Sunday 12 August 2018

မ်ွစ္ဆန္ေလွာ္ဟင္း













ေအးရွန္းဆိုင္ကို လိုခ်င္တာေလးေတြ သြားဝယ္ရင္း မ်ွစ္အၾကြတ္ေလးေတြ ရလာခဲ႔ပါတယ္ တာလေပါ႔ခ်က္ရင္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ အစပ္ဟင္းေလးေတြ ခ်က္ရင္ဘဲ ျဖစ္ျဖစ္ အရမ္းကို အဆင္ေျပတဲ႔ မ်ွစ္ေလးေတြပါ။

ဒီတခါေတာ႔ အဲဒီမ်ွစ္ အၾကြတ္ေလးေတြနဲ႔ မွ်စ္ဆန္ေလွာ္ဟင္းေလး ခ်က္မိတဲ႔အတြက္ အာပူလွ်ာပူ ပူေလာင္စပ္ေနတဲ႔ မ်ွစ္ဆန္ေလွာ္ဟင္း ခ်က္နည္းေလး မွွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မ်ွစ္ၾကြတ္ - ငါးခု
  2. ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. ပုဇြန္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္ မႊာ
  6. ငရုတ္​သီးစိမ္​း အစပ္​​ေတာင္​့ - စားႏိူင္သေလာက္
  7. ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင္႔ - စားႏိူင္သေလာက္ (ဟင္းအိုးအုပ္ရန္ )
  8. င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင္႔ - ေျခာက္ေတာင္႔
  9. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  12. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း


ျပင္ဆင္ပံု
  • မ်ွစ္ကို ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဳကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးစိမ္း ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင္႔တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေရာေထာင္းထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္​ပါးပါး လွီးထား​ပါ
  • ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔ကို ေရေဆးျပီး အညွာေျခြထားပါ
  • ပုဇြန္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ႏွင္႔ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ကိုလဲ ေရအနည္းငယ္ႏွင္႔ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ဆီ နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား အရသာမွဳန္႔ ငါးငံျပာရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္
  • အိုးထဲမွာ ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ပါ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ငရုတ္သီးေထာင္းႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔တို႔ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ငရုတ္သီး ဆီသတ္ကို ေဘးခန တြန္းထားကာ မွ်စ္ကိုထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕မ်ွစ္ အရသာမွဳန္႔ ဆား ငံျပာရည္တို႕ကို တစ္ခါထဲ ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ၿပီးတာနဲ႔ မ်ွစ္ကို ​ေရျမဳပ္​​ေအာင္​ထည္​႔ကာ အဖံုးအုပ္​ျပီး တည္​​ေပးပါ
  • ​ေရဆူၿပီး မ်ွစ္မႏူးေသးခင္ ေရမခမ္​းခင္ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ အရည္ေဖာ္ႏွင္႔​ ပုဇြန္ငါးပိအရည္ေဖ်ာ္ကို ထည္႔ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႔ မ်ွစ္ႏူးေစရန္ မ်ွစ္ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး တစ္ခါဆက္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေနာက္တစ္ၾကိမ္ ထည္႔ထားေသာ ေရမခမ္းခင္ အရသာ ျမည္းေပးကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ အနံ႔ေမႊးေနတဲ႔ စပ္စပ္ေမႊးေမႊး စိမ္႔စိမ္႔ေလးကို စားသံုးရန္​ စားပြဲျပင္​ေပးနိုင္​ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment