ဒီေန႕ေတာ့ ဆိတ္ရင္ညြန္႕ အ႐ိုးႏုေလးေတြကို ဆိတ္႐ိုးစြပ္ေလး ျပဳပ္ပါတယ္ ျပဳပ္နည္းကေတာ့ အရင္တစ္ခါ ျပဳပ္ထားတဲ႔ ဆိတ္ေၾကာရိုး ျပဳပ္နည္းနဲ႔ အတူတူပါဘဲ ဒါေပမဲ႕ ဆိတ္ရင္ညြန္႕႐ိုးက အဆီပါတဲ့အတြက္ ျပဳပ္တဲ့အခါမွာ အနည္းဆံုး ျပဳပ္ရည္ကို သံုးခါေလာက္ေတာ့ သြန္ေပးရပါတယ္ ဒိမင့္ဆုိရင္ေတာ့ ဆိတ္႐ိုးစြပ္မွာ အဆီေတြ တက္ေနတတ္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- အ႐ိုးအသားတြဲေနေသာ ဆိတ္ရင္ညြန္႕႐ိုး - 1 kg
- ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႕
- ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ဆယ္ႏွစ္မႊာခန္႕
- ကရေ၀းရြက္ - ေလးရြက္ခန္႕
- သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ႏွစ္လက္မခန္႕
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
- င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
- ဆိတ္႐ိုးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ ပိုင္းေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးမႊာခန္႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
- ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ႏွင့္ ကရေ၀း႐ြက္ကို ေရေဆးထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆိတ္႐ိုးမ်ားကို ထည့္ေပးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရဆူခ်ိန္ နာရီ၀က္ေလာက္ ရတာနဲ႕ အိုးထဲမွာ တက္လာေသာ ဆိတ္႐ိုးအဆီမ်ားႏွင့္ ေရမ်ားကို သြန္ေပးပါ
- ဆိတ္႐ိုးမွ အဆီမ်ားႏွင့္ အ႐ိုးနံ႕ေပ်ာက္ေစရန္ ေနာက္ထပ္ သံုးႀကိမ္ေလာက္ ထိုနည္းအတိုင္း ျပဴပ္ေပးပါ
- ေရပူမ်ားႏွင့္ တက္လာေသာ အဆီမ်ားကို သြန္ျပီးတာနဲ႕ ေနာက္ထပ္ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည့္ေပးကာ ခ်င္း က႐ေ၀း႐ြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆား ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ျပဳပ္ေပး၍ ေရကိုပြက္ပြက္ ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ ဆူလာျပီး အေပၚယံမွာ အျမွပ္မ်ားတက္လာပါက အေပၚယံအျမွဳပ္မ်ား ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ
- ဆိတ္႐ိုးအနံ႕ ေပ်ာက္လာေအာင္ နာရီ၀က္ေလာက္ ေနာက္ထပ္ျပဳပ္ေပးျပီး တက္လာသမ်ွ အျမဳပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ
- ဆိတ္႐ိုး အေမႊးနံ႕သင္းလာတာနဲ႕ ေရလိုသေလာက္ထည့္ကာ ဆားႏွင့္အခ်ဳိမွဳန္႕ကို သင့္သလို ထည့္ေပးျပီး ဟင္းရည္ကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္အရသာျမည္းျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ထည့္ေပးကာ မီးမ်ွင္းမ်ွင္းႏွင့္ တည္ထားပါ
- ဟင္းရည္ေသာက္ခါနီး ပူေနပါမွ အ႐သာ႐ွိျပီး ေမႊးရနံ႕သင္းပ်ံ႕တဲ့ ဆိတ္႐ိုးစြပ္ေကာင္းေကာင္းေလး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္
- အဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ ပာင္းရည္ေသာက္ရန္ ငရုတ္သီးေတာင့္နီ နံနံပင္ သံပုရာသီးတို႕ထည့္ကာ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment