ဒီေန႔ေတာ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ျပီး ေမႊးေနတဲ့ သုန္႔ယမ္းထမင္းေၾကာ္ေလးက ခိုက္ခိုက္တုန္ေအာင္ ခ်မ္းေနတဲ့ ရာသီဥတုနဲ႕ေတာ့ အံကိုက္ပါဘဲ။
သုန္႔ယမ္းအႏွစ္ေလး ႐ွိ႐ံုနဲ႕ အရသာက ေတာ္ေတာ္ေလး ေကာင္းေနပါျပီ ဒါေပမဲ့ ပိုျပီးအရသာ ျပည့္စံုကာ ေမႊးေနေအာင္ စပါးလင္ ေ႐ွာက္ခါး႐ြက္ ပဒဲေကာလို အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ထပ္ျဖည့္လိုက္ေတာ့ နတ္သုဒၶါလို႕ဘဲ ေျပာရမွာပါ။
တကယ္လို႕မ်ား သုန္႔ယမ္းအႏွစ္ဘဲ႐ွိျပီး က်န္ေနတဲ့ ပစၥည္းေတြ မ႐ွိဘူးဆိုရင္လဲ အသားတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႕ သုန္႔ယမ္းအႏွစ္ေရာျပီး ေၾကာ္လိုက္ရင္ ရပါတယ္။
သုန္႔ယမ္းအႏွစ္ထဲမွာ အရသာ အစံုပါ၀င္ျပီးသား ျဖစ္တဲ့အတြက္ အရသာျပည့္စံုတဲ့ ထမင္းေၾကာ္တမယ္ ရလာမွာျဖစ္လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔ ထမင္းေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူး
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး တစ္မႊာ
- တံုယမ္းအနွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
- ၾကက္သားႏွင့္ ၾကက္အသည္းအျမစ္ - 150 g ( ႏွစ္သက္ရာအသား ထည့္သံုးႏိူင္ပါတယ္)
- စပါးလင္ - တစ္လက္မခန္႕
- ရွာက္ခါး႐ြက္ - နွစ္႐ြက္ခန္႕
- ပဒဲေကာ - ခပ္ပါးပါး ႏွစ္ခ်ပ္
- ငရုပ္သီးစိမ္း - နွစ္ေတာင့္
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ခ်ယ္ရီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - သံုးလံုး
- ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
- မံုလာဥနီ - အနည္းငယ္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ဖ်ား ပါတယ္ဆို႐ံုေလး
- ဆန္ကိုေရေဆးျပီး ေရႏွင္႔အတူ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထည္႔ေပးျပီး ခလုတ္ႏွိပ္ကာ ခ်က္ေပးပါ
- ခ်က္ထားေသာ ထမင္းက်က္တာနဲ႔ ထမင္းကို အေအးခံျပီး ဖြထားပါ
- ၾကက္သားႏွင့္ ၾကက္အသည္းအျမစ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ ဆား နႏြင္း အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ႏွင့္ အရသာ နယ္ထားပါ
- ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္႐ွည္႐ွည္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပါးပါးလွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
- ငရုပ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အ႐ွည္လိုက္ ေလးစိတ္စိတ္ေပးပါ
- စပါးလင္ကို အရင္းပိုင္း အတြင္းသား ႏုသည့္အပိုင္းကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ
- ပဒဲေကာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ေရွာက္ခါး႐ြက္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူ အ႐ွည္လိုက္ လွီးထားပါ
- ၾကက္ဥကို ဇလံုထဲထည္႔ျပီး ခေလာက္ထားပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
- ေဇာက္နက္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းႏွင့္ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို အိုးကင္းပူတိုက္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္ အသားမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးျပီး ေဘးကိုတြန္းထားပါ
- ခ်န္ထားေသာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကို အိုးထဲမွာ ထပ္ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္အနီ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊး႐ံုေလး ေၾကာ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီ စပါးလင္ ပဒဲေကာတို႔ကို တမိနစ္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ျပီး ေဘးမွာကပ္ထားေသာ ၾကက္သားေၾကာ္ႏွင့္ တံုယမ္းအႏွစ္ကိုထည့္ျပီး ေရာေၾကာ္ေပးပါ
- ႏွစ္ခ်က္ သံုးခ်က္ေလာက္ ဆက္တိုက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ အေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴႏွင့္ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊေပးပါ
- အားလံုး သမသြားတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး စပါးလင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေ႐ွာက္ခါး႐ြက္ တို႔ကိုထည့္ၿပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ တခ်က္ႏွစ္ခ်က္ေမႊေပးပါ
- အားလံုးသမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္မ်ားကို ေဘးသို႕တြန္းထားျပီး ေခါက္ထားေသာ ၾကက္ဥထည့္၍ အိုးပူတိုက္ ေမႊလိုက္ပါ
- ၾကက္ဥက်က္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ႏွင့္ ေရာေမႊကာ အရသာ႐ွိလြန္းတဲ့ သုန္႔ယမ္း ထမင္းေၾကာ္ကို မိမိ ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
No comments:
Post a Comment