Saturday 24 June 2017

အာလူးချောင်းကြော်


အာလူးေတြ ေစ်းခ်ထားေတာ့ ေလာဘတႀကီး ၁၀ကီလို အိတ္ႀကီး၀ယ္ကာ မကုန္ႏိူင္ မခမ္းႏိူင္ေတြ ျဖစ္ေနေတာ့ ဒီတစ္ခါ ဟင္းအျဖစ္ မဖန္တီးေတာ့ဘဲ သရည္စာေလးလုပ္ဖို႕ အာလူးေခ်ာင္းေလးေတြလွီးကာ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္တာနဲ႕ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

အာလူးက အမ်ားႀကီး မစားႏိူင္ဘဲ အနည္းယ္ စား႐ံုနဲ႕ ဗိုက္၀ေစတာမို႕လို႕ စားႏိူင္သေလာက္ကို ႂကြတ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ျပီး ပိုေနတဲ့ အာလူးေခ်ာင္းေလးေတြကို ဆီပူပူထဲမွာ တစ္မိနစ္ခြဲေလာက္ ေၾကာ္ေပးကာ ဆီစစ္အေအးခံေပးျပီး ေလလံုအိတ္ႏွင့္ထည့္ကာ ေရခဲေသတၱာ ေရခဲခန္းအဆင့္ထဲမွာ ထည့္ထားျပီး ေနာက္တႀကိမ္ ေၾကာ္စားႏိူင္ေအာင္ သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အာလူး - အလံုးႀကီးႀကီး သံုးလံုး ( တစ္ကီလိုခန္႕)
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  3. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ဆီ - လီတာ၀က္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. အာလူးကို အခြံခြာကာ လက္တစ္လံုးေလာက္အထူ အခ်ပ္လိုက္ လွီးခ်ေပးပါ
  2. အခ်ပ္လိုက္ လွီးထားေသာ အာလူးမ်ားကို လက္တစ္လံုးစာေလာက္ အေနေတာ္ အေခ်ာင္းေလးေတြရေအာင္ ထပ္လွီးေပးပါ
  3. အားလံုးျပီးတာနဲ႕ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ ၃ခါေလာက္ ေရေဆးေပးပါ
  4. အာလူးအႏွစ္ေတြ ကုန္သြားရင္ ႐ိုး႐ိုးေရေအးနဲ႕ နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားေပးပါ
  5. နာ႐ီ၀က္ျပည့္တာနဲ႕ ေရစစ္ျပီး နႏြင္း ဆားႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ ထည့္နယ္ထားေပးပါ
  6. ေဇာက္အနည္းငယ္နက္တဲ့ အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီ လီတာ၀က္ေလာက္ထည့္ကာ အပူေပးပါ
  7. နည္းနည္းဘဲ ေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဆီကိုခ်င့္ခ်ိန္ျပီး ထည့္ေပးပါ
  8. ဆီပူလာတာနဲ႕ အာလူးကို အရည္စစ္ျပီး အေနေတာ္ နည္းနည္းျခင္းယူကာ ဆီအိုးထဲထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  9. အက်က္ညီေအာင္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  10. အာလူးမ်ား ႂကြတ္႐ြလာျပီး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားေပးပါ
  11. အာလူးကုန္တဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးျပီး အာလူးေၾကာ္မ်ားကို ဆီစစ္ေပးထားပါ
  12. အာလူးေၾကာ္၍ ပိုေနေသာဆီမ်ားကို ေနာက္ထပ္၂ႀကိမ္ေလာက္ ေၾကာ္စားႏိူင္ရန္ အေအးခံျပီး သိမ္းထားပါ
  13. အာလူးေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးကို င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ျဖဴး၍ေသာ္၎ ဒီအတိုင္းေသာ္၎  စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment