Monday, 12 June 2017

ငါးထမင္းခ်ဥ္ အစံုသုပ္







ဒီတခါေတာ့ ငါးထမင္းခ်ဥ္ အစံုသုပ္ေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ အလုပ္နည္းနည္း ႐ွဳတ္ေပမဲ့ အသုပ္ဆိုတာမ်ဳိးက ဘယ္အခ်ိန္စားစား အရမ္းေကာင္းတဲ့ အစားတမ်ဳိး ျဖစ္တဲ့အတြက္ အပင္ပန္းခံကာ သုပ္စားမိတာပါဘဲ။

ငါးထမင္းခ်ဥ္ လုပ္နည္းေလးကလဲ နည္းနည္းေလး လက္၀င္တယ္ ဆိုေပမဲ့ စားတဲ့အခါ အရသာ႐ွိလြန္းတာေၾကာင့္ မာမာျပင္ဆင္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆန္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ခ်က္ထားေသာ ထမင္း - တရုုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ ၃လံုးစာ
  • ငါး - ၂၀သားခန္႕ (ငါးရံ႕ကို သံုးထားပါတယ္)
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၅လံုး
  • အာလူး - ၃ဆယ္သား ( ျပဳပ္ျပီးေခ်ရန္ႏွင့္အာလူး ၂လံုးကို ခပ္ပါးပါးလွီးရန္)
  • ပဲၾကာဇံ -၂က်ပ္ခြဲသား( ေရနာရီ၀က္ခန္႕စိမ္ျပီး ေရေႏြးထဲမွာ ၄မိနစ္ေလာက္စိမ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၁၅မႊာ (ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္ )
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားႏိူင္သေလာက္ ( အသုပ္ႏွင့္စားရန္ )
  • ဆီ - ၃ဆယ္သား (ဆီခ်က္၂မ်ဳိးခ်က္ရန္)
  • ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  • ဆား - လိုသေလာက္
  • အခ်ိဳမွဳန္ ့ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
  • ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
  • မက်ည္းသီးမွည့္ - အနည္းငယ္ (ေရေႏြးလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ၂လံုးစာေလာက္ျဖင့္ စိမ္ထားပါ )
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တလံုးစာ
  • ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တလံုးေမာက္ေမာက္
  • ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ အာလူး တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • ႏူးေနေအာင္ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲၾကာဇံ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တလံုးစာ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း စားႏိူင္သေလာက္
ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေဂၚဖီ အၾကမ္းဖတ္ - အနည္းငယ္ (ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ)
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - အနည္းငယ္ 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ၂လံုးစာကို ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ေဂၚဖီ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးျပီးရင္ ေဂၚဖီဟင္းခါးရပါျပီ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ
  • ဆီကိုလဲ အေအးခံထားပါ 
  • ၂မ်ဳိးလံုး ေအးေတာ့မွ ျပန္ေရာထားပါ။
င႐ုတ္သီး ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ဆီကိုအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အကုန္ေလ်ွာ့ျပီးမွ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕က က်က္လြယ္တဲ့အတြက္ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးကာ ေမႊေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ သင္းလာရင္ ရပါျပီ။

ငါးထမင္းလံုး လုပ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု

  • အာလူးကိုု ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ကာ အေအးခံျပီး အခြံခြာကာ အာလူးမ်ားကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒယ္အိုုးထဲထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အခြံမ်ား ကြာထြက္လာေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေအးလာပါက ကြာထြက္ေနေသာ အခြံမ်ားကို ခြာျပီးဖယ္ကာ အထဲမွ အေစ့မ်ားကို ဖယ္လိုက္ပါ 
  • ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို အိုုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားေက်ျပီး ေရခမ္းသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ
  • ငါးကိုုသန္႕စင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ နႏြင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ ေရခမ္းေအာင္ျပဳပ္ေပးပါ
  • ငါးျပဳပ္က်က္ပါက အေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား ထြင္ေပးပါ
  • ထိုု ့ေနာက္ ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး  ဆီထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႕ထည့္ကာ ငါးအသားမ်ား ေျခာက္သြားေအာင္ ေလွာ္ေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလုုံတခုုထဲမွာ အေအးခံထားေသာ ထမင္း ေလွာ္ထားေသာ ငါး ခ်က္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေခ်ထားေသာ အာလူး ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တိုု ့ျဖင့္ နယ္ေပးပါ
  • နယ္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကိုု အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ လက္တဆုတ္စာ အလုုံးေလးေတြ လုုံးထားေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ဇလံုတလံုးထဲမွာ မိမိႏွစ္သက္ရာ ငါးထမင္းခ်ဥ္လံုးႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ ပဲၾကာဇံ အာလူး ေဂၚဖီတို႕ကို တပြဲစာထည့္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ မက်ည္းမွည့္ရည္ ပဲအက်က္မွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္သုပ္ရာမွာ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ အႀကိဳက္မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ မိမိႏွစ္သက္သလို ႏွစ္သက္ရာ အစာမ်ားထည့္ျပီး သုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
  • ငါးထမင္းနယ္သုပ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတိုု ့ျဖင့္ အရသာရွိစြာ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။



No comments:

Post a Comment