၈မိနစ္မွ ဆယ္မိနစ္အတြင္း ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနတာကို မရပ္ပါနဲ႔ ဆက္တိုက္ ေမႊေပးပါ
  • သာဂူေစ႔မ်ားလဲ ေမႊေနရင္းက ၾကည္လာပါလိမ္႔မယ္
  • တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ မုန္႔အိုးထဲမွာ ေရမေပါက္ေတာ႔ဘဲ မုန္႔သားၾကည္လာျပီ ဆိုလာပါက ဆီသုတ္ထားေသာ ဗူး၂ဗူးထဲသို႔ ခပ္ျမန္ျမန္ ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႔သားညီညီေလးရေအာင္ သစ္သားေယာင္းမျဖင္႔ အသာေလး ညွိေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မုန္႔ဗူးကို အခန္းအတြင္းမွာဘဲ၂နာရီေလာက္ အေအးခံေပးပါ
  • မုန္႔သားပူေနခ်ိန္ ေရခဲေသတၲာထဲမွာထည္႔ျပီး အေအးမခံမိဖို႔ အထူးသတိထားေပးပါ
  • မုန္႔သားေအးသြားမွ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ထည္႔ထားႏိူင္ပါတယ္
  • ဆန္ႏွင္႔လုပ္ေသာ မုန္႔ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ၂ရက္ေလာက္အထိထားျပီး စားႏိူင္ပါတယ္
  • ေအးျပီးခဲသြားမွ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးေပးျပီး အုန္းႏို႔ဆမ္းကာ ခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔ အိအိတံုတံု မုန္႔ဦးေႏွာက္ အုန္းဆီဆမ္းတဲ႔ မုန္႔ပြဲျပင္ေပး ႏိူင္ပါျပီ။


No comments:

Post a Comment