Friday, 3 August 2018

အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ








ဒီေန႔ေတာ႔ မၾကာမၾကာ ခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ခ်က္နည္းေလး ထပ္မံျပီး မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၆ပြဲစာ )

  • ၾကက္ရင္ပံုသား - 150 g
  • ၾကက္ရုိး - 200 g
  • ေခါက္ဆြဲေျခာက္ -  750 g
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး ၃လံုး (အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲႏွင္႔ တြဲစားရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး ( ၾကက္သားဆီသတ္ရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ေသးေသး ၆လံုး
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ဇြန္း (ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္ႏွင္႔ ဟင္းရည္အိုးထဲထည္႔ရန္)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ငါးငံျပာရည္ - ဟင္းခပ္ဇြန္းႀကီး ၁ ဇြန္း
  • အုန္းႏူိ.- 400 ml တစ္ဗူး
  • ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
  • ဆီ - ဟင္းခပ္ဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ
  • နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • ၾကက္ဥ - ၈လံုး
  • ပဲေၾကာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • ငါးဖယ္ေၾကာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး အတံုးေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ 
  2. ၾကက္ရိုးကို ေရေဆးထားပါ
  3. ၾကက္ဥမ်ားကို ၾကက္ေအာင္ျပဳပ္ထားျပီး အခြံခြာထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ ၂လံုးကို ဆီသတ္ရန္အတြက္ အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္နီ အေသး၆လံုးကို ဟင္းရည္အိုးထဲထည္႔ရန္ အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  6. အခ်ဳိမွဳန္႔ ဆား ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ ငါးငံျပာရည္ အုန္းႏူိ႔ ကုလားပဲအစိမ္းမွဳန္႔ ဆီတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  7. ကုလားပဲမွဳန္႔ အစိမ္းမွဳန္႔ကို ေရ (500 ml) နွင့္ ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  8. လွီးထားေသာ ၾကက္သား ကို အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း နွင့္ နယ္ေပးပါ
  9. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ 1500 ml ေလာက္ကို ဆူေအာင္တည္ထားပါ
  10. ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရထဲကို ၾကက္ရုိးမ်ားကို ထည့္ျပဳတ္ေပးပါ
  11. ၾကက္ရိုးမ်ား ႏူးေလာက္ေအာင္ ျပဳပ္ေပးထားပါ
  12. ဒယ္အိုးတလံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ကို ထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
  13. ဆီပူလာတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ကို ဆီအိုးထဲထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ
  14. ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊဝါေရာင္ျဖစ္လာတာနဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ေမႊေၾကာ္ ေၾကာ္ေပးပါ
  15. ၿပီးတာနဲ႔ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားနွင့္ ငါးငံျပာရည္တို႔ကို ထည့္ျပီးေမႊေၾကာ္ ေၾကာ္ေပးပါ
  16. ၾကက္သားဆီသတ္ရင္း ထြက္လာေသာ ဟင္းအရည္မ်ား ခမ္းလာျပီးကာ ဆီျပန္လာပါက ၾကက္ျပဳတ္ရည္အိုးထဲကို ေလာင္းထည့္ေပးကာ မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႔ တည္ထားပါ 
  17. ေလး ငါး မိနစ္ခန္႔ ေရဆူလာပါက ၾကက္သြန္နီဥအေသး ဆား အခ်ဳိမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္းနွင့္ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ကုလားပဲမွဳန္႔ အရည္ကို ေလာင္းထည္႔ကာ အဆက္မျပတ္ ေလး ငါးမိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါ 
  18. ၿပီးတာနဲ႔ အုန္းႏူိ႔ရည္ဗူးကို ေလာင္းထည့္ေပးၿပီး မီးအေနေတာ္ေလ်ွာေပးကာ အိုးအဖံုး မဖံုးပဲဆက္တည္ထားပါ။ 
  19. ဟင္းရည္အိုး တည္ထားစဥ္ အိုးေအာက္ေခ် မကပ္ေစရန္ မၾကာ မၾကာ ေမႊေပးပါ
  20. ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္ဥ ၂လံုးကို အခြံခြာကာ မထူမပါး လွီးေပးျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ
  21. ဟင္းရည္အိုး ဆူေနခ်ိန္ အရည္အသားက်လာပါက အရသာၿမည္းေပးကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ဟင္း မီးကို ပူတယ္ဆိုရံုေလး ထားေပးပါ။
အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲႏွင္႔ တြဲစားရန္
  1. ေခါက္ဆြဲျပဳပ္ရန္အတြက္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  2. ေရဆူလာတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို တမိနစ္ခြဲေလာက္ ျပဳပ္ေပးျပီး ဇကာထဲေလာင္းထည္႔ကာ ေရစစ္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီ အၾကီး ၃လံုးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးျပီး ေရတစ္ထပ္ ထပ္ျပီးေဆးေပးထားပါ
  4. နံနံပင္ကို အပင္လိုက္ ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
  5. သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး ေလးစိတ္စိတ္ေပးထားပါ
  6. ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ကို ျပင္ေပးထားပါ
  7. ၾကက္ဥကိုျပဳပ္ျပီး အခြံခြာကာ ထက္ဝက္ျခမ္းထားပါ
  8. ပဲေၾကာ္ႏွင္႔ ငါးဖယ္ေၾကာ္ကို ျပင္ထားပါ
  9. အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။




No comments:

Post a Comment