ၾကာဇံခ်က္လို႕ ေျပာလိုက္တာနဲ႕ အရင္ဆံုး ေျပးျမင္မိတာက ၾကက္သားနဲ႕ ခ်က္တာပါဘဲ မာမာကေတာ့ ေရခဲေသတၱာ႐ွင္းရင္း ငါးခူတစ္ထုတ္ ထြက္လာတာနဲ႕ ငါးခူကိုျပဳပ္ျပီး ခ်က္လိုက္ပါတယ္ ငါးအခ်ဳိနဲ႕ ၾကက္သားအခ်ဳိက မတူပါဘူး ၾကာဇံခ်က္မွာ ငါးအခ်ဳိက ပိုျပီးေလးပင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဒီတခါ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ငါးခူနဲ႕ခ်က္ထားတဲ့နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ငါးခူအစား ငါးရံ႕ ငါးက်ည္း ငါးျမစ္ခ်င္း ငါးခ်င္းတို႕နဲ႕ အဆင္ေျပစြာ ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပဲၾကာဇံ အေျခာက္ – 200 g
- ငါးခူ – 400 g
- ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ေသးေသး ၅လံုး (ဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တစ္လံုး (ဆီသတ္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာ (ဆီသတ္ရန္)
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- သံပုရာသီး - သံုးလံုးခန္႕ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္ခန္႕ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- နံနံပင္ - စားႏိူင္သေလာက္
- မွဳိေျခာက္ – 30 gခန္႕
- ပဲလိပ္ေျခာက္ – 30 g
- ပန္းေျခာက္ – 30 gခန္႕
- နႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ဆီသတ္ရန္)
- ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ဆီသတ္ရန္)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- အခ်ဳိမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးမႊာ (ဟင္းရည္အနံ႕အတြက္ သံုးရန္)
- င႐ုတ္ေကာင္း - ၁၀ေစ့ခန္႕ (ဟင္းရည္အနံ႕အတြက္ သံုးရန္)
အခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္အတြက္ ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာ၍ ပါးပါးလွီးကာ ေရေဆးထားပါ
- င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
- ဆားႏွင္႔ သံပုရာသီး တစ္ျခမ္းကို ျပင္ထားပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္သြန္နီ ငရုတ္သီးစိမ္း ေဂၚဖီ ဆားႏွင္႔ သံပုရာသီး တစ္ျခမ္းကို အရည္ညွစ္ျပီး နယ္ထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- သံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ထားပါ
- င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
- ငါးငံျပာရည္ကို ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ပဲၾကာဇံ မွဳိေျခာက္ ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္တုိ႔ကို ဇလံုတစ္လံုးစီမွာ ေရျမဳပ္ေအာင္ စိမ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ေရာေထာင္းထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အုိးထဲမွာ ေရ(၄လီတာ)ထည္႔ျပီး ငါးမ်ားကို ျပဳတ္ထားပါ
- ငါးအသားမ်ား ႏူးလာလွ်င္ ငါးျပဳတ္အုိးကို မီးပိတ္လိုက္ျပီ ငါးမ်ားကို ျပန္ဆယ္၍ အေအးခံျပီး အသားမ်ား ထြင္ေပးပါ
- ငါးအ႐ိုးမ်ားကို ေထာင္းျပီး အရည္ငင္ကာ အ႐ိုးမ်ားကို ဖယ္ျပီး အရည္မ်ားကို ငါးျပဳပ္ရည္အိုးထဲသို႔ ဇကာခံျပီး ေလာင္းထည္႔ကာ ေရာျပီးထည့္ထားပါ
- ဒယ္အိုးထဲ ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ေပးပါ
- ဆီပူလာမွ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ေမႊးလာတဲ့အထိ ဆီသတ္ေပးပါ
- ဆီသတ္နံ႕ သင္းလာတာနဲ႕ အရိုးထြင္ထားေသာ ငါးအသားမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
- ငါးဖတ္ေလးမ်ား အနံ႕သင္းလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးပါ
- ေရစိမ္ထားေသာ ပန္းေျခာက္ မွဳိေျခာက္ ပဲလိပ္ေျခာက္ ငါးဆီသတ္တုိ႔ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ။
- ငါးျပဳတ္ရည္အိုးကို ေရဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
- ေရဆူလာလွ်င္ ငါးဆီသတ္ ပဲၾကာဇံ မွဳိေျခာက္ ပန္းေျခာက္ ပဲလိတ္ေျခာက္ တုိ႔ကိုထည္႔ျပီး ေရဆူလာေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္ အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီတု႔ိကုိ ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီးပါက င႐ုတ္ေကာင္းႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို ခပ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အရသာျမည္းကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး သံပုရာသီး ေဂၚဖီခ်ဥ္ င႐ုတ္သီးစိိမ္း င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ နံနံပင္တို႕ႏွင့္ ျမိန္ယွက္စြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ငါးခူၾကာဇံခ်က္ ပူပူစပ္စပ္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment