Thursday, 23 April 2015

မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ငါးဆီသတ္နည္း











ဒီေန႔ေတာ႔ စပါးလင္ေလးေတြ အပင္မွာ မ်ားေနတာနဲ႕ အိုးၾကပ္ရင္ အပင္ေလးေတြ ထပ္ပြားဖို႕ အရမ္းခက္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ခူးသင္႔သေလာက္ေတြခူးျပီး ႀကိတ္စက္နဲ႕ႀကိတ္ရင္း သိမ္းသင္႔တာေတြ သိမ္းရျပန္ပါတယ္။

လိုခ်င္ရင္ အလြယ္တကူရေအာင္ ခဲျပီးသိမ္းသင့္တာ သိမ္းျပီးျပန္ေတာ႔ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ဖို႕ ျပင္သင့္တာ ျပင္နဲ႔ အလုပ္မ်ားခဲ႔ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ငါးဆီသတ္ထားတဲ႔ ဆီသတ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ဒီတခါေတာ႔ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္စားခ်င္စိတ္ ေပၚလာခဲ႔ရင္ အဆင္သင္႔ ခ်က္စားလို႔ ရေလေအာင္ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ဖို႕ ဘာဆာငါးနဲ႔ ငါးျပဳပ္ျပီး ငါးဆီသတ္ျဖစ္လို႕ မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ ငါးဆီသတ္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ငါးျပဳပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ငါးျပဳပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဘာဆာငါး - တကီလို
  2. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. နႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - ၇ေတာင့္
  6. စပါးလင္ - ၃ပင္
ငါးျပဳပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဘာဆာငါးကိုေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးျပီး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ထဲ႔ထားေပးပါ
  2. စပါးလင္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ထုေပးကာ ထံုးေပးထားပါ
  3. ငါးထဲ႔ထားေသာ အိုးထဲမွာ ငါးႏွင္႔အတူ ငရုတ္သီးေတာင္႔ ဆား နႏြင္းမွဳန္႔ စပါးလင္ ငါးငံျပာရည္ႏွင္႔ ေရကို ငါးျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  4. ငါးမ်ားႏူးလာပါက မီးပိတ္ျပီး အေအးခံေပးပါ
  5. ငါးကို အေအးခံထားကာ ေအးလာပါက ျပဳပ္ထားေသာငါးကို အသားမႊ  ထားေပးပါ
  6. ငရုတ္သီးေတာင္႔ ငါးျပဳပ္ရည္ႏွင္႔ စပါးလင္တို႔ကို ျပန္သံုးရန္အတြက္ ဖယ္ထားပါ။
ငါးဆီသတ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ငရုတ္သီးေထာင္းရန္အတြက္)
  1. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  2. ခ်င္း - 100 g
  3. ၾကက္သြန္နီ - 400 g
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - 150 g
  5. စပါးလင္ အပင္ၾကၤီးၾကီး - ၁၅ပင္
ငရုတ္သီးေထာင္းဖို႕ျပင္ဆင္ရန္

  1. စပါးလင္ ၁၅ပင္ခန္႕ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လီွးေပးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  2. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လီွးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီ 200 g ကို အခြံျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ (ဆီသတ္ဖို႔ သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ)
  5. ၾကက္သြန္နီ 200 g ကိုအခြံခြာထားျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  6. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  7. အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႔ ဘလင္ဒါထဲထည့္ျပီး တစ္မိနစ္ႀကိတ္ တခါနားကာ ၁၀ခါေလာက္ ႀကိတ္ေပးပါ
  8. ဘလင္ဒါ မ႐ွိပါက င႐ုတ္ဆံုထဲထဲ႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါ။

ငါးဆီသတ္နည္း

  1. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွစ္ဆယ္သား နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  2. ဆီပူလာတာနဲ႔ ႀကိတ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးအစာမ်ားကို ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
  3. င႐ုတ္သီး ဆီသတ္နံ႔  ေမႊးလာတဲ႔အထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  4. ဆီသတ္ေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေမႊေပးပါ
  5. ဆီသတ္ခ်ိန္ ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္ျပီးသား အသားမ်ား ငါးျပဳပ္ရည္ အနည္းငယ္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း အခ်ဳိမွဳန္႔  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲတို႔ကို ထဲ႔ေမႊေပးပါ
  6. ငါးအသားမ်ား မြလာတာနဲ႔ မီးပိတ္ျပီး အိုးကိုမီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ထားကာ အေအးခံေပးထားပါ
    ငါးျပဳပ္အရည္ငင္ရန္

    1. ငါးျပဳပ္ရည္ထဲမွ စပါးလင္ႏွင့္ ငရုတ္သီးေတာင္႔မ်ားကို ဗလင္ဒါထဲထဲ႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ေရာျပီၾကိတ္ေပးပါ 
    2. ဗလင္ဒါ မရွိပါက ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ထဲ႔ေထာင္းေပးပါ
    3. အားလံုးညက္ေအာင္ ၾကိတ္ျပီးပါက ငါးျပဳပ္ရည္ လက္က်န္ႏွင့္ ေရအနည္းငယ္ေရာကာ ေထာင္းတာတာေတြကိုထည့္ျပီး အရည္ငင္ေပးပါ
    4. အရည္ငင္တဲ႔အခါမွာ စပါးလင္ႏွင္႔ ငရုတ္သီးဖတ္မ်ား မပါရေအာင္ ဇကာစိတ္စိတ္ေလး ခံေပးကာ အရည္စစ္ေပးပါ
    5. အရည္ငင္ျပီးတာနဲ႔ အရည္စစ္ျပီးသား စပါးလင္ဖတ္မ်ားႏွင္႔ ငါးအရိုးမ်ားကို လႊင့္ျပစ္လိုက္ပါ
    6. ျပီးတာနဲ႔ အရည္စစ္ျပီးသား ငါးျပဳပ္ရည္မ်ားကို ေနာက္တစ္ခါ ဇကာစိတ္စိတ္ေလးႏွင္႔ အိုးတစ္လံုးခံကာ အရည္စစ္ေပးပါ
    7. အရည္စစ္ျပီးေသာ အရည္မ်ားကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးျပီး အေအးခံထားေပးပါ
    8. က်ဳိထားေသာ ငါးျပဳပ္ရည္မ်ား ေအးသြားပါက ေလလံုေသာ ဗူးေလးမ်ားႏွင္႔ ထည္႔ျပီး ေရခဲေသတာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာထဲ႔ျပီး သိမ္းထားပါ
    9. မုန္႔ဟင္းရည္ ခ်က္မည္ဆိုပါက မခ်က္ခင္ ႏွစ္နာရီေလာက္ က်ဳိထုတ္ထားျပီး အရည္ေဖ်ာ္ျပီးမွ မိမိလိုသေလာက္ ထုတ္ယူကာ ခ်က္ယူႏိူင္ပါတယ္။
    ငါးဆီသတ္ႏွင္႔ ငါးျပဳပ္ရည္သိမ္းရန္
    1. ငါးျပဳပ္ အရည္ငင္ထားကာ ျပဳပ္ျပီးအေအးခံထားေသာ ငါးျပဳပ္ရည္ကို ေလလံုအိတ္ထဲထည္႔ကာ ေသေသခ်ာခ်ာ လံုေအာင္ ပိတ္ထားပါ
    2. ငါးဆီသတ္ျပိး အေအးခံထားတာ ေအးသြားပါက ေလလံုေသာ အိတ္ေလးမ်ားႏွင္႔ ထည္႔ျပီး ေလလံုေအာင္ ထုတ္ေပးပါ
    3. အားလံုး ထုတ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ေရခဲေသတၲာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာ ခဲထားကာ မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္ခါနီးမွ မိမိလိုသေလာက္ကို ထုတ္ျပီး ယူသံုးႏိူင္ပါျပီ။

    6 comments:

    1. မုန္႔ဟင္းခါးဆီသတ္နည္းေလးကို ေသေသခ်ာခ်ာ မွတ္သြားပါတယ္ေနာ္ .... ^___^

      ReplyDelete
      Replies
      1. ေက်းဇူးပါ ညီမေလးေရ

        Delete
    2. မမာ..
      ေႏြစလာလိုု ့မမာအပင္ေလးေတြစိုုက္ျပီးေလာက္ျပီလိုု ့ေတြးေနတာ။
      စပါးလင္ကလတ္ေနတာဘဲေနာ္ အပင္ကခူးတာဆုုိေတာ့။
      ျမင္းခြာရြက္ကလည္းအဲဒီမ်ဳိးကပုုိေကာင္းတာေနာ္။
      အပင္ေလးေတြတင္အုုန္းေနာ္။ း)
      အုုိင္အိုုရာ

      ReplyDelete
      Replies
      1. အပင္ေလးေတြ စိုက္တာ ေတာ္ေတာ္မ်ားေနျပီ အိုင္အိုရာေရ
        အားတဲ့ေန႕ တင္ေပးမယ္ေနာ္

        Delete
    3. I like Monhingar a lot. Bookmarked your blog.

      May I know which country u live?

      ReplyDelete
    4. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္
      မာမာေနတာ Australia. မွာပါ။

      ReplyDelete