Saturday, 15 July 2017

မိုးကုတ္ ျမွီး႐ွည္












အိမ္သြားလည္ရင္း စားျဖစ္ခဲ့တဲ့ မိုးကုတ္ျမွီး႐ွည္ကို အရသာခံရင္း အိမ္ေရာက္ေတာ့ စမ္းတ၀ါး၀ါးနဲ႕ ခ်က္ေလသတည္းေပါ့႐ွင္ စိတ္မွန္းနဲ႕ ခ်က္ထားတာမို႕လို႕ အမွားအယြင္း အတိမ္းအေစာင္းေလးေတြေတာ့ ႐ွိမယ္ထင္ပါတယ္။

မိုးကုတ္ျမီး႐ွည္ မခ်က္ခင္ ၄ရက္ေလာက္ႀကိဳျပီး အိမ္လုပ္မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ေလးလဲ တည္ထားလိုက္ပါေသးတယ္  မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ ခ်ဥ္ျပီဆိုတာနဲ႕ မိုးကုတ္ျမွီး႐ွည္ကို ခ်က္ပါေတာ့တယ္။

၀က္သားစားသူအတြက္ ၀က္သားကို ခ်က္ထားျပီး ၀က္သားမစားသူအတြက္ ၾကက္သားႏွင့္ ခ်က္ကာ မုန္႕၅ပြဲစာအတြက္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ခ်က္နည္းေလးမ်ား လြဲခဲ့ရင္ေတာ့ သည္းခံေပးၾကေစခ်င္ပါတယ္႐ွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မီး႐ွည္ဖတ္အစို  - 1 kg (သို႔မဟုတ္) ၿမီး႐ွည္ေျခာက္ - ၁ထုပ္
  2. ၀က္သုံးထပ္သား သို႕မဟုတ္ ၾကက္သား  - 500 g
  3. ၀က္႐ိုး သို႕မဟုတ္ ၾကက္႐ိုး - 200 g
  4. ႐ွမ္းပဲငါးပိ - 150 g
  5. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ -  ခပ္ႀကီးႀကီး ၂ဥခန္႕
  7. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  8. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္
  9. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  10. ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  11. မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ -  ႏွစ္သက္သေလာက္
  12. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  13. ဆား  - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႕
  14. ကင္းမြန္ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  16. အခ်ဳိမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
  17. ဆီ - လိုသေလာက္
  18. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  19. ႐ွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  20. င႐ုတ္ဆီအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  21. သၾကား  - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  22. ေကာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း

မုန္႕ဖတ္ျပဳပ္ရန္
  • ျမီး႐ွည္လက္ညႇစ္ဖတ္ အဆင္သင့္ရပါက ေရေႏြးပူပူမွာ ေရေႏြးေဖ်ာျပီး အဆင္သင့္စားလို႕ ရပါတယ္
  • လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ မရပါက မုန္႕ဖတ္အေျခာက္ကို အသုံးျပဳမယ္ဆိုရင္ တနာရီခန္႔ ေရႀကိဳတင္ စိမ္ေပးထားပါ
  • ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး မုန္႕ဖတ္အေျခာက္ကို အေနေတာ္ရေအာင္ ျပဳပ္ျပီး ေရေႏြးမ်ား သြန္ထားေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
ဟင္းဆီသတ္ရန္
  • ၀က္သားႏွင့္ ၾကက္သားကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားကို သံုးမည္ဆိုပါက အသားကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားပါ
  • ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးမွာ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ေထာင္းထားေသာ ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေလး ေမႊးလာတာနဲ႕ ၀က္သား သို႕မဟုတ္ ၾကက္သား ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုတို႕ကို ထည့္ေမႊျပီး က်က္တယ္ဆို႐ံုေလးဘဲ ခ်က္ေပးပါ
  • ဆီသတ္ခ်ိန္ အခ်ိန္အရမ္းၾကာသြားပါက အသားမ်ား မာသြားတတ္ပါတယ္။
ပဲငါးပိအတြက္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ပဲငပိအဖတ္မွာ အဖတ္မ်ား ၾကီးေနပါက ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ကာ ေက်သြားေအာင္ ေခ်ထားေပးပါ။
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီမ်ား ေရႊအိုေရာင္ သန္းလာတာနဲ႕ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။

ေကာ္ရည္ႀကိဳရန္

  • သၾကား င႐ုတ္ဆီအႏွစ္ ႐ွာလကာရည္ ပဲငံျပာရည္ႏွင့္ ေရတစ္လီတာခန္႕ကို အိုးတလံုးထဲမွာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ျပီး ထည့္ေပးကာ ေရတစ္ပြက္ႏွစ္ပြက္ ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေကာ္မွဳန္႕ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ေဖ်ာ္ထားပါ
  • အရသာ အရည္အိုး ဆူလာတာနဲ႕ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို ေျဖးေျဖးခ်င္း ေလာင္းထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • ေကာ္ရည္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ အေနအထားရရင္ မီးပိတ္ျပီး ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးထားပါ။
င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းကြဲ ေၾကာ္ရန္
  • ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အကုန္ေလ်ွာ့လိုက္ျပီးမွ မီးဖိုလက္က်န္ အပူရွိန္ႏွင္႔ င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲကို ထည့္ျပီးေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ခ်ိန္မၾကာေစဘဲ င႐ုတ္သီးနံ႕ သင္းလာတာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းျပီး ထည့္ထားေပးပါ။
မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ ျပင္ဆင္ပံု
  • အခ်ဥ္တည္ျပီးသား မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားေပးပါ။
ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ၀က္႐ိုး သို႕မဟုတ္ ၾကက္႐ိုးကို ေရျမဳပ္ရံုထည္႔ျပီး တည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး တည္ထားစဥ္ အေပၚယံ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္သြန္ေပးပါ 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ ၁၀ေစ့ေလာက္ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါ
  • အရိုးထဲမွ အခ်ဳိရည္မ်ား ထြက္လာတာနဲ႔  ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ျပီး ေရျမဳပ္႐ံုထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ရည္ ပထမတရည္ မခမ္းခင္ ေရကို တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္ကန္လံုးအလတ္ ၃လံုးစာထည့္ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ င႐ုတ္ေကာင္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို ခပ္ေပးျပီး ခပ္ေႏြးေႏြး တည္ထားေပးပါ
မုန္႕ပြဲျပင္ဆင္ပံု

  1. ျမီး႐ွည္ဖတ္ တစ္ပြဲစာကိုယူျပီး ေရေႏြးဆူဆူမွာ ေဖ်ာေပးပါ
  2. ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာ ျမီး႐ွည္ဖတ္ကို ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ထည့္ေပးျပီး ေကာ္ရည္ ဟင္းခတ္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ေလာင္းထည့္ပါ
  3. အေပၚမွ ဆီသတ္ထားေသာ ၀က္သား သို႕မဟုတ္ ၾကက္သားကို ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲငါးပိ အေနေတာ္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ၾကက္သြန္မိတ္ နံနံပင္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ င႐ုတ္သီးေၾကာ္တို႕ကို ျပင္ေပးကာ ဟင္းခါးရည္ျဖင့္ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment