Monday, 17 October 2016

ကန္စြန္းဥေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊးေလး



ကန္စြန္းဥမွာ Vitamin A, B, ႏွင့္ E စသည္တို႕ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ လူသားတို႕ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာမွ အေထာက္အကူေပးတဲ့ သဘာ၀ အသီးအႏွံတခု ျဖစ္တယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္။
ကန္စြန္းဥမွာ  ေ႐ႊ၀ါေရာင္ ငခ်ိတ္ေရာင္ အျဖဴေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ေရာင္တို႕ ရွိၾကျပီး ကန္စြန္းဥတင္ မဟုတ္ဘဲ ကန္စြန္းရြက္ ကန္စြန္းအညြန္႕ အားလံုးတို႕ကလည္း ေဆးဖက္၀င္တယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္

ကန္စြန္းဥရဲ႕ေကာင္းက်ဳိးမ်ားကို 
ဆရာေစာႏြဲ႕ေနဆိုင္ ပူတာအိုက အခုလိုေဖာ္ျပထားပါတယ္

(၁) အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတို႕ကို အားေကာင္းေစသည္။
(၂) မ်က္စိႏွင့္အျမင္ အာရံုေၾကာမ်ားကို အားေကာင္းေစသည္။
(၃) အာဟာရျပည့္၀၍ ခႏၶာကိုယ္ႏွင့္ဦးေႏွာက္တို႕ကို ဖြံ႕ျဖိဳးေစသည္။
(၄) ႏွလံုးကို အားေကာင္းေစသည္။
(၅) ကိုယ္ခံအားျမင့္ေစ၍ ျပင္ပမွ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။
(၆) ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ားႏွင့္သံဓါတ္မ်ားျပည့္၀သည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစသည္။
(၇) အဆုတ္၏ လုပ္ေဆာင္မွဳမ်ားကို အားေကာင္းေစသည္။
(၈) အသည္းကို သန္႕စင္ေပးကာ 
အဆီကို က်ေစသည္။
(၉) ေသြးထဲမွ သၾကားဓါတ္ကို ထိန္းညွိေပးကာ သြးေပါင္း မွန္ေစသည္။
(၁၀) ဖိုက္ဘာဓါတ္ျပည့္၀၍ အစာေၾကလြယ္ေစျပီး ခြန္အားကို ျဖစ္ေစသည္။
(၁၁) အစားအစာထဲမွ မလိုအပ္ေသာ အဆီဓါတ္မ်ားကို စုပ္ယူေပးသည့္အတြက္ အ၀လြန္ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးသည္။
(၁၂) သဘာ၀အသီးအႏွံဓါတ္ ျပည့္၀၍ အသားအေရကို စိုေျပလွပေစသည္။ 

ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကန္စြန္းဥရဲ႕ေကာင္းက်ဳိးေလးေတြ ျပန္လည္ေ၀ငွေပးရင္း ကန္စြန္းဥေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေ႐ႊကန္စြန္းဥ - အလံုးႀကီးႀကီး သံုးလံုး
  • ထံုး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ေရ  - ၂လီတာခန္႕
  • ဆီ - လီတာ၀က္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု

ျပင္ဆင္ပံု


  1. ထံုးကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး တညသိပ္ေလာက္ထားကာ အရည္ၾကည္ကို ယူပါ
  2. ကန္စြန္းဥကို အခြံခြာကာ ဓါးနဲ႕လက္တလံုးေလာက္ေလးေတြ ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးပါ
  3. အားလံုးလွီးျပီးရင္ ထံုးရည္ၾကည္နဲ႕ နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ေပးပါ
  4. ထံုးအဆင္သင့္ မ႐ွိပါက ဒီအတိုင္းဘဲ ေၾကာ္ေပးပါ
  5. ထံုးရည္ၾကည္ စိမ္ထားခ်ိန္ နာရီ၀က္ေလာက္ ျပည့္တာနဲ႕ကန္စြန္းဥမ်ားကို ဆယ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  6. ေရစစ္တာနဲ႕ ဆားႏွင့္အရသာ နယ္ေပးပါ

  7. ေဇာက္နက္တဲ့ အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီ လီတာ၀က္ေလာက္ထည့္ကာ အပူေပးပါ
  8. ဆီပူလာတာနဲ႕ ကန္စြန္းဥကို အရည္စစ္ျပီး အေနေတာ္ နည္းနည္းျခင္းယူကာ ဆီအိုးထဲထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  9. အက်က္ညီေအာင္ မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ
  10. ကန္စြန္းဥမ်ား ႂကြတ္႐ြလာျပီး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားေပးပါ
  11. ကန္စြန္းဥ ကုန္တဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးျပီး ကန္စြန္းဥေၾကာ္မ်ားကို ဆီစစ္ရင္း အေအးခံထားပါ
  12. အေအးခံထားေသာ ကန္စြန္းဥေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊးေလးကို သရည္စာအျဖစ္ စားသံုုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
  13. ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ လိုက္ဖက္သလို အေအးနဲ႕လဲ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ့ အေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးျဖစ္တဲ့အတြက္ အားလပ္တဲ့အခါ ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္
  1. ကန္စြန္းဥ ခပ္ႀကီးႀကီး သံုးလံုးဆိုရင္ အမ်ားႀကီးရတဲ့အတြက္ တခါထဲ မကုန္နိုင္ပါက စားႏိူင္သေလာက္ကိုဘဲ အက်က္ေၾကာ္ကာ က်န္ေနေသာ ကန္စြန္းဥမ်ားကို အကုန္လံုး က်က္ကုန္ေအာင္ မေၾကာ္ဘဲ ႏြမ္းတယ္ဆို ႐ံုေလးေၾကာ္ကာ အေအးခံ၍ အိတ္ေလးမ်ားႏွင့္ထည့္ကာ ေရခဲေသတၱာအေပၚထပ္မွာ ခဲထားျပီး စားကာနီးေအာင္ က်က္ေအာင္ျပန္ေၾကာ္ေပးျပီး ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္။ 

2 comments:

  1. လုပ္စားၾကည္႔မယ္မမေရ

    ReplyDelete
  2. ေၾကာ္စားၾကည့္ေနာ္

    ReplyDelete