ေအး႐ွန္းေစ်းဆိုင္ကိုသြားတာ မံုလာဥတစ္ဥကို ၈ဆယ္သားေလာက္ ႐ွိတဲ့မံုလာဥေတြ ျမင္ေလေတာ့ မ၀ယ္ဘဲ မေနႏိူင္တာနဲ႕ ၀ယ္လာခဲ့့မိတယ္ အိမ္ေရာက္ေတာ့ ဘယ္ကစျပီး ခ်က္ရမလဲေပါ့ စဥ္းစားခန္းက ၀င္ပါေရာ။
ဒါနဲ႕ဘဲ အရင္ဆံုး မံုလာဥကို ႐ံုးပေတသီးနဲ႕ခရမ္းႂကြတ္သီးေလးေတြ ေရာသမေမႊကာ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္သြားခဲ့တယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႔ မာမာခ်က္တဲ႔ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- မံုလာဥ - ေလးဆယ္သားခန္႔
- ခရမ္းႂကြတ္သီး - ၅လံုး
- ႐ံုးပေတသီး - ၁၅ေတာင့္ခန္႕
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊားၾကိးၾကီး ႏွစ္မႊာ
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္၏ တစ္ဝက္
- ငရုတ္သီးမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- မက်ည္းအႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၅ေကာင္ခန္႕
- နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
- မံုလာဥကို သင့္သလိုလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
- ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး ေခါင္းျဖဳတ္၍ မလိုတာေတြဖယ္ကာ သန္႕စင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
- ခရမ္းႂကြတ္သီးကို အညွာျဖတ္ျပီး ေရေဆးကာ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ
- ႐ံုးပေတသီးကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးျပီး တစ္ပိုင္းပိုင္းထားေပးပါ
- ေဇာက္နက္ေသာအိုးထဲမွာ လွီးထားေသာ မံုလာဥမ်ား ပုဇြန္ထုတ္ ခရမ္းႂကြတ္သီးမ်ား နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ ဆီႏွင့္ င႐ုတ္သီးေထာင္းတို႕ကိုထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ
- အရသာ နယ္ျပီးပါက ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အရင္ဆံုး ေရဆူေအာင္ တည္လိုက္ပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ေမႊေပးျပီး အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ထားပါ
- မံုလာဥမ်ား ေတာ္ေတာ္ေလး ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ဆူကာ ခရမ္းသီးႏွင့္ မံုလာဥမ်ား ႏူးလာပါက မက်ည္းသီးမွည့္ အႏွစ္ကိုထည့္ျပီး ေရကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ထပ္ဆူေအာင္ထားလိုက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ႐ံုးပေတးသီးကို ထည့္ကာ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ေလးမိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပး၍ နံနံပင္အုပ္ကာ အရသာထပ္ျမည္းျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
- မံုလာဥ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာ ေမႊးလြန္းတဲ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment