Sunday, 30 October 2016

အိမ္လုပ္ ငါးငပိရည္က်ဳိ ေမႊးေမႊးေလး












ငါးငပိရည္က်ဳိေလးေတြ ဆိုင္က၀ယ္စားရတာ စိတ္မသန္႕ေလေတာ့ အိမ္မွာဘဲ ငါးေလးေတြကို ငါးပိရည္က်ဳိ လုပ္ျဖစ္ပါတယ္ စိတ္၀င္စားရင္ေတာ့ လုပ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာလို ငါးပိလုပ္ေလာက္ေအာင္ ငါးသန္ငါးႏုတ္ေတြ မေပါေလေတာ့ တခါတရံ ေစ်းခ်ေလ့႐ွိတဲ့ ဘာဆာငါးနဲ႕ဘဲ လုပ္ရပါေတာ့တယ္ ။

ငါးပိဆိုတာမ်ဳိးက ငါးသန္ငါးႏုတ္ေလးေတြကိုလုပ္မွ ပိုျပီးခ်ဳိသလို ငါးပိရည္ က်ဳိတဲ့အခါမွာ ပိုျပီးျပစ္ပါတယ္ မာမာကေတာ့ ႐ွိတဲ့ငါးေလးနဲ႕ဘဲ လုပ္ထားပါတယ္ ဒီငါးကေတာ့ သန္႕စင္ေပးျပီးသားျဖစ္လို႕ တျခားအပိုေတြ ဘာမွ လုပ္ေပးစရာ မလိုပါဘူး။

တကယ္လို႕မ်ား ငါးသန္ငါးႏုတ္ေလးေတြနဲ႕လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ငါးပိလုပ္နည္းေလး နည္းနည္းေျပာင္းပါတယ္ ငါးေတြကို အပုတ္မခံခင္မွာ ဗိုက္ထဲက မလိုတာေတြ ဖယ္ရတာမ်ဳိးလုပ္ေပးရတယ္ အဲဒါေတြ မဖယ္ရင္ ငါးပိက ခါးသြားတတ္ပါတယ္ က်န္တာကေတာ့ အပုတ္ခံျပီး ဆားကူး႐ံုပါဘဲ။

ငါးရံ႕လို ငါးအေကာင္ႀကီးႀကီးကို လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ငါးအေၾကးခြံေတြ ဗိုက္ထဲက မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးျပီး ဇလံုထဲမွာ ေရႏွင့္ငါးကိုထည့္ျပီး ပိတ္စပါးႏွင့္ ေသေသခ်ာအုပ္ကာ သံုးရက္ေလာက္ ထားျပီးမွ အရည္မ်ားသြန္ေပးကာ ဆားကူးျပီး ငါးပိျဖစ္ေအာင္ ျပန္ႏွပ္ေပးရပါတယ္။

ငါးပိသဘာ၀က ငါးကိုအပုတ္ခံျပီး လုပ္ရတာျဖစ္လို႕ ပထမတရက္ ငါးကိုအပုတ္ခံျပီးစ အခ်ိန္မွာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးနံပါတယ္ ဒါေပမဲ့လဲ ငါးပုတ္မွ ငါးပိေကာင္းေလး ရတာျဖစ္လို႕ ပထမ တရက္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး အသက္ေအာင့္ျပီး ငါးပုတ္ကို ဆားကူးေပးရတယ္ ဆားကူးတဲ့အခါမွာလဲ ဆားကို ခ်င့္ခ်ိန္ေပးပါ ဆားေပါ့တဲ့အခါ ငါးပိက အူျပီးမေမႊးဘဲ ပုတ္အက္အက္ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္ ဆားကို သာသာထိုးထိုးေလး အငံပိုျပီး ကူးေပးပါ။

ေနာက္ေန႕ေနာက္တႀကိမ္ထပ္ျပီး ဆားကူးရင္ေတာ့ ငါးပိနံ႕ေလးသင္းလာျပီမို႕ ကိုယ္တိုင္လုပ္ ငါးငပိရည္က်ဳိေလးကိုၾကည့္ျပီး ပီတိေတြျဖာရပါျပီ ငါးပိေကာင္းေကာင္းေလး ရေအာင္ေတာ့ တလေလာက္ ႏွပ္ေပးရပါတယ္ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ငါးပိရည္က်ဳိဖို႕ ငါးပိေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဘာဆာငါး သို႕မဟုတ္ ႏွစ္သက္ရာငါး - ၂ကီလို
  • ဆားၾကမ္း - ၁၅က်ပ္သား (ဆားအေပါ့အငံကို ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး ထည့္ေပးပါ)
  • ဆန္ေဆးရည္ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဘာဆာငါးကို ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲ ေလလံုေအာင္ထုတ္ျပီး ဇလံုတလံုးထဲမွာ တရက္ႏွင့္ တညေလာက္ထားေပးပါ
  • ေနာက္ေန႕ညေနေလာက္မွာ ငါးထုတ္ကိုျဖည္ျပီး သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ငါးမ်ားေက်ေအာင္ ဖိေခ်ေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား ေက်သြားပါက ဆား၅က်ပ္သားေလာက္ ထည့္ေပးကာ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ဆားမေပါက္ႏိူင္ေသာ ဇလံုထဲမွာထည့္ကာ ယင္ေကာင္မနားေစရန္ ပိတ္စပါးပါးေလးႏွင့္ လံုေအာင္အုပ္ျပီး ေနလွန္းေပးပါ
  • ေနာက္ေန႕မနက္မွာ ေနာက္ထပ္ဆား ၅က်ပ္သားေလာက္ ထပ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊကာ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေနလွန္းေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္၃ရက္ေလာက္ ေနလွန္းေပးျပီးပါက ငါးအသားမ်ား အနည္းငယ္ ေျခာက္စျပဳလာျပီျဖစ္လို႕ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ
  • ပုလင္းထဲကို ဖိဖိထည့္ေပးျပီး ပုလင္းျပည့္ေအာင္ မထည့္ဘဲ လက္၃လံုးေလာက္ ေနရာခ်န္ေပးပါ
  • ဆား ၅က်ပ္သားေလာက္ကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ေဖ်ာ္ကာ ငါးပိပုလင္း ေနရာလြတ္ေနေသာ အထဲသို႕ ေလာင္းခ်ေပးကာ ပလပ္စတစ္စႏွင့္ လံုေအာင္အုပ္ကာ ထိုပုလင္းကို တပါတ္ေလာက္ ေနလွန္းေပးပါ
  • ျပီးရင္ေတာ့ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း တလေလာက္ထားေပးပါ
  • လျပည့္ေန႕ေရတက္ခ်ိန္မွာ ငါးပိပုလင္းထဲမွ တက္လာေသာ ငံျပာရည္ကို ခပ္ထားျပီး ဟင္းခ်က္ရာတြင္ သံုးႏိူင္ပါတယ္
  • ခပ္လိုက္ေသာ ငံျပာရည္အစား ဆားအနည္းကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ေဖ်ာ္ျပီး ထပ္ျဖည့္ေပးကာ ပုလင္းကို လံုေအာင္ ျပန္အုပ္ေပးပါ
  • လကြယ္ရက္မွာ ငံျပာရည္မ်ား ခမ္းသြားတတ္ျပီး လျပည့္ရဆိုရင္ေတာ့ ငံျပာရည္ ျပန္ျပီးတက္လာတတ္ပါတယ္
  • ထိုနည္းအတိုင္း ငံျပာရည္ကို တလတခါ ခပ္ယူျပီး ဆားရည္ျပန္ျပီး ျဖည့္ေပးရသလို ငါးပိႏွပ္ထားခ်ိန္ တလေလာက္ ျပည့္တာနဲ႕ ငါးပိနပ္ပါျပီ
  •  ငါးငပိနပ္ျပီဆိုပါက ငါးပိရည္က်ဳိရန္ ငါးငပိေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

Saturday, 29 October 2016

အိႏၵိယစတိုင္​လ္ ၾကက္​သားဟင္း







ဒီေန႕ေတာ့ ပိတ္ရက္ေလးမွာ ၾကက္သားကို ေမႊးေမႊးေလးခ်က္ကာ ပလာတာ႐ိုက္ျပီး ပလာတာနဲ႕စားဖို႕ ျပင္ပါမယ္ ပလာတာ လုပ္နည္းကေတာ့ တင္ေပးျပီးသားျဖစ္လို႕ ၾကက္သားဟင္း ခ်က္နည္းေလးဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ေပါင္အေနေတာ္  - ၆ခု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး၇မႊာ
  • ခ်င္း - လက္မ၀က္ခန္႕သာသာ
  • မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင့္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နံနံေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၂ေတာင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
ၾကက္သားႏွပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ေပါင္မ်ားကို ေရေဆးျပီး ထက္၀က္ပိုင္း ခုတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားပါ 
  • ခ်င္းတ၀က္ကို အခြံခြာထားျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • မဆလာ ဆား နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကို ျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလံုတလံုးထဲမွာထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး အေစ့မ်ား ထုတ္ထားပါ
  • က်န္ေနေသာခ်င္းတ၀က္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ
  • သံပုရာရည္ကို အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ
  • ဆီႏွင့္ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  • ဟင္းမခ်က္ခင္ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ေရခဲေသတၱာထဲမွ ထုတ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႔ျပီး ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကို ထည္႔ေပးကာ အညိွေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္း ခ်င္း နံနံေစ႔ ငရုတ္သီးမွဳန္႔တို႕ထည္႔ျပီး ၅ခ်က္ေလာက္ ဆက္တိုက္ေမႊပးပါ
  • ျပီးမွ အရသာ၀င္ေအာင္ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္ေပါင္မ်ားကို ဆီသတ္ထားေသာ ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး ေရာေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာျပီးတင္းလာေတာ့မွ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ထည့္ေမႊေပးပါ ျပီးမၽႊ ၾကက္သားျမဳပ္ရုံ ေရထည္႔ျပီး ပြက္လာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အိုးအဖံုးကို အုပ္ျပီး မီးနည္းနည္းျဖင္႔္ ၾကက္သားနူးအိလာသည္ အထိတည္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သား နူးအိျပီး ဆီမျပန္ခင္ ဆီလည္ေရလည္ေလး ရလာလွ်င္ သံပုရာရည္ႏွင့္ မာဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းထည္႔ျပီး သမေအာင္ေရာေမႊကာ အိုးအဖံုးျပန္အုပ္ထားျပီး မီးပိတ္ထားေပးပါ
  • ဆီမျပန္ခင္ ဆီလည္ေရလည္ေလး ရျပီဆိုတာနဲ႕ အ႐သာ႐ွိလြန္းတဲ့ အိႏၵိယစတိုင္လ္ ၾကက္သားဆီျပန္ ဟင္းကို ပလာတာႏွင့္ တြဲဖက္ကာ ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္တို႕ ျပင္ေပးျပီး သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။



Friday, 28 October 2016

ခ်ဥ္ျပီးစပ္ေမႊးေနတဲ့ ဂံုးသုပ္






ဒီေန႕ေတာ့ ပင္လယ္စာ တခုျဖစ္တဲ့ ဂံုးကိုသုပ္ပါမယ္ ပင္လယ္စာေတြစားဖို႕ ျပင္မယ္ဆိုရင္ ႐ိုးရိုးရွင္း႐ွင္း ျဖစ္တဲ့ နည္းကိုဘဲ အသံုးျပဳသင့္ပါတယ္  အခ်ိန္အၾကာၾကီး ခ်က္ျခင္း ျပဳတ္ျခင္းတို႕ကို ေရွာင္ရွားရပါတယ္ အခ်ဳိ႕အခ်ဳိ႕ေသာ ပင္လယ္စာေတြဆို မခ်က္ဘဲ အစိမ္းစားၾကတာေတြလဲ ေတြ႕ရမွာပါ ။

ဒီေန႕ေတာ့ ပင္လယ္စာ တမ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ဂံုးကိုသုပ္ပါမယ္ ready made အထုတ္ကို သုပ္မွာျဖစ္လို႕ ဂံုးအသားကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေနတာနဲ႕ ၂မိနစ္ေလာက္ စိမ္ေပးျပီးမွ သုပ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • Mussels (ဂံုး ) - 350g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္၂ လုံး
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  • သံပုရာရည္ - အခ်ဥ္စားႏိူင္သေလာက္
  • ငါးငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း၂ ဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - စားႏိူင္သေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ေ႐ွာက္႐ြက္ -၂႐ြက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • အသင့္ျပဳပ္ျပီးသား ဂံုးအသားမ်ားကို ေဘးအေပၚဖက္မွ အစာအိတ္မ်ား ထုတ္ေပးကာ ဖယ္ထားပါ
  • ဂံုးေကာင္မွ မလိုေသာ အစာအိတ္မ်ား ဖယ္ျပီးပါက ေရႏွင့္စင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးထားေသာ ဂံုးမ်ားကို ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ  ေရေႏြးေဖ်ာကာ ၂မိနစ္ေလာက္ရတာနဲ႕ အေအးၿပန္ခံထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးကာ ေရေဆးထားပါ
  • ေ႐ွာက္႐ြက္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဇလုံခပ္ၾကီးၾကီးထဲမွာ ပါ၀င္ပစၥည္း အားလံုးထည့္ေပးကာ ငါးငံၿပာရည္ သံပုရာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီခ်က္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း ေ႐ွာက္႐ြက္တို႕ထည့္ကာ  သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ေပးျပီးပါက အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ပန္းကန္တခုထဲ ထည့္ေပးကာ ခ်ဥ္ျပီးစပ္ေမႊးေနတဲ့ ဂံုးသုပ္ကို အရသာ႐ွိစြာ သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Wednesday, 26 October 2016

သတ္သတ္လြတ္ ပိႏၷဲေစ့ဆီျပန္







ပိႏၷဲေစ့ေလးေတြ ရလာေလေတာ့ ျပဳပ္စားရင္ ေကာင္းေလမလား ဆီျပန္ဟင္းေလး ခ်က္လိုက္ရ ေကာင္းမလား ပဲကုလားဟင္းေလး ခ်က္လိုက္ရ ေကာင္းေလမလားလို႕ စဥ္းစားေနရင္းက ထမင္းစား မိန္ေစမဲ့ သတ္သတ္လြတ္ ဆီျပန္ဟင္းေလးဘဲ ခ်က္ျဖစ္သြားလို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပိန္းႏၷဲေစ့ - 500g
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ေရ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး အေသးတလံုး
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပိႏၷဲေစ့မ်ားကို ေရေဆးထားေပးပါ
  • မာမာကေတာ့ ready made အခြံခြာျပီးသား အထုတ္ကို ခ်က္ပါတယ္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးမွာ အခြံခြာထားေသာ ပိႏၷဲေစ့မ်ား ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ဆား  နႏြင္းမွဳန္႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီတို႕ထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၃မိနစ္ခန္႔ လံုးခ်က္ေလး ခ်က္ေပးပါ 
  • ပိႏၷဲေစ့မ်ား လံုးမိတာနဲ႕ ေရကိုထည့္ျပီး ဟင္းအိုးဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ပိႏၷဲေစ့မ်ား ႏူးလာျပီးပါက ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ပိႏၷဲေစ့ ဆီျပန္ဟင္း က်က္တာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ သတ္သတ္လြတ္ ဟင္းတမယ္ကို သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးပါ။

Tuesday, 25 October 2016

ဆိတ္​​သားအာလူး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္​​ေသာက္​ဆမ္​း


ဆိက္သား၀ယ္ေလတိုင္း ဆိတ္သားက အသားေကာင္းေကာင္း မရတာ မ်ားပါတယ္ ၀ယ္လို႕ရလာတဲ့ အသားထဲကမွ အသားေကာင္းတာေလးေတြ ေ႐ြးယူျပီး ခ်က္တန္ခ်က္ ေၾကာ္တန္ေၾကာ္ဖို႕ ဖယ္ထားျပီး အသားမွာ ကပ္ပါေနတဲ့ အ႐ြတ္ေတြ ပါတဲ့ေနရာကို ဖယ္ထားကာ အခုလို ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားမ်ားနဲ႕ အရည္ေသာက္ဆမ္း ခ်က္ရင္ေတာ့ အင္မတန္မွ စားလို႕ေကာင္းပါတယ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခ်ဥ္ေၾကာင့္ အသားမွာ ကပ္ေနတဲ့ အ႐ြတ္ေတြကလဲ ႏူးလြယ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္သား အသားႏွင့္တြဲရက္ အ႐ြတ္ပါေသာေနရာ - 400g
  • အာလူး - အေနေတာ္ ၃လံုး
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၃လံုး
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • စပါးလင္ - လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ( တ၀က္ကို အရသာနယ္ပါ )
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (တ၀က္ကို ဟင္းအရသာနယ္ပါ)
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ေမာက္ေမာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆိတ္သားမ်ားကို သံပုရာရည္ႏွင့္ နယ္ေဆး၍ ေရေဆးျပီးမွ အေနေတာ္ေလးေတြ တံုးထားပါ
  • တံုးထားေသာ အသားမ်ားကို နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ႏွင့္ နယ္ျပီးႏွပ္ထားပါ
  • ခ်င္း စပါးလင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္ တံုးေပးျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ ေရစိမ္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ဆိတ္သားအရသာနယ္ကို လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး င႐ုတ္သီးေထာင္းႏွင့္ ေရာနယ္ျပီး ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီႏွင့္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ လံုးခ်က္ခ်က္ေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီး ဟင္းလံုးမိျပီဆိုမွ အိုးအဖံုးဖြင့္ျပီး ေမႊေပးကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အသားႏူးတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ဆိတ္သားမွာ ကပ္ျပီးပါေနတဲ့ အ႐ြတ္မ်ား ပါတဲ့အတြက္ အ႐ြတ္မ်ား မႏူးေသးရင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  • အသားမႏူးေသးခင္ ေနာက္ဆံုးတႀကိမ္ ေရထပ္ထည့္ခ်ိန္မွာ အာလူးကို တခါထဲထည့္ေပးပါ
  • အာလူးႏွင့္အသား ႏူးျပီဆိုပါက အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ ဆီလည္ေရလည္ အရည္ေသာက္ဆမ္းလုပ္ရန္ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ဆိတ္သားအာလူး ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရည္ေသာက္ဆမ္းဟင္းကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

Monday, 24 October 2016

ခ်ဥ္ငံစပ္ ငါးဖယ္​ၾကာဇံသုပ္​


ဒီေန႕ေတာ့ ငါးဆုတ္ေၾကာ္ျပီးသားေလးေတြ အဆင္သင့္႐ွိတာနဲ႕ ဆန္ၾကာဇံကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ေၾကာ္ျပီးသား ငါးဖယ္ငါးဆုတ္ေၾကာ္ကို ခပ္ပါးပါးညွပ္ကာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ ငံငံ စပ္စပ္ေလး သုပ္စားျဖစ္လို႕ လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ သုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ဆန္ၾကာဇံ အေျခာက္- 100g
  • ငါးဖယ္ငါးဆုတ္ - ၁၀ခု ခပ္ပါးပါး ညွပ္ထားပါ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္  - အနည္းငယ္
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အနည္းငယ္
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • အရသာမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီး ဆီခ်က္ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ၂လံုးစာ
  • မက်ည္းသီးအမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုး ၂လံုးစာ
  • ငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ၂လံုးစာ
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ဒယ္အိုးတလံုးထဲမွာ ဆီကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို ေလ်ွာ့ပလိုက္ျပီးမွ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ထည့္ေမႊပါ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆန္ၾကာဇံကို ေရျမဳပ္ေအာင္ နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ေရမ်ားသြန္လိုက္ျပီး ၾကာဇံထဲကို နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  3. ျပီးမွ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး ၾကာဇံထဲကို ေလာင္းခ်ပါ
  4. ေရေႏြးကို ၂မိနစ္ေလာက္ဘဲ စိမ္ထားျပီး ဇကာထဲသြန္ခ်ကာ ေရစစ္ထားပါ
  5. မက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရေႏြးပူပူ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးစာနဲ႕ စိမ္ထားပါ
  6. အသုပ္ထဲထည့္ရန္ ပါ၀င္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၅ေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ျပီးအရသာျမည္းပါ

အသုပ္ တပြဲစာျပင္ရန္
  • ဇလံုတလံုးထဲမွာ ခပ္ပါးပါး ညွပ္ထားေသာ ငါးဖယ္ႏွင့္ ၾကာဇံတို႕ကို တပြဲစာထည့္ေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ အနည္းငယ္  ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ မက်ည္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာတို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္စံု အရသာနယ္ျပီးတာနဲ႕ အ႐သာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • ငါးဖယ္ ၾကာဇံအသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါက င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

Sunday, 23 October 2016

ဂဏန္းအေပ်ာ့ ဆီျပန္












ပင္လယ္စာေရာင္းတဲ့ဆိုင္ကို သြားျပီး ဂဏန္းစားခ်င္လို႕ ၀ယ္မိပါတယ္ ေသခ်ာၾကည့္လိုက္ေတာ့ ျမန္မာျပည္က လာတာျဖစ္ေနတယ္ အရည္ေပ်ာ့ေလးေတြဆိုေတာ့ ၅ေကာင္ကို $17.29 ေဒၚလာ ေပးခဲ့ရေပမဲ့ တန္ပါတယ္ေလဆိုျပီး စိတ္ေျဖကာ ဆီျပန္ဟင္းေလး ခ်က္မိေလေတာ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဂဏန္း အေပ်ာ့ - ၅ေကာင္ 
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ 
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ 
  • အခ်ဳိမွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သံပုရာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ  
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု  
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဂဏန္းအေကာင္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အျပင္ခြံႏွင့္အတူ အေပၚအခြံေအာက္မွ ပါးဟက္မ်ားႏွင့္ မလိုေသာ ေနရာမ်ားကို ပံုပါအတိုင္း အဆင့္ဆင့္ ဖယ္ေပးပါ
  2. ဂဏန္းကို ပက္လက္လွန္လိုက္ကာ ေရယက္ေသာ ဘတ္လတ္ေလးးကို လွန္လိုက္ျပီး ကပ္ေၾကးႏွင့္ ညွက္ကာ ဖယ္ေပးပါ
  3. ဂဏန္းကို ေမွာက္ခံုျပန္ထားျပီးပါက အေ႐ွ႕ဖက္မွာ မ်က္လံုးေနရာကို ကပ္ေၾကးႏွင့္ညွပ္ျပီး ဖယ္ေပးပါ
  4. အေပၚအရည္ခြံေပ်ာ့ကို အသာလွန္ေပးျပီး ေအာက္ဖက္မွ ပါးဟက္ျဖဴျဖဴမ်ားကို ဖယ္ထုတ္ေပးပါ
  5. အားလံုး သန္႕စင္ေပးျပီးပါက ဂဏန္းမ်ားကို ဇလံုတလံုးထဲ ထည့္ေပးပါ
  6. သန္႕စင္ထားေသာ ဂဏန္းမ်ားကို ဇလံုတခုထဲထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္း အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးေပးပါ
  8. င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  9. သံပုရာရည္ကို ညွစ္ယူထားပါ
  10. ဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
  2. အိုးပူလာတာနဲ႕ ဆီကိုထည့္ပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  4. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဂဏန္းကို အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ၃ခ်က္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ
  5. ဂဏန္းမ်ား အေရာင္းေျပာင္းလာတာနဲ႕ ဆီသတ္နာေစရန္ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးျပီး အထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါ
  6. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာျပီဆိုေတာ့မွ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္၍ တည္ေပးပါ
  7. ေရမခမ္းခင္ သံပုရာရည္ထည့္၍ သမေအာင္ ေမႊေပးျပီး အရသာျမည္းပါ
  8. အရသာ လိုသလို ျပင္ေပး၍ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တာနဲ႕ဂဏန္းဟင္းဆီျပန္ ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Saturday, 22 October 2016

ကန္စြန္းဥေပါင္း အိအိေလး







ကန္စြန္းဥရဲ႕ ေကာင္းက်ဳိးေတြ လိုက္ဖတ္ရင္း လူ႕ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ မ်ားစြာေသာ ေကာင္းက်ဳိးေတြ အေထာက္အကူ ေပးတယ္ဆိုတာ သိလာေတာ့ ကန္စြန္းဥကို သရည္စာတခုလို လုပ္စားမိျပန္ပါတယ္။

ကန္စြန္းဥ စားသုးံျခင္းျဖင့္ အျမင္အာရုံ ဆုံးရႈံးမႈ မျဖစ္ရေလေအာင္ ကူညီေပးျပီး 
က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အတြက္ ကန္စြန္းဥကို မၾကာမၾကာ စားေပးသင့္တယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္

ကန္စြန္းဥကို စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ကန္စြန္းဥမွာ ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေရာက္သြားတဲ့အခါ  ဗီတာမင္ A အျဖစ္သုိ႔ ေျပာင္းလဲေပးတဲ့ beta-carotene ပမာဏေျမာက္မ်ားစြာ ပါရိွပါတယ္လို႕လဲ ဆိုၾကပါတယ္ ကန္စြန္းဥက အမွ်င္ဓာတ္ အရင္းအျမစ္ေကာင္းကာ ပုံမွန္အရြယ္အစားရိွတဲ့ ကန္စြန္းဥ တလုံးစားျခင္းက အမွ်င္ဓာတ္ ၄ ဂရမ္ ရရိွေစတယ္လို႕ ဆိုၾကျပန္ပါတယ္။

အျမင္အာရုံ ဆုံးရႈံးမႈကို ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ဗီတာမင္ A က ကုိယ္ခံအားစနစ္ တုိးျမင့္ေစႏုိင္ျပီး မ်က္စိနဲ႔ အရိုးေတြ ပိုမိုျပီး က်န္းမာေစႏုိင္ပါတယ္လို႕လဲ ေျပာၾကျပန္တဲ့အတြက္ ကန္စြန္းဥကို နည္းမ်ဳိးစံုလုပ္ျပီး စားသံုးေပးသင့္တဲ့အတြက္ ဒီေန႕ေတာ့ ငခ်ိတ္ကန္စြန္း ကန္စြန္းဥေပါင္းနည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ကန္စြန္းဥ - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ပဲဆီ- ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕
ျပင္ဆင္ပံု
  • ကစြန္းဥကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးထားေသာ ကန္စႊန္းဥကို ပံုပါအတိုင္း အကြင္းလိုက္ လွီးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ လွီးထားေသာ ကန္စြန္းဥမ်ားကို ေပါင္းအိုးဇကာထဲမွာ စီျပီးထည့္ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲကို ေရတ၀က္သာသာေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံေရအိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက ကန္စြန္းဥထည့္ထားေသာ ေပါင္းအိုးဇကာကို ေရေႏြးအိုးေပၚတင္ျပီး ေပါင္းေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥ အမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ျပီး ေပါင္းခ်ိန္မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ အနည္းဆံုး မိနစ္၂၀ေလာက္ ေပါင္းေပးျပီးပါက ကန္စြန္းဥကို ဒုတ္ခြ်န္ေလးႏွင့္ ထိုးထိုးၾကည့္ေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥအသား ေပ်ာ့အိလာပါက မီးပိတ္ထားျပီး လက္က်န္အပူ႐ွိန္ႏွင့္ မီးဖိုေပၚမွာ တင္ထားေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥအသား မေပ်ာ့ေသးဘဲ မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္ေနပါက ေပ်ာ့လာတဲ့အထိ ေပါင္းေပးပါ
  • ပန္းကန္ခပ္ေသးေသး တခုထဲမွာ ဆီႏွင့္ဆားထည့္ျပီး ကန္စြန္းဥေပါင္းႏွင့္တို႕ကာ စားႏိူင္ပါျပီ။

Friday, 21 October 2016

ခဝဲသီးဟင္း ခ်ဳိခ်ဳိေလး





ျခံထြက္ခ၀ဲသီးေလးေတြ စားရျပီဆိုေတာ့ အရည္ေသာက္ ဟင္းေလးတမယ္ ျမိဳင္ျမိဳင္ဆိုင္ဆိုင္ေလး ခ်က္ျဖစ္ျပန္ပါတယ္ လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ ခ်က္နည္းေလးျဖစ္ျပီး ထမင္းစား မိန္ေစတဲ့အတြက္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ၀ဲသီး - အေနေတာ္ ေလးေတာင့္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ၅ေကာင္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ခ၀ဲသီးအေပၚဖက္မွ အခြံေဇာင္းမာမာမ်ားကို ဓါးႏွင့္ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ျခစ္ေပးပါ
  2. အခြံအားလံုး ကုန္သြားစရာမလိုဘဲ အေပၚယံ ကုန္သည္ထိဘဲ ျခစ္ပါ
  3. အခြံမ်ား ျခစ္ျပီးပါက ထိပ္ႏွစ္ဖက္ျဖတ္ကာ အလံုးလိုက္ ေရေဆးေပးပါ
  4. ေရေဆးျပီးမွ အကြင္းလိုက္ ခပ္ထူထူေလး လွီးေပးပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  6. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  7. ပုဇြန္ကို အခြံခြာျပီး ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္းကို ထုတ္ထားပါ
  8. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာပုဇြန္ ခ၀ဲသီး ဆား ဆီ အခ်ဳိမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကိုထည့္ေပးကာ အရသာ၀င္ေအာင္ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  9. အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ တည္ေပးပါ
  10. ဟင္းအိုး လံုးရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ခ၀ဲသီးအစိမ္းေရာင္ မေျပာင္းေအာင္ အိုးအဖံုးကို ဖြင့္ေပးကာ ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး တလံုးခြဲစာထည့္ကာ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  11. ေရဆူျပီး သခြားသီးႏူးအိလာတာနဲ႕ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ထည့္၍ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ မီးပိတ္ေပးျပီး အိုးကိုမီးဖိုေပၚကဖယ္ထားျပီး သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ

Wednesday, 19 October 2016

ငါးနီတူ အစပ္ေၾကာ္



ဒီေန႕ေတာ့ ေအး႐ွန္းဆိုင္ တဆိုင္ကိုသြားတာ ျမန္မာျပည္က ငါးနီတူေျခာက္ေလးေတြ ရလာခဲ့တယ္ ခပ္စပ္စပ္ေလးေၾကာ္ျပီး စားခ်င္စိတ္ေလး ေပၚလာတာေၾကာင့္ ခ၀ဲသီးဟင္းခ်ဳိေလးခ်က္ကာ ထမင္းမိန္ေစမဲ့ ငါးနီတူေျခာက္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္သြားလို႕ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးနီတူေျခာက္ - 300g
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - 500ml

ျပင္ဆင္ပံု

  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားျပီး ေခ်ထားပါ
  • ငါးနီတူေျခာက္က္ကို ေခါင္းမ်ားျဖဳတ္ေပးကာ ေရမ်ားမ်ားထဲမွာ လွဳပ္ျပီးေဆးကာ ေရစစ္ထားေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီမ်ား ေၾကာ္လို႕လြယ္ေစရန္ အနည္းငယ္ ေခ်ေပးထားပါ
  • ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ မီးအနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ေပးျပီး ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေ႐ႊဝါေရာင္ စသန္းလာတာနဲ႕ မီးကိုအနည္းငယ္ေလ်ွာ့ကာ ၾကက္သြန္နီကို အနည္းငယ္ ႂကြတ္လာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီး ဇကာထဲထည့္ကာ  ဆီစစ္ေပးပါ
  • ထိုဆီပူထဲမွာဘဲ မီးကိုအေနေတာ္ထားျပီး ငါးေျခာက္မ်ားကို ေ႐ႊအိုေရာင္ ျဖစ္လာတဲ့အထိ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေ႐ႊအိုေရာင္ အေရာင္ေျပာင္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ၿပီးတာနဲ႕ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီအနည္းငယ္သာ ခ်န္ထားျပီး မီးကို ေအာက္ဆံုးအထိ ေလ်ွာ့ေပးကာ  ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းကြဲ အမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ မီးမ်ားလ်ွင္ င႐ုတ္သီးမ်ား မည္းသြားတတ္တဲ့အတြက္ မီးကိုအကုန္ေလ်ွာ့ျပီးမွ င႐ုတ္သီးကို သတိထားျပီး ေၾကာ္ေပးကာ ဆယ္ေပးထားပါ
  • ငါးေျခာက္ေၾကာ္မ်ား ေအးသြားမွ အေအးခံထားေသာ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္တို႕ႏွင့္ ေရာေမႊကာ ထမင္းပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ခ၀ဲသီးဟင္းခ်ဳိႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Monday, 17 October 2016

ကန္စြန္းဥေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊးေလး



ကန္စြန္းဥမွာ Vitamin A, B, ႏွင့္ E စသည္တို႕ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ လူသားတို႕ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာမွ အေထာက္အကူေပးတဲ့ သဘာ၀ အသီးအႏွံတခု ျဖစ္တယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္။
ကန္စြန္းဥမွာ  ေ႐ႊ၀ါေရာင္ ငခ်ိတ္ေရာင္ အျဖဴေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ေရာင္တို႕ ရွိၾကျပီး ကန္စြန္းဥတင္ မဟုတ္ဘဲ ကန္စြန္းရြက္ ကန္စြန္းအညြန္႕ အားလံုးတို႕ကလည္း ေဆးဖက္၀င္တယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္

ကန္စြန္းဥရဲ႕ေကာင္းက်ဳိးမ်ားကို 
ဆရာေစာႏြဲ႕ေနဆိုင္ ပူတာအိုက အခုလိုေဖာ္ျပထားပါတယ္

(၁) အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတို႕ကို အားေကာင္းေစသည္။
(၂) မ်က္စိႏွင့္အျမင္ အာရံုေၾကာမ်ားကို အားေကာင္းေစသည္။
(၃) အာဟာရျပည့္၀၍ ခႏၶာကိုယ္ႏွင့္ဦးေႏွာက္တို႕ကို ဖြံ႕ျဖိဳးေစသည္။
(၄) ႏွလံုးကို အားေကာင္းေစသည္။
(၅) ကိုယ္ခံအားျမင့္ေစ၍ ျပင္ပမွ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။
(၆) ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ားႏွင့္သံဓါတ္မ်ားျပည့္၀သည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစသည္။
(၇) အဆုတ္၏ လုပ္ေဆာင္မွဳမ်ားကို အားေကာင္းေစသည္။
(၈) အသည္းကို သန္႕စင္ေပးကာ 
အဆီကို က်ေစသည္။
(၉) ေသြးထဲမွ သၾကားဓါတ္ကို ထိန္းညွိေပးကာ သြးေပါင္း မွန္ေစသည္။
(၁၀) ဖိုက္ဘာဓါတ္ျပည့္၀၍ အစာေၾကလြယ္ေစျပီး ခြန္အားကို ျဖစ္ေစသည္။
(၁၁) အစားအစာထဲမွ မလိုအပ္ေသာ အဆီဓါတ္မ်ားကို စုပ္ယူေပးသည့္အတြက္ အ၀လြန္ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးသည္။
(၁၂) သဘာ၀အသီးအႏွံဓါတ္ ျပည့္၀၍ အသားအေရကို စိုေျပလွပေစသည္။ 

ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကန္စြန္းဥရဲ႕ေကာင္းက်ဳိးေလးေတြ ျပန္လည္ေ၀ငွေပးရင္း ကန္စြန္းဥေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေ႐ႊကန္စြန္းဥ - အလံုးႀကီးႀကီး သံုးလံုး
  • ထံုး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ေရ  - ၂လီတာခန္႕
  • ဆီ - လီတာ၀က္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု

ျပင္ဆင္ပံု


  1. ထံုးကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး တညသိပ္ေလာက္ထားကာ အရည္ၾကည္ကို ယူပါ
  2. ကန္စြန္းဥကို အခြံခြာကာ ဓါးနဲ႕လက္တလံုးေလာက္ေလးေတြ ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးပါ
  3. အားလံုးလွီးျပီးရင္ ထံုးရည္ၾကည္နဲ႕ နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ေပးပါ
  4. ထံုးအဆင္သင့္ မ႐ွိပါက ဒီအတိုင္းဘဲ ေၾကာ္ေပးပါ
  5. ထံုးရည္ၾကည္ စိမ္ထားခ်ိန္ နာရီ၀က္ေလာက္ ျပည့္တာနဲ႕ကန္စြန္းဥမ်ားကို ဆယ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  6. ေရစစ္တာနဲ႕ ဆားႏွင့္အရသာ နယ္ေပးပါ

  7. ေဇာက္နက္တဲ့ အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီ လီတာ၀က္ေလာက္ထည့္ကာ အပူေပးပါ
  8. ဆီပူလာတာနဲ႕ ကန္စြန္းဥကို အရည္စစ္ျပီး အေနေတာ္ နည္းနည္းျခင္းယူကာ ဆီအိုးထဲထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  9. အက်က္ညီေအာင္ မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ
  10. ကန္စြန္းဥမ်ား ႂကြတ္႐ြလာျပီး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားေပးပါ
  11. ကန္စြန္းဥ ကုန္တဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးျပီး ကန္စြန္းဥေၾကာ္မ်ားကို ဆီစစ္ရင္း အေအးခံထားပါ
  12. အေအးခံထားေသာ ကန္စြန္းဥေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊးေလးကို သရည္စာအျဖစ္ စားသံုုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
  13. ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ လိုက္ဖက္သလို အေအးနဲ႕လဲ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ့ အေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးျဖစ္တဲ့အတြက္ အားလပ္တဲ့အခါ ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္
  1. ကန္စြန္းဥ ခပ္ႀကီးႀကီး သံုးလံုးဆိုရင္ အမ်ားႀကီးရတဲ့အတြက္ တခါထဲ မကုန္နိုင္ပါက စားႏိူင္သေလာက္ကိုဘဲ အက်က္ေၾကာ္ကာ က်န္ေနေသာ ကန္စြန္းဥမ်ားကို အကုန္လံုး က်က္ကုန္ေအာင္ မေၾကာ္ဘဲ ႏြမ္းတယ္ဆို ႐ံုေလးေၾကာ္ကာ အေအးခံ၍ အိတ္ေလးမ်ားႏွင့္ထည့္ကာ ေရခဲေသတၱာအေပၚထပ္မွာ ခဲထားျပီး စားကာနီးေအာင္ က်က္ေအာင္ျပန္ေၾကာ္ေပးျပီး ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္။