Sunday, 26 April 2015

ဒန့်ဒလွန်ရွက် ဟင်းခါး


ျခံထြက္ ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ဟင္းခါးေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ပန္းအိုးထဲမွာ စိုက္ထားတဲ့ အပင္ေလး တေတာင္သာသာ ေလာက္ကေန မုန္တိုင္း၀င္အျပီး ၂လေက်ာ္၃လအတြင္းမွာ ၁၆ေပေက်ာ္အထိ တက္လာခဲ့ျပီး အ႐ြက္ေတြ ေ၀ဆာေနတာနဲ႕ အကိုင္းေႁခြခူးျပီး မာမာတေယာက္ ဟင္းခါးေလး ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ဟင္းခါးက ခ်က္တတ္ရင္ေတာ့ အ႐ြက္စိမ္းစိမ္းေလးနဲ႕ အရမ္းေသာက္လို႕ ေကာင္းပါတယ္ မခ်က္တတ္ရင္ေတာ့ အ႐ြက္ေတြ၀ါသြားျပီး အနံ႕ထြက္လာတတ္တာမို႕ မာမာခ်က္တဲ့ နည္းေလးကို မွ်ေ၀ေပးခ်င္ပါတယ္ စိမ္းစိမ္းေလးမို႕ ေက်ာက္စိမ္းဟင္းခါးလို႕ နံမည္ေလး ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

  • လတ္ဆတ္ေနေသာ ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ၁၂ခက္ခန္႕
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  • ေရ - တ႐ုတ္ဟင္းေရေသာက္ ပန္းကန္လံုး တလံုးခြဲသာသာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရ ၁၀မိနစ္ခန္႕စိမ္ျပီး မညက္တညက္ ေထားင္းထားပါ
  • အ႐ြက္မ်ားကို အ႐ြက္မွာ ကပ္ေနေသာ ဖုန္မ်ား ပိုးေကာင္ေလးမ်ား ထြက္သြားေစရန္ မခ်က္ခင္ ေရ၁၅မိနစ္ေလာက္ ႀကိဳျပီးစိမ္ထားပါ
  • ျပီးမွ ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ လွဳပ္ခါေဆးေပးျပီး အ႐ိုးတံမ်ားဖယ္ကာ အ႐ြက္မ်ား ေခြ်ေပးပါ
  • ေထာင္းထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ထည့္ျပီး  ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူျပီးခ်ိန္ ၃မိနစ္ေလာက္ၾကာပါက ဆားႏွင့္အရသာမွဳန္႕ထည့္ျပီး ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ကို ထည့္ေပးပါ
  • အ႐ြက္ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕တို႕ ဆက္တိုက္ထည့္ျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ထားလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕မီးပိတ္ျပီး အရသာျမည္းကာ အိုးကို မီးဖိုေပၚမွာ မထားဘဲ ေနရာေ႐ႊ႕ေပးပါ
  • အ႐ြက္အေရာင္ မေျပာင္းေစရန္ ဟင္းရည္အနံ႕မေျပာင္းေစရန္ ဟင္းရည္အိုးကို အေပါက္မ်ားမ်ားပါေသာ ဇကာ ခပ္စိတ္စိတ္နဲ႕ အုပ္ထားေပးပါ
  • အိုးအဖံုး အလံုဖံုးလိုက္ပါက အေရာင္နဲ႕အနံ႕ေျပာင္းသြားနိုင္ပါတယ္။
ျခံထြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေက်ာက္စိမ္းဟင္းခါးခ်က္ကာ ပို႕ခဲ့ျပီေနာ္ အိုင္အိုရာ 





3 comments:

  1. ေက်ာက္စိမ္းဟင္းခါးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးတကယ္ေသာက္ရရင္ေကာင္းမွာဘဲမမာရယ္။
    မမာရဲ ့အပင္ေလးေတြကိုုသိပ္ခ်စ္တာ။
    အုုိင္အုုိရာမႏွစ္ကဗီယက္နမ္လယ္သမားေစ်းကေန
    ဒန္ ့သလြန္ပင္ ၁၂ လား ၁၅ ေဒၚလာနဲ ့လားမသိဘူး၀ယ္လာခဲ့တာ။
    ေရာက္ေရာက္ခ်င္းက ထုုိးတက္သြားျပီး
    ၂ရက္ေလာက္
    ႏွင္းေတြမိသြားကတည္းက ရုုိးတံပဲက်န္ေတာ့တယ္။
    မပစ္ေသးဘူး ျပန္ထြက္လာမလားေမ်ွာ္လင့္ခ်က္နဲ ့ေလ။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. အပင္စိုက္တာ ၀ါသနာတူေတာ့ နီးနီးေလး ေနခ်င္မိတယ္ အပင္ စိုက္လိုက္ အပင္ေလးေတြ ၾကည့္ျပီး ပီတိျဖစ္လိုက္ေပါ့ေနာ္
      အခုဒီမွာလဲ ေဆာင္း၀င္လာျပီ အပင္ေတြ ဂ႐ုစ္ုက္ရေတာ့မယ္

      Delete
  2. တစ္ေန ့ကထုုိင္းကလာတဲ့ မယ္ဇလီရြက္ကုုိ သုုပ္စားျဖစ္ေတာ့ေတာင္မမာကုုိသတိရေနတာ။
    မမာတုုိ ့စီမွာ မယ္ဇလီပင္ေတြေပါတဲ့အေၾကာင္း ခ်စ္ခ်စ္ကုုိေျပာျပျပီး
    ျမန္မာျပည္မွာတုုန္းက မတမ္းတမိတာေတြဒီမွာတမ္းတလိုုခ်င္ေနမိတဲ့အျဖစ္ကုုိေျပာျပေနတာ။
    အိမ္ခ်င္းနီးရင္းမမာျခံထဲကုုိခဏခဏလာလည္မွာ။ း)
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete