ဒီနေ့တော့ ဆောင်းအကုန် နွေဦးရာသီလေး ဝင်လာပေမဲ့ အချမ်းကတော့ မပေါ့သေးသလို မိုးတွေကလဲ ထစ်ချုံးပြီး ရွာလိုက်တဲ့မိုးကလဲ သည်းသည်းမည်းမည်းပါဘဲ။
ဒီတော့လဲ အိမ်အပြင်ထွက်ပြီး ဘာမှလုပ်မရတဲ့အတူတူ အိမ်ထဲမှာဘဲ မုန့်လေးတွေ လုပ်စားဖြစ်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ ငယ်ဘဝ အလွမ်းပြေ အံစာတုံးမုန့် လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ မုန့် (၁၂)ခုစာအတွက်
ပဲယိုထိုးရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ပဲနီ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူး ( ကုလားပဲဆံ/ပဲနီ/ပဲလွန်း/မတ်ပဲ နှစ်သက်ရာ ပဲတို့ကို သုံးနိူင်ပါတယ်)
- သကြားဖြူ - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း (အချိုစားပါက ပိုထည့်ပါ)
- အုန်းနို့ - ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်း
- နွားနို့ - ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်း
- ဂျုံမှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဝက်
- ထောပါတ်အရည် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
ပဲယိုပြုလုပ်ပုံ
- ပဲနီကို ရေသုံးထပ်လောက်ဆေးပြီး ရေမြုပ်အောင်ထည့်ကာ ပဲများ နူးအိကာ ရေခမ်းလာတဲ့အထိ ပြုပ်ပေးပါ
- ပဲနူးအောင် ပြုပ်ပြီးတာနဲ့ ကြိတ်စက်ထဲမှာ ပဲများ ဆား သကြား အုန်းနို့ နွားနို့ ဂျုံမှုန့် ထောပါတ်တို့ကို ထည့်ပေးကာ ညက်နေအောင် ကြိတ်ပေးပါ
- ကြိတ်ပြီးတာနဲ့ မကပ်တဲ့ အိုးထဲပြောင်းထည့်ကာ မီးအေးအေးနဲ့ ပဲယိုထိုးပေးပါ
- ပဲယိုထဲမှာ ရေမကျန်တော့အထိ မွှေမွှေပေးပါ
- ပဲယိုကို အအေးခံပြီးမှ ရွယ်တူ အလုံးလေးတွေ ၁၂လုံး လုံးပေးထားပါ
မုန့်အခွံအတွက် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ဂျုံမှုန့် - 150 g
- ပြောင်းကော်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန် မောက်မောက်
- ကြက်ဥ - ခပ်ကြီးကြီး တစ်လုံး
- သကြား - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
- ထောပတ်အရည် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
- baking powder - လက်ဘက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
- ရေ - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းခန့်
မုန့်အခွံအတွက် ပြင်ဆင်ပုံ
- ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ပါဝင်ပစ္စည်းများ အားလုံးကိုထည့်ပြီး သမအောင် နယ်ပေးပါ
- နယ်ပြီးတဲ့အခါ မာကျောကျောလေး ဖြစ်နေပါက ရေကို မဆိုသလောက်လေး ထည့်ပြီး နယ်ပေးပါ
- နယ်ပြီးသွားတာနဲ့ မုန့်သားအပေါ်မှာ ရေစိုအဝတ်လေး အုပ်ထားက ၁၅မိနစ်ခန့် နှပ်ထားပေးပါ
- မုန့်သားနှပ်ထားချိန် ပြည့်တာနဲ့ ဂျုံသားကို ရွယ်တူအလုံးလေးတွေ ၁၂လုံးရအောင် လုံးပေးပါ။
မုန့်ပုံစံ ပြုလုပ်ရန်
- လုံးထားသော ဂျုံလုံးတစ်ကိုလုံးကို ယူကာ လက်ဖဝါးပေါ် တင်ပေးပြီး လက်ဝါးနှစ်ခုကြားမှာ ခပ်သာသာလေး ဖိပြားပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ပဲယိုအလုံးလေး အုပ်လို့ရအောင် ဖိပြားပေးပါ
- ခပ်ပြားပြားလေး ဖြစ်သွားတာနဲ့ ထိုမုန့်သား အပေါ်မှာ ပဲယိုကို ထည့်ပေးကာ လုံအောင်အုပ်ပြီး ပြန်လုံးပေးပါ
- ပဲယိုထည့်ထားသော ဂျုံမုန့်လုံးလေးကို ခပ်ရှည်ရှည်လေး ဖြစ်လာအောင် လက်နှင့် အသာလေး လှိမ့်ပေးပါ
- ပြီးတော့မှ လေးထောင့်ပုံစံလေး ရလာအောင် မုန့်သားတစ်ခုလုံးနဲ့ ဘေးပတ်လည်ကို အသာလေး ဖိဖိပြီး ပုံသွင်းပေးထားပါ
မုန့်မီးကင်ပုံ
- မီးဖိုမှ မီးကို အလယ်အလတ်လောက်နှင့် ဖွင့်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ အိုးအသားထူပြီး မကပ်သော ဒယ်အိုးကို မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး အပူပေးပါ
- ဒယ်အိုးပူလာတာနဲ့ မီးကို အနည်းငယ် ထပ်လျှော့ပေးပြီးမှ မုန့်တုံးလေးတွေကို အိုးဆန့်သလောက် ထည့်ပေးပါ
- မုန့်တုံးတစ်ခုလုံး အကျက်ညီစေရန် စိတ်ရှည်လက်ရှည်နဲ့ လေးဘက်လုံးကို တစ်ဖက်ပြီး တစ်ဖက် လှည့်လှည့်ပေးပါ
- မုန့်တုံးလေး တစ်ခုလုံး ကျက်သွားပါက ဒယ်အိုးထဲမှ ဖယ်ပေးကာ အအေးခံပေးပါ
- မုန့်လေးတွေ အေးသွားတာ လေလုံဗူး သန့်သန့်လေးထဲမှာထည့်ပြီး တစ်ညထားပေးပါ
- နောက်နေ့ရောက်ရင်တော့ ကော်ဖီပူပူလေးနှင့် သုံးဆောင်ရန် ပဲယိုအစာသွပ် အံစာတုံး မုန့်လေးတွေ ရပါပြီ။
No comments:
Post a Comment