Tuesday 21 September 2021

မုန့်တီ

 







မုန့်တီပူပူစပ်စပ်လေး ချက်သောက်ဖြစ်လို့ မာမာချက်တဲ့ နည်းလေးကိုဘဲ မျှဝေလိုက်ပါတယ် တိုင်းရင်းသား ရိုးရာအစာတွေ ချက်ရတာ နေရာဒေသ တစ်နေရာနဲ့ တနေရာ ချက်နည်းတွေ မတူကြတဲ့အတွက် တစ်ခါတရံ ချက်နည်းမှားတယ် ဘာညာ လာပြောရင်တော့ တော်တော်လေးတော့ သည်းခံရပါတယ်။

ဘယ်အစာကိုဘဲဖြစ်ဖြစ် အစားတစ်ခုမှာ ပါ၀င်တာတွေကို ရိုးရာအစာ အရသာကို မပျောက်ပျက်စေဘဲ ပါ၀င်ပစ္စည်းတွေကို အခြေခံကာ ကိုကိုယ်တိုင် ဆန်းသစ်ပြီး ချက်ကြည့်စေချင်သလို တစ်ယောက်နဲ့ တယောက်လဲ အကြိုက်တွေ မတူကြတာမို့လို့ ကိုယ်နှစ်သက်သလို ပြင်ဆင်ပြီး ချက်ပြုပ်တတ်အောင် ကျိုးစားကြည့်စေချင်ပါတယ်။

အခုလဲ မာမာ့အကြိုက် ပုံစံတစ်မျိုးနဲ့ ချက်ထားတဲ့ မုန့်တီချက်နည်းတူပေမဲ့ သုံးထားတဲ့ ငါးမတူတဲ့အတွက် ငါးရွှေနဲ့ချက်မှ မုန့်တီလို့တော့ ပြောကြအုံးမယ် ထင်ပါတယ်။

ငါးရွှေမရှိတဲ့ အရပ်ဒေသမှာ အနီးစပ်ဆုံးတူအောင် စားချင်စိတ်ကို အာသီသဖြေဖို့အတွက် ချက်ထားခြင်းသာ ဖြစ်ပါတယ်။

အရင်တစ်ခါ ဘာဆာငါးနဲ့ချက်ပြီး အခုတစ်ခါတော့ ငါးခူနဲ့ ချက်ထားပါတယ် ငါးခူက ဟင်းရည်အရသာကို ပိုပြီးချိုစေပြီး ဘာဆာငါးကတော့ အချိုပေါ့ပါတယ် ချက်နည်းတိုင်းမှာ ပါ၀င်ပစ္စည်းကတော့ အတူတူပါဘဲရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
ငါးပြုပ်ရန်
  1. ငါးခူ - နှစ်ဆယ်သား
  2. ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
  3. ဟင်းချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း 
  4. ဆား ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ငါးဆေးရန်)
  5. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း (ငါးဆေးရန်)
  6. မန်ကျည်းသီးမှည့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ငါးဆေးရန်)
ငါးပြုပ်ပုံ
  1. ငါးခူကို အရင်ဆုံး မန်ကျည်းသီးမှည့် ဆားနှင့်နနွင်းမှုန့်ထည့်ပြီး အချွဲများကုန်သွားအောင် နယ်ပေးပါ
  2. ပြီးတာနဲ့ ရေတစ်ထပ်ဆေးပြီး ခေါင်းထဲမှ ပါးဟက်များ ဆူးတောင်များ အညှိလုံးများနှင့် ဗိုပ်ထဲမှ မလိုတာတွေကို ဖယ်ပေးပါ
  3. အားလုံးဖယ်ပြီးတာနဲ့ ရေနှင့် လေးငါးထပ်လောက် စင်အောင်ဆေးပေးပါ
  4. အိုးထဲမှာ ငါး ဟင်းချိုမှုန့်နှင့်  ငါးငံပြာရည်တို့ ထည့်ကာ ငါးကို ရေမြုပ်အောင် ထည့်ပေးပြီး ပြုပ်ပေးပါ  
  5. ငါးအသားများ နူးလာပါက မီးပိတ်ပြီး အအေးခံကာ အရိုးအသား သတ်သတ်စီ ထွင်ထားပါ 
  6. ငါးအရိုးများကို ငရုတ်ဆုံထဲမှာ ညက်အောင်ထောင်းပြီး ငါးပြုပ်အရည်နှင့် ရေ အနည်းငယ်ထည့်ကာ အရည်ငင်ပြီး အရည်ကို ယူထားပါ
  7. ငါးအသားများကို မကပ်သော ဒယ်အိုးထဲမှာထည့်ပြီး ခြောက်ပြီးမွလာတဲ့အထိ လှော်ပေးထားပါ

ဟင်းရည်ချက်ရန်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  • ရေ - 11 cups
  • အရိုးငင်ထားသော ငါးရိုး အရည် - 2 cups
  • ကြက်သွန်ဖြူ - ဆယ်မွှာ 
  • ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက်
  • ပုဇွန်ငပိ - ထမင်းစားဇွန်းနှစ်ဇွန်း
  • ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်း
  • ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်းနှစ်ဇွန်း
  • ဟင်းချိုမှုန့် - ထမင်းစားဇွန်းတစ်ဝက်
  • ပဒဲကော - တစ်လက်မ 
ဟင်းရည်ချက်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  1. ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းထားပါ
  2. ပဒဲကောကို ရေဆေးပြီး ညက်နေအောင် ထောင်းထားပါ
  3. ပုဇွန်ငပိကို ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ရေအနည်းငယ်နှင့် ဖျော်ထားပါ
  4. ငရုတ်ကောင်းမှုန့်နှင့် ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  5. အိုးထဲမှာ လှော်ထားသော ငါးအသားများ ငါးငံပြာရည် အရသာမှုန့် ရေနှင့် ငါးပြုပ်အရိုးငင်ရည်ကို ထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  6. ဟင်းရည်အိုး ပွက်ပွက်ဆူလာတာနဲ့ ပုဇွန်ငပိ ဖျော်ထားသော အရည်ကို အနယ်များ မပါအောင် ထည့်ပေးပါ
  7. ဟင်းရည်အိုး ပွက်ပွက်ဆူလာတာနဲ့ အရသာကို မိမိစိတ်ကြိုက် ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  8. ပြီးတာနဲ့ ထောင်းထားသော ပဒဲကော ငရုတ်ကောင်းမှုန့်နှင့် ကြပ်သွန်ဖြူတို့ကို ထည့်မွှေပေးပါ
  9. ကြက်သွန်ဖြူများ နူးလာချိန်မှာ အရသာကို ထပ်မြည်းပေးပါ
  10. ဟင်းရည်ပွက်ပွက် ဆူလာတဲ့အချိန်မှာ ရေအနည်းငယ် ခမ်းသွားတဲ့အတွက် ဟက်းရည်အရသာ လေးနေရင် ရေနွေးအနည်းငယ် ထပ်ရောပေးပါ
  11. အရသာ အနေတော်ဘဲဆိုရင်မီးပိတ်ပြီး လက်ကျန်မီးအပူရှိန်နဲ့ တင်ထားပေးပါ
မုန့်ပွဲပြင်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. မုန့်ဖတ် - 600 g (ready made အထုတ်ကို သုံပါတယ် )
  2. ပဲကြော် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  3. နံနံပင် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  4. ငရုတ်သီးစိမ်း - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  5. ငါးဖယ်ကြော် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  6. ကြက်သွန်ဖြူ ဆီချက်ဖတ် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  7. မန်ကျည်းသီးမှည့် - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
  8. ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူး ( မန်ကျည်းသီးမှည့်ဖျော်ရန်)
မုန့်ဖတ်ပြုပ်ပုံ
  • အိုးထဲမှာ ရေထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ရေဆူလာတာနဲ့ မုန့်ဖတ်ကို ထည့်ပြီးပြုပ်ပေးပါ
  • ပြုပ်နေစဉ် မုန့်ဖတ်ကို ဆယ်ပြီးစမ်းကြည့်ပါ 
  • ခပ်ပျော့ပျော့ အနေအထား ရလာပြီဆိုရင် ဇကာထဲသွန်ချပြီး ရေများများနှင့်ဆေးကာ ရေစစ်ထားပါ
မုန့်ပွဲပြင်ရန်
  • မုန့်ဖတ် ပဲကြော် ငါးဖယ်ကြော် ကြက်သွန်ဖြူကြော်တို့ကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • မန်ကျည်းသီးမှည့်ကို ရေတစ်ထပ်ဆေးပြီး ရေနွေးပူပူနှင့် စိမ်ထားပါ
  • နံနံပင်ကို ရေဆေးပြီး မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို ရေဆေးပြီး အညှာခြွေကာ လှော်ပေးပါ ပြီးတာနဲ့ ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
  • မုန့်တီဟင်းရည်ကို ပူနေအောင် ပြန်နွှေးထားပါ
မုန့်ပွဲတစ်ပွဲစာပြင်ပုံ
  • မုန့်ဖတ် - လက်တစ်ဆုတ်စာ
  • ပဲကြော် - တစ်ချပ်ငါး
  • ငံပြာရည် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဝက် (အငံအရသာ လိုမှထည့်ပါ)
  • မန်ကျည်းမှည့်ရေ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းခွဲ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းထောင်း - လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်း
  • ငါးဖယ် - တစ်ချပ်
  • ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်အဖတ် - အနည်းငယ်
  • နံနံပင် - နှစ်သက်သလောက်တို့ကို ပန်းကန်ထဲမှာ ထည့်ပေးပြီး မုန့်တီဟင်းရည် ပူပူလေး ထည့်ပေးကာ သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ။
  • ငါးအသား လှော်ပြီးသားလေး ထည့်စားချင်ပါက ငါးကိုပိုပြီး ပြုပ်ပေးပါ

No comments:

Post a Comment